PİRHA-Avrupa ülkelerinden hukuk örgütleri ve barolar, 14 Haziran’ı ‘Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü’ ilan ederek her yıl avukat Ebru Timtik adına ödül vereceklerini duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan Ankara’daki hukuk örgütleri, “Mücadeleler sonucu elde edilmiş yargılama ilkelerinin hayata geçirildiği, savunma ve adil yargılanma hakkının gereklerinin yerine getirildiği, halktan yana ve halk için bir yargılama faaliyeti bir an önce etkin olmalıdır” dedi.
Avrupa ülkelerinden hukuk örgütleri ve barolar, 14 Haziran’ı ‘Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü’ ilan etti. Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü etkinlikleri her yıl 14 Haziran’da gerçekleşecek ve her yıl bir ülke üzerine odaklanılacak. Gün kapsamında, o yıl seçilen ülkede adil yargılanma hakkının güvence altına alınması için olağanüstü çaba harcayan kişi yahut kurumlara her yıl ‘Ebru Timtik Ödülü’ verilecek. Adil yargılanma hakkına gereken saygının gösterilmemesi nedeniyle o yıl içinde seçilmiş olan ülkede konferans düzenlenecek. Ayrıca diğer ülkelerde de 14 Haziran’da etkinlikler yapılacak.
Ankara’da bulunan Adalet için Hukukçular, ÇHD Ankara Şube, Demokrasi için Hukukçular, Hukukçu Dayanışması, İnsan Hakları Derneği, ÖHD Ankara Şube, Toplumsal Hukuk örgütleri konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı.
Örgütler adına yapılan basın açıklamasını Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz okudu.
“SİYASİ YARGILAMALARDA HUKUK GÖZARDI EDİLİYOR”
Avukat Ebru Timtik ve Avukat Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma hakkının sağlanabilmesi için yaşamlarını ortaya koyduklarını hatırlatan Yılmaz şunları dile getirdi:
“Avukat Ebru Timtik, 27 Ağustos 2020 tarihinde bu uğurda yaşamını yitirmiştir. Türkiye’de hukuk, tüm muhalif kesimleri sindirmenin, bastırmanın, korkutmanın bir aracı olarak kullanılmaktadır. Yargı, halka yönelik katliamların, işçi cinayetlerinin, devletin faili olduğu suçların, idarelerin ihmalleri sonucu öngörülen, yol verilen ‘kazaların’ yargılama oyunuyla aklandığı, suçluların cezasız bırakıldığı, suçların meşrulaştırıldığı bir ‘adaletsizlik kazanı’ olarak kaynamaktadır. Siyasi yargılamalar iktidarın dosyalara özel atadığı yargıçlarla yürütülmekte, gizli tanık/ itirafçı sanık beyanları verilen kararlara tek başına esas alınmakta, yargılamalarda hukuka aykırı deliller üretilmekte, usul hukuku pervasızca çiğnenmektedir. Siyasi kararlar ile yıllarca bekletilen soruşturma dosyaları bir anda gün yüzüne çıkarılarak devrimci, demokrat, yurtsever insanlar gözaltına alınıp, tutuklanmaktadır.”
“ADİL YARGILANMA HAKKI GÜNÜ VESİLESİ İLE BU HAK MÜCADELESİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Politik dosyalarda verilen tahliye kararlarının olağanüstü bir hızla savcılık itirazıyla karşılaşmakta olduğunu ve bu yöntemle devrimci, demokrat, yurtseverlerin hapishanelerden çıkamadan yeniden gözaltına alındığını vurgulayan Yılmaz son olarak şunları aktardı:
“Adil Yargılanma Hakkı Günü vesilesi ile bir kez daha vurgulamak isteriz ki; Mücadeleler sonucu elde edilmiş yargılama ilkelerinin hayata geçirildiği, savunma ve adil yargılanma hakkının gereklerinin yerine getirildiği; somut, bilimsel delillere dayalı olarak; belirli, öngörülebilir, açık, halktan yana ve halk için bir yargılama faaliyeti bir an önce etkin olmalıdır.
Gizli tanıklık, itirafçılık/iftiracılık, SEGBİS dayatması, delilsiz, varsayımlara, soyut iddialara dayalı hüküm kurma, ceza yargılama ilkelerinin yok sayılması ile görünüşte bile adil olmayan yargılama oyunları son bulmalıdır. Bizler aşağıda imzası bulunan kurumlar olarak, Adil Yargılanma Hakkı Günü vesilesi ile bu hak mücadelesinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”
“AVUKAT ARKADAŞLARIMIZA 159 YILA VARAN CEZALAR VERİLDİ”
Yapılan basın açıklamasının ardından PİRHA’YA Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri ve adil yargılanma sorunları üzerine değerlendirme de bulunan ÇHD Ankara Şubesi avukatlarından Ceren Yılmaz ise şunları ifade etti:
“Avukat Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal biliyorsunuz ki ölüm orucu yapmışlardı. Adil yargılanma hakkı talebi için yaptılar bu eylemi. Onların da içinde bulunduğu 20 avukat hakkında yapılan yargılamada adaletsiz bir biçimde 159 yıla varan cezalar verildi. Adil yargılanma hakkı talebi ile yapılan ölüm orucunda Avukat Ebru Timtik yaşamını yitirdi. Bunun üzerine 14 Haziran ‘Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü’ olarak ilan edildi. Ve her yıl Ebru Timtik anısına bir ödül verilecek. Bu yıl bu ödül Ebru Timtik’e verilecek.
“İKTİDAR HUKUKU HALKI KORKUTMAK, SİNDİRMEK İÇİN KULLANIYOR”
Türkiye’de işleyen bir yargı sistemi yok. Türkiye’de adil yargılanma yok. Bunu avukat arkadaşlarımızın yargılamasında biz yakından gördük, tanık olduk. Ama bugün birçok yargılamada da bunları görüyoruz. Gizli tanık beyanlarıyla, itirafçı sanık beyanlarıyla kişilere cezalar veriliyor. İnsanlar tahliye ediliyor daha dışarı çıkamadan hapishane önünde tekrar gözaltına alınıp tutuklanıyor. Gün yüzüne çıkmamış 20 yıllık, 30 yıllık soruşturmalar daha yeni açılıyor, gün yüzüne çıkıyor. Bugün iktidar hukuku halkı korkutmak, sindirmek için kullanıyor. Bunun bir aracı olarak hukuku kullanıyor. Adil yargılanma hakkı böyle bir ortamda olabilecek en önemli haktır. Adil yargılanma hakkı için meslektaşımız Ebru Timtik nasıl savaştı ise nasıl yaşamını yitirdi ise biz de onun bu mücadelesine sahip çıkarak adil yargılanma hakkını savunmaya, bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz.”
NE OLMUŞTU?
Hakkında açılan dava kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan avukat Ebru Timtik ‘Adil yargılanma hakkı istiyorum’ diyerek ölüm orucuna başlamış ve 27 Ağustos 2020’de, ölüm orucunun 238. gününde Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti. Bu süreçte ÇHD davasında yargılanan avukatlarla ilgili kararını açıklayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, avukatlar Barkın Timtik, Selçuk Kozağaçlı ve Ezgi Çakır hakkındaki hükümler hariç diğer cezaların onanmasına hükmetmişti.
Girdiği ölüm orucunu verilen karar üzerine sona erdiren avukat Aytaç Ünsal’ın ise tedavisi bitene kadar infazının ertelenmesine karar verilmişti ancak oda hukuksuz bir şekilde tutuklandı.
Melis CİDDİOĞLU/ANKARA
Yoruma kapalı.