Alevi Haber Ajansi

‘Binlerce çiftçi icralık, borç faizleri silinmeli’

PİRHA- CHP Yeşilyurt Belediye meclis üyesi İsmail Aydın, çiftçinin ekonomik sıkıntı içerisinde olduğuna dikkat çekerek, “Binlerce çiftçi icralık, borç faizleri silinmeli, ana para yapılandırılmalı” dedi.

CHP Genel Başkan yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba geçen günlerde çiftçilerin borçları ile alakalı gündem sonrasında Ağbaba’nın açıklamasına destek verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Türkiye günlerdir, torba yasada üreticilerin borçlarının yapılandırılıp, yapılandırılmadığını konuşuyor. Yasa çıktıktan sonra haber yapan Anadolu Ajansı, “Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları, orman köylülerinin kullandığı krediler de yapılandırılacak” başlıklı haber servis ederek, pek çok basın kuruluşuna yanıltıcı haber yaptırdı. Yapılandırma ile ilgili bilgi almak için Tarım Kredi Kooperatiflerine giden çiftçiler hayal kırıklığı yaşıyor. Üreticiler kızgın ve kırgın. Kendileriyle dalga geçildiğini söylüyorlar. Toplam 500 milyar liralık kamu alacağının yeniden yapılandırılmasını öngören Torba Yasa’da çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili bir düzenleme bulunmuyor. Sadece Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün kooperatiflere kullandırdığı ve daha önce iki kez yapılandırılan, ne kadar olduğu bile bilinmeyen kredilerle ilgili bir düzenleme yer alıyor. “Üreticilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve sulama konusundaki kredi borçları içinden çıkılmaz hale geldi” demişti.

Yüzbinlerce çiftçinin icralık olduğunu belirten Ağbaba, “İcralık duruma düşmek istemeyenler ise ya traktörünü, evini satıp borç ödüyor veya bankalardan yüksek faizle kredi çekip borçlarını ödüyorlar. Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle Türkiye genelinde 2010 yılı ile 2020 yılı ilk yarısına kadar geçen sürede 429 bin 884 çiftçi kredi kullanırken, kullanılan kredi miktarının 5 milyar 548 milyon lira olduğu belirtiliyor. 2019 yılı verilerine göre Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2 milyon 260 bin çiftçinin bankalara 119 milyar 331 milyon borcu bulunuyor” ifadelerini kullanmıştı.

İSMAİL AYDIN: ÜRETİCİ RAHAT BİR NEFES ALSIN

Ağbaba’nın bu açıklamasına destek verdiğini dile getiren CHP Yeşilyurt Belediye meclis üyesi İsmail Aydın, “Gerçekten de çiftçi zor durumda. Tarım kredi kooperatifleri tefeci gibi yüzde 20-25 faizle üreticilere kredi veriyor” dedi.

“Ziraat Bankası’nın üreticiden çok yandaşların sorunlarına çözüm bulmak için çalışıyor” diyen aydın şöyle devam etti.

“Yem, ilaç, gübre, mazot gibi fiyatı her gün artıyor ancak üretilen ürünlerin fiyatlar sürekli yerinde sayıyor. Geçmişte yapılan yapılandırmalar ve özellikle 2018 ve 2019 yıllarında uygulanan yüksek faizden dolayı çiftçinin borcu katlanarak arttı. Çiftçi, artık borcunu çeviremeyecek duruma geldi. En azından biraz olsun nefes alabilmesi için yapılandırmadan başka çaresi bulunmuyor. Üreticilerin bütün takip, icra, haciz işlemlerinin durdurulması, borç faizlerinin silinip anaparanın en az 5 yıl yapılandırılması binlerce üreticiye rahat bir nefes aldırabilir.”

Mehmet YALMAN/ MALATYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak