Alevi Haber Ajansi

Buldan, Garip Dede Cemevini ziyaret etti: ‘Alevilerin de adalete ihtiyacı var’-VİDEO

PİRHA- HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet “Herkes İçin Adalet” kampanyası kapsamında Garip Dede Cemevini ziyaret etti. Buldan, “Alevilerin de bu ülkede adalete ihtiyacı var. Kimin adalete ihtiyacı varsa biz onların yanındayız” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi’nin “Herkes İçin Adalet” kampanyası dolayısıyla yaptığı görüşmelerin bugünkü adresi İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Cemevi oldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’a, partinin Halklar ve İnançlar Komisyonu’ndan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, milletvekilleri, MYK ve PM üyeleri ile Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Kurucu Başkanı Turgut Öker de eşlik etti. Heyet, ADFE Genel Başkanı Celal Fırat ve federasyon yöneticileri tarafından cemevi kapısında karşılandı.

Celal Fırat, “Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Biz Türkiye’de halkların dostluk ilişkisinin daha çoğalmasını arzuluyoruz. Bu tür ziyaretlerin güzelliklere vesile olacağına inanıyorum. Yunus’un dediği gibi ‘Biz kimseye kin tutmayız’. Türkiye’de bu sevgi dili topluma yansıtılmak zorunda” dedi.

“Toplumsal anlamda Alevilerin de sorunları var” diyen Celal Fırat, “Bunların demokratik bir düzen içinde çözüleceğini düşünüyoruz. Herkesin oturup konuştuğu bir geleneğin yaratılmasını arzu ediyoruz” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da yaptığı konuşmada öncelikle Gare’de yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi ve sorumlukların hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Buldan, Hızır ayının bereket getirmesini temenni edere “Hızır hepimizin yardımcısı olsun. Bütün farklılıklar kendi inancını özgürce yaşasın” dedi.  Bu ziyaretleri “Herkes için adalet” kampanyası kapsamında gerçekleştirdiklerini belirten Buldan Alevilerin sorunlarını dinlediklerini kaydetti.

AKP hükümetin Alevilerin taleplerini dikkate almadığına işaret eden Buldan, “Alevilerin yaşadığı sorunların HDP’nin sorunları olduğunu, bu anlamda bir mücadele yürütüldüğünü söylemek isterim” diye konuştu.

Buldan şunları kaydetti:

“Alevilerin de bu ülkede adalete ihtiyacı var. Kimin adalete ihtiyacı varsa biz onların yanındayız. Hükümetin özellikle cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulmaması Alevi yurttaşlarımıza yapılan en büyük haksızlıklardan bir tanesidir. Zorunlu din dersi konusunda da mutlaka Alevilerin talepleri dikkate alınmalıdır. Alevilerin bugün içerisinde bulundukları ve yaşadıkları sorunların özellikleri HDP’nin sorunları olduğunu ve bu anlamda bir mücadele yürütüldüğünü de belirtmek isterim. Parlamentoda Alevi milletvekillerimiz sizlerin talep ettiği her konuyu Meclis gündemine taşıma, soru ve araştırma önergeleri verme görevi var. Alevi yurttaşların bunu bilmesini isterim.”

“HAKİKATLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU ACİLEN KURULMALI”

Alevi yurttaşların evlerinin işaretlenmesinin ne anlama geldiğini bildiklerini belirten Buldan, “Geçmişte yaşanan katliamların; Dersim, Maraş, Sivas, Çorum katliamlarının halen belleklerde taze olduğunu biliyoruz. Bunların çözüme kavuşturulmaması, bir hakikate kavuşturulmaması katliamların gerçekleştirenlerin yargılanmamış olması Türkiye tarihinde kabul edilemez bir durumdur. Biz bu katliamlar başta olmak üzere bu ülkede yaşanan bütün katliamların bir an önce açığa çıkarılması için bir Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun acilen kurulmasını istiyoruz. Başta Aleviler olmak üzere, Kürtler, Ermeniler, Süryaniler ve bu ülkede yaşayan bütün farklılıkların geçmişte yaşadığı acıların mutlaka açığa çıkarılması, sorumluların yargılanması gerektiğini özellikle belirtmek isterim” diye konuştu.

“ALEVİLERE NE YAPILIYORSA KÜRTLERE DE AYNISI YAPILIYOR”

Cemevlerine yönelik baskılara değinen Buldan, şunları ifade etti:

“Bugün Alevilere ne yapılıyorsa aynısı Kürtlere de yapılıyor. Kürtlere ne yapılıyorsa diğer kesimlere de aynısı yapılıyor. Bu ülkede farklılıkları zenginlik olarak görmeyen bir anlayış var. Her türlü zulüm ve zalimlerle karşı karşıyayız. Biz gerçek anlamda bir adalet istiyoruz. Bu faşizme karşı eğer bir şeyler yapmak gerekiyor. Herkesin birlik olması, mücadelede ortaklaşması ve adaleti hep birlikte haykırmasının önemli olduğunu belirtmek isterim. Bugün adalet 82 milyona lazımdır. Adaleti bu ülkede elbette en kısa sürede getireceğimize inanıyoruz. Çünkü biz bunun mücadelesini veriyoruz. Cezaevlerinde olan arkadaşlarımızın da adalete ihtiyacı var. Haksız ve hukuksuz bir şekilde Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere bütün arkadaşlarımızın bir an önce özgürlüğüne kavuşması gerçek bir adaletle bağlantılıdır.”

Açıklamaların ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti.

PİRHA/ İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak