PİRHA – Büro Emekçileri Sendikası yayınladığı açıklamada “İş kolumuzda bulunan kurumlar, çok sayıda yurttaşa hizmet veren kurumlardır. Bu nedenle öncelikle zorunlu izne ayrılanların dışında kalan büro emekçilerinin dönüşümlü çalışması sağlanmalıdır” denildi.
Büro Emekçileri Sendikası tarafından koronavirüs salgını ile ilgili yapılan açıklamada bugüne kadar geçen sürede kurumlarda tedbirlerin halen kısmi olarak alındığı belirtilerek; “Alınan tedbirlerde de uygulama birliği sağlanamamaktadır. İzinlerin idari izin olarak düzenlenmesi, dönüşümlü çalışmanın uygulanması, süreli işlerin ertelenmesi gibi birçok konuda sorunlar yaşanmaya devam etmektedir” denildi.
“İCRA MÜDÜRLÜKLERİNDE BÜYÜK SIKINTI YAŞANMAKTADIR”
Gelinen aşamada bütün kurumlarda yeni tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Daha önce Adalet Bakanlığı ve HSK Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalarda da adliyelerdeki duruşmaların ertelenerek adliyelerde buna göre revize yapıldığı, tüm adliyelerde yargı mensuplarının acele hizmetler hariç duruşmaların ertelendiği, yeni dava açma, icra takibi gibi müracaatların da UYAP üzerinden yapma imkanının bulunduğu, idari izinlerin devreye girdiği belirtilmiştir. Ancak alınan bu tedbir kararlarıyla ilgili adliyelerde uygulama birliği sağlanamamakta ve özellikle icra müdürlüklerinde önemli sıkıntılar yaşanmaktadır. Son olarak İstanbul Anadolu Adliyesi’nde virüs şüphesiyle Aile Mahkemesi, İstanbul Adliyesi’nde de yine virüs tespit edilmesi nedeniyle Sulh Hukuk Mahkemesi kaleminin kapatıldığı ve personelin karantinaya alındığı basına yansımıştır. Çalışan ve işlem yapmak üzere başvuran yurttaş sayısının yüksek olduğu adliyelerde bu durumun artması kaçınılmazdır.”
“DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMA BÜTÜN ADLİYELERDE UYGULANMALI”
Her ne kadar birçok işlemin UYAP üzerinden yapılabileceği belirtilse de süreli işler nedeniyle adliyelere işlem yapmak üzere yurttaşların gelmesine engel olunamadığı ifade edilen açıklamada; “Adliyelerde genel olarak kalemlerin küçük olduğu, dosyaların tarafları ve avukatlarla birlikte yargı çalışanlarının bu ortamda bir arada bulunuyor olması göz önüne alındığında yargı çalışanları için dönüşümlü çalışma bütün adliyelerde uygulanmalıdır. Yine bu süre zarfında icra müdürlüklerinde yoğun olarak hizmet verilmeye devam edilmektedir. Haciz talepleri gibi talepler 3 gün içinde yerine getirilmediği takdirde icra müdürlüğü çalışanları hakkında işlem yapılmasının önü açılmaktadır. Bu şekilde birçok işlemin süreli olması nedeniyle avukat ve yurttaşlarla yargı çalışanları karşı karşıya gelmektedir” denildi.
“YASAL SÜRELER VE İCRA TAKİPLERİ DURDURULSUN”
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi dairelerinde fiziki teması ve yoğunluğu azaltmak için süreli işler ve gelir vergilerinin nisan sonuna kadar ertelenmesi kararı alındığına dikkat çekilen açıklamada şu taleplere yer verildi: “Yargılama hizmetlerinde de hak kaybı yaşanmaması için işleyen yasal sürelerin salgın nedeniyle mücbir sebep kapsamında, salgın tehlikesinin sona ermesine kadar durdurulması, yine icra müdürlüklerinde İİK’nun 330. maddesi kapsamında icra takiplerinin durdurulması acilen sağlanmalıdır. Türkiye Barolar Birliği’nin de bu konuda talebi bulunmaktadır. Hiçbir dava, icra takibi, yasal süre insandan önemli değildir. Tedbirlerin bir an önce arttırılmasını istiyoruz” PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.