AKP 10 maddelik mini bir torba paketi Meclis’e sundu. Kısa çalışma ödeneği kapsamına girecek sektörleri belirlemede Cumhurbaşkanına yetki verilirken, geçici iş sözleşmeleri işten çıkarma yasağı kapsamı dışına çıkarıldı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaklaşık 1 ay önce duyurduğu ‘İstihdam Kalkanı Paketi sonbahara kaldı. AKP, 10 maddeden oluşan mini bir torba paketi Meclis’e sundu. Pakette, işten çıkarmanın kapsamı genişletiliyor.
Plan ve Bütçe Komisyonuna gelen kanun teklifinin 20 Temmuz’dan önce hızla yasalaşması hedefleniyor.
10 madden oluşan teklife ilişkin Birleşik Metal İş Sendikası’nda TİS Uzmanı İrfan Kaygısız, twitter hesabından şu bilgileri paylaştı:
“Temmuz’dan önce yapılan başvurularda kısa çalışma ödeneğinden yararlanan ya da ücretsiz izine çıkarılan işçi, işten çıkarılmazsa işçi ve işverenden kesilen SGK primlerinin asgari ücretten yapılan kesinti kadarı, 31 Aralık’a kadar 3 aylık dönem için işverene ödenecek.
Dolayısıyla, işçiden kesilen 412 TL (%14 SGK primi) ile işverenden kesilen 456,17 TL (% 15,5 SGK primi) olmak üzere toplamda, 868 TL İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanarak işveren verilecek. İşçi, benim paramı kesip niye işverene veriyorsun diyemeyecek.
İşten çıkarmanın kapsamı genişletildi. İşten çıkarmak için, 25/II olarak bilinen ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık dışında, belirli süreli çalışma sona erdiyse, işyeri kapatıldıysa, taşeron işçinin süresi sona erdiyse işçiler işten çıkarılabilecek.
Manisa’daki Işıklar, Atabacası ve Geventepe maden ocaklarında çalışan işçilerden kıdem tazminatını alamayanların tazminatları 6 ay içinde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu tarafından ödenecek.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu uyarınca, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi 2023 yılı sonuna kadar uzatılacak.” (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.