PİRHA-Türk Tabipleri Birliği, 2021 yılı sağlık bütçesine dair görüşünü açıkladı. “Belirlenen bütçe ile salgının üstesinden gelinemez” diyen Birlik, Türkiye’nin yakın zamanda borçları yüzünden ilaç bulmakta sıkıntı çekeceğine işaret etti.
Türk Tabipleri Birliği, Mecliste görüşülmekte olan 2021 yılı bütçesine yönelik değerlendirme yaptı. Merkez Konsey Üyesi Deniz Erdoğdu, Sağlık Bakanlığı bütçesinin önceki yıllardan farklı olarak salgın koşullarına göre düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
HAZİNEDEN SAĞLIĞA %5,7 ORANINDA BÜTÇE AYRILDI
Genel merkez binasında yapılan açıklamayı TTB Merkez Konsey üyesi Deniz Erdoğdu okudu. Bütçenin döviz karşısında azaldığına işaret eden Erdoğdu, “Dolar bazında 2021 yılı merkezi yönetim bütçesi 2020 yılına göre %17 daha azdır” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı tarafından ayrılan en büyük kalemin Şehir Hastaneleri olması da eleştiri odağı oldu. Deniz Erdoğdu, “Grip aşısının dahi üretilmesi ya da satın alınması için kaynak ayrılmamıştır” diyerek şöyle devam etti:
“İlaç üretiminde dışa bağımlı olan ve yakın zamanda borçları yüzünden ilaç bulmakta sıkıntı çekecek olan Türkiye’de sadece patentli ilaç üretimi yapılmakta, ilaç sanayinde AR-GE’nin yok denecek kadar az olmasından kaynaklı molekülden ilaç üretimi gerçekleştirilememektedir. Üniversite hastaneleri ve kamu hastaneleri tıbbi cihaz ve malzeme alacak parayı bulamamaktadır. Sağlık çalışanları ise salgın nedeniyle risk altında, uzun, düzensiz mesai yaptığı halde aylardır hak ettikleri ek ödemeyi alamamaktadır.”
“SAĞLIK BÜTÇESİ PANDEMİ KOŞULLARINA UYARLANSIN”
Açıklamada dikkat çekilen önemli başlıklardan birisi de Covid-19 salgınına karşı mücadele tartışması oldu. Belirlenen bütçe ile salgının üstesinden gelinemeyeceğini söyleyen Türk Tabipler Birliği bir dizi talep sıraladı.
Sağlık bütçesinin pandemi koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiğini savunan Tabipler Birliği, “Sağlık Bakanlığı bütçesi genel bütçenin en az %10’unun üzerinde olmalıdır.” ifadesini kullandı.
Türk Tabipler Birliği’nin talepleri arasında şu başlıklara da yer verildi:
*Şehir/şirket hastaneleri statüsünden vazgeçilerek, kamuya bağlı devlet hastanelerine dönüştürülmeli, dolar üzerinden ödenen fahiş kiralardan vazgeçilmelidir.
*Bütçeden personel giderleri çıkarılarak, sağlık hizmetlerine aktarılmalıdır.
*Sağlık hizmetleri harcamalarında merkezi devlet harcamalarının payı artırılmalı, SGK ve hane halkları harcamalarının payı azaltılmalı, SGK’ye genel bütçeden aktarılan pay artırılmalıdır.
*Ekonomideki krizi aşmak için çözüm olarak “acı reçete” çıkışının yerine resmi kurumlara alınan araç filolarından, kiralanan konutlardan, “itibar” denilen aşırı ve lüks tüketimden vazgeçilmelidir.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.