PİRHA- HBVAKV Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy, Alevi inancına göre Hakk’a uğurlama yapmayı başardıklarını ancak bazı köylerde hala asimilasyon yaşandığına dikkat çekti. Bu asimilasyonun dedeler tarafından yapıldığını vurgulayan Aksoy, “İnananlar için bütün kitaplar kutsaldır, inananlar için muhabbetler kutsaldır, bizim cemevimiz de bize göre kutsaldır” dedi.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy, Alevilikte Hakk’a uğurlamaya dair değerlendirmelerde bulundu.
8 yıldır erkan yürüttüklerini aktaran Aksoy, Hakk’a yürüme erkanlarında yöre ve köylere göre farklılıklar olduğunu söyledi.
“SAMSUN, YOZGAT VE AMASYA GİBİ YERLERDE DE HİZMETLERİMİZİ YERİNE GETİRİYORUZ”
“Gerçek bir Alevi Yol-Erkan yürümüş, ikrarlı hizmet etmiş, gönül bağı olmuş, göz gönül katmış bir Alevi canı muhabbet ederek kaldırıyoruz” diyen Aksoy, şunları ifade etti:
“Muhabbet ederken, nasıl ki cemlerimizde muhabbet edip, nasıl rızalık alıyorsak, darına, divanına duruyor ve söz geldiğinde neyi söyleyeceğimiz belli ise deyiş, duaz-ı imamlarımızla… Hakk’a yürüme erkanını ve sırlamayı öyle gerçekleştiriyoruz. Bu konuda yetiştirdiğimiz bir dedemiz var. Şu anda da erkan yürütüyor. Bu bölgede de, çağrıldığı yerde Samsun, Yozgat ve Amasya gibi yerlerde hizmetlerimizi yerine getiriyoruz.”
“ALEVİ RİTÜELLERİYLE HAKK’A YÜRÜME ERKANINI YÜRÜTMEYİ BAŞARDIK”
Yıllarca yürütülen cemlerin çoğunda Alevi yol ve erkanına uymayan bir söylemin olduğunu vurgulayan Aksoy, sözlerine şöyle devam etti:
“Örneğin burada bir dede var. Geliyor bu cenaze erkanını ben yapacağım diyor. Köylü vatandaşa bizim aracımızı götürüyor. Birkaç deyiş, Duvaz-ı imam söylüyor ve ardından şapkayı çeviriyor ve namaz kıldırıyor. Başka bir inancı yaşamakla, yaşatmak bir dedenin ne kadar görevi? Bu dedelerin buna dikkat etmesi gerekiyor. Bu konuda biz de yıllarca sıkıntı çektik ama biz başardık. Ayrışan ayrıştı, kalan kaldı. Ama şu andaki Alevilerin %95’ine hizmet ediyoruz, %80’e yakını dede ile sırlama görevini yapıyor. Bazıları da buradan çıktıktan sonra %10-15 gibi, bazı köylerde oluyor. Hüseyin Dede Garkın Ocağından bir dede, ‘Dede cenaze kaldırmaz, dede cenaze işlerine karışmaz, cenaze hocayla namazla kalkar, diyor. Bu yüzden Türkmen bölgesine giremiyoruz. Bunun sebebi bir dede. Biraz da kendimizde aramamız gerekiyor. Böyle dedeler de mevcut.”
“BÜTÜN KİTAPLAR, İNANÇLAR NASIL KUTSALSA BİZİM DE CEMEVLERİMİZ KUTSALDIR”
“Dilimizi sürekli yenileyerek, tazeleyerek kendi inancımıza, yolumuza bakıyoruz” diyen Aksoy, “Bir başkasının inancı, bir başkasının kitabı, inananlar için bütün kitaplar kutsaldır, inananlar için muhabbetler kutsaldır, bizim cemevimiz de bize göre kutsaldır” dedi.
Cebrail ARSLAN/ÇORUM
Yoruma kapalı.