Alevi Haber Ajansi

Can TV Okmeydanı’nda halka mikrofon tuttu: Çok bunaldık- VİDEO

PİRHA – Can TV ekibi, İstanbul Okmeydanı’nda yurttaşlara mikrofon uzattı. Koronavirüs salgını nedeniyle evlerine kapanan yurttaşlar, gerekli ihtiyaçlar için dışarı çıkıp alışveriş yaptıklarını belirterek, bu süreçte herkesin ekonomik olarak etkilendiğine dikkat çektiler. 

CAN TV, koronavirüs sürecinde sokakta halka mikrofon uzatmaya devam ediyor. Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasakları günlerinde evlerine kapanan yurttaşlar, yasağın kalkmasıyla gerekli ihtiyaçlar için sokağa çıkarak alışverişlerini yapıyor.

Fakat son günlerde Türkiye’de koronavirüs vaka sayısında yaşanan düşüşten dolayı toplumun genelinde bir gevşeme görülse de uzmanlar kimsenin rehavete kapılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Okmeydanı’nda oturan 60 yaşındaki bir yurttaş havanın güzel olmasından dolayı dışarıya çıktığını belirti. Yurttaş, koronalı günlerde mecburen evde oturduklarını söyleyerek, emekli olmadığını çocuklarının çalıştığını söyledi.

Markete gitmek için evinden çıkan bir diğer yurttaş ise iki çocuğuyla birlikte 17 Mart’tan bu yana evde oturduklarını, sadece alış veriş için dışarı çıktığını söyledi. Çocukların EBA’dan eğitimlerini sürdürdüğüne değinen kadın, herhangi bir problemin olmadığını söyledi.

“İNSANLAR BUNALIYOR GECESİ GÜNDÜZÜ BİRBİRİNE KARIŞMIŞ”

Koronavirüs sürecinde yapılan uyarılara dikkat ettiğini söyleyen yurttaş, şöyle devam etti:

“Ben şimdi kimseye yaklaşmıyorum maske ile çıkarım maske mi takıyorum kolonya mı cebimde taşıyorum ve kenarlardan gidiyorum mesafemi de koruyorum. Yaş önemli değil önemli olan şey, kişi kendisini kaç yaşında hissediyorsa odur. Kişi 60 yaşında ama 25- 30 yaşında gibi gösteriyor, 30 yaşında ama 60 yaşında gibi görünüyor. İçeride insanlar bunalıyor, toplumun zaten psikolojisi bozuk. Bu virüse karşı tedbir alınmalı. Güzel şeyler yapılıyor ama insanları eve tam hapsetmeye de gerek yok. Gerçekten insanlar bunalıyor gecesi gündüzü birbirine katılmış. Gece var mı, gündüz var mı hiç belli değil. İnsanın spor yapması lazım. Yaşlı insanın kanının hareket etmesi lazım, hareketsizlik daha kötü değil mi?”

“BİZ 1 AY EVDE ZOR DAYANIYORUZ, YA CEZAEVİNDEKİLER NE YAPIYOR!”

64 yaşındaki yurttaş da ihtiyaçlarını gidermek için dışarı çıktığını söyledi. Koronavirüs salgını sürecinde alınan kararların sağlık için önemine vurgu yapan yurttaş, cezevinde kalanlarla kendi hallerini kıyaslayarak şunları söyledi:

“Biz 1 ay dayanamıyoruz, cezaevinde yatanları düşündüğümüz zaman nasıl geçiriyorlar? Evde nasıl geçecek? Çok zor. Allah cezaevindekilere yardım etsin. Otur televizyon izle, telefona bak, başka bir şey yok. İnşallah karşılığını alırız ama cezaevindekileri düşündüğüm zaman Allah yardımcıları olsun diyorum.”

“BU SÜREÇTE BİRAZ BİRİKİMİZ VARDI VE KARTLARA YÜKLENDİK” 

Koronavirüs sürecinde fiyatların çok arttığından yakınan kadın, “Fiyatlar çok uçmuş çok fark var mı? Eşim de çalışmıyor evde sıkıntı var. Herkes gibi biz de sıkıntıdayız. Kirada oturuyorum şu an kiraları herkes gibi biz de erteledik. Ev sahibi bu konuda anlayışlı, eski bir tanıdık olduğu için anlayış gösterdi. Biraz birikimimiz vardı, bir de kartlara yüklendik” dedi.
Çocuklarının çalışmadığını söyleyen yurttaş, emekli maaşıyla geçindiklerini belirtti.

Manav sahibi ise işlerin durgun olduğundan dert yandı. Koronavirüs öncesi işlerin biraz daha canlı olduğunu belirten manav, “Ekonomi sıfır gıda mecburi olduğu için millet alıyor” dedi.

Okmeydanı’nda halı yıkama atölyesinde çalışanlar da bu süreçte yurttaşlara hizmet ettiklerini kaydettiler. İlk zamanlar işlerin biraz durgun olduğunu söyleyen çalışanlar, “Evde kalan çoğunluk temizliğe yönelmeye başladı. Bu da bize iş kapısı olacak galiba. Halılarını temizletmek istiyorlar. Biz de elimizden geldiği kadar dezenfekte edip müşterilerimize hizmet etmeye çalışıyor, elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Halı yıkamacıların bu süreçte ve bayram öncesi işlerinin yoğun olacağını söyleyen çalışan, koronavirüs salgınının ekonomiyi de etkilediğine işaret etti.

“BU SÜREÇTE EVDE GÖBEK BAĞLADIK”

Bu süreçte borçlarının biriktiğini söyleyen halı yıkama atölyesi çalışanı, “Yani herkesi etkilediği gibi bizi de etkiledi. İnsanların eve kapanmaları, nakit sıkıntısı bize de zorluklar yaşattı. Ev kirası, evin giderleri, dükkân, geriye bir şey kalıyor” dedi.

60 yaşındaki yurttaş da hava almak için dışarı çıktığını belirterek, bu illetten kurtulmak için belli fedakarlıkları yapacaklarını söyledi. Koronavirüs sürecinde evde kalmaktan bunaldığını belirten yurttaş, hava almak için dışarı çıktıklarını dile getirdi.

PİRHA/İSTANBUL

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak