Alevi Haber Ajansi

DAD Eyüp Şubesi’nde çerağlar 33 can için yakıldı – VİDEO

PİRHA – Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 can DAD Eyüp Şubesi’nde anıldı. 

Haberin Videosu

Demokratik Alevi Derneği Eyüp Şubesi’nde Sivas’ta hayatını kaybeden 33 can anıldı. Dernek binasında bir araya gelenler çerağ uyandırıp gülbeng okudu. Katliamda hayatını kaybedenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra DAD Eş Başkanı Nergiz Güzel basın açıklamasını okudu. Güzel, 27 yıl önce Sivas’ta hayatını kaybedenleri andı.

Güzel, “Her olaya müdahale eden devlet, katliama müdahale etmeyerek suç işledi” dedi. Bu suçla yüzleşilmediğine dikkat çeken Güzel, devletin kendini Türk, İslam ve Hanefi olarak tanıttığını belirterek, bu tanımlamanın Anayasa’da mevcut olduğunu kaydetti.

Devletin belirlediği kimliğin dışına çıkanların ve kendini bu kimlik dışında tanımlayanlara yönelik olumsuz yaklaşıma işaret eden Güzel, “Kimliğin dışına çıkma süreçlerinde bu tür katliamlara başvurmuştur. Koçgiri, Dersim, Malatya, Çorum, Maraş, Sivas, Gazi katliamlarında açık izlenebilir. Kürtler ve Aleviler, Anadolu çoklu kimlik yapısı, inşa edilmek istenen tekçi kimlik ve din çeperine alınarak kitlesel katliam ve asimilasyon süreçlerine tabi tutulmuştur. Anadolu ve Mezopotamya halkları kültürel, inançsal, kimlik yapıları talan edilmiş, tarihi zenginlikleri imha edilmiş. Coğrafyasına el konulmuştur. Reya Heq, Hakk Yol Aleviler için Madımak ziyaretgahtır. Pir Sultan’ın hakikat aşkıyla Sivas’ta ateşe yürüyenler birer çerağ olmuştur. Topraklarımıza ve hakikatlerine bağlı kalacağımıza ikrar veriyoruz” diye konuştu.

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak