Alevi Haber Ajansi

Change.org’da imza kampanyası: Tütünüme Dokunma

PİRHA – 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek 5607 sayılı Yasanın 3/20. Maddesi’nde yapılan değişiklikle sarmalık tütün ticareti yapan tütün üreticilerine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasının verileceği belirtiliyor. Change.org’da ‘Tütünüme Dokunma’ imza kampanyası başlatan üreticiler, bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte büyük bir işsizliğin ortaya çıkacağını belirterek yasanın ertelenerek tekrar gözden geçirilmesini istedi. 

Tütün yasası, 01/07/2020 tarihinde yürürlüğe girecek 5607 sayılı Yasanın 3/20. Maddesi’nde yapılan değişiklikle sarmalık tütün ticaretine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getirilmişti.

Tütün üreticileri bu yasanın ertelenmesi ve tekrar gözden geçirilmesi için Change.org’da ‘Tütünüme Dokunma’  diyerek imza kampanyası başlattı.

“TÜTÜN BİRÇOK AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI”

Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle büyük bir işsizliğin ortaya çıkacağı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bilindiği üzere tütün ülkemizde yetişen diğer tarım ürünleri gibi yerli ve milli bir üründür. Birçok ilimizde (26 il) birçok ailenin geçim kaynağı tütün tarımıdır. Bizler yıllardır geçimimizi tütünden sağlamaktayız. Çocuklarımızı tütün sayesinde okutmaktayız. Oğullarımızı tütün sayesinde evlendirmekteyiz. Kızlarımız tütün sayesinde çeyizlerini almaktadır. Askerimize tütün sayesinde harçlık göndermekteyiz. Kısacası tütün sayesinde başımız dik, alnımız ak gezmekte ve namerde muhtaç değiliz.”

“BU YASA MİLLİ BİR İHTİYAÇ DEĞİLDİR”

Bu yasa değişikliği milli bir ihtiyaç değildir ve vatanımıza ve birliğimize hiçbir katkısı olmayacaktır. Aksine vatandaşı küstürecektir. Zira sadece evini geçindirmek için tütün üretip ve/veya satan kişiler 3 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalacaktır. Düşünsenize bu ülkede bazı dolandırıcılık, hırsızlık, sahtecilik ve kaçakçılık suçlarının cezası 1 yıl hapis cezasından başlarken, kendi tarlasına tütün ekip, yerli tütünü satan ya da alıp satan için en az 3 yıl hapis cezası öngörülmüştür. Bir üreticinin yerli ve milli ürün olan tütün satması ya da pazarda tezgahta yerli sarmalık kıyılmış tütünün satılmasının vatanımıza milletimize ne gibi zararı olabilir ki hırsızdan, dolandırıcıdan ve sahtekardan daha fazla ceza öngörülmüştür. Vergi derseniz kesinlikle kabul etmiyoruz. Zira ülkemizde vergi borcunu ödememek suç olmadığı gibi nitekim halihazırda ülkemizdeki bütün büyük holding ve şirketlerin milyonlarca lira vergi borcu bulunmaktadır. Kaldı ki üretici ve satıcıların tamamının vergi kaydı bulunmakta ve vergilerini ödemektedir. Ayrıca yabancı çok uluslu sigara firmalarının aksine çok zor şartlarda tütünden para kazanan üretici/satıcı, kazandığını ülke içerisinde harcadığından ekonomiye ve dolaylı vergi alımına yine katkı sağlamaktadır.

“BU YASAYLA MİLLET TÜKETİCİ TOPLUMA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR”

Bu arada ülkemiz sigara pazarının toplam %90’ına hakim olan ilk üç sigara fabrikası yabancı çok uluslu sigara şirketi olup üretmiş oldukları sigarada kullanmış oldukları tütün harmanının sadece %10’luk kısmında yerli ve milli Türk tütünü kullanmakta, kalan %90’lık kısmı ise ithal tütün kullanılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda tütün fonunun da kalkması sonucu dışarıdan çok ucuza bu tütünleri ithal etmektedirler. Aslında bu yasayla dolaylı olarak milli değerimiz olan Türk tütünü bitirilmek istenmektedir. Bu yasayla üretici serbest ekonomi piyasasından mahrum bırakılıp sadece bahsi geçen yabancı çok uluslu sigara şirketlerine mahkum edilmek istenmektedir. Ve bu şirketler zaten çok ucuza tütün ithal ettiklerinden, sigara harmanında sadece %10 yerli tütün kullandıklarından, üreticiye çok düşük bedellerle tütün almayı teklif edecek. Nihayetinde maliyeti karşılamadığı için üretici tarlasına tütün ekmekten vazgeçecek ve neticede milli ve yerli değerimiz olan tütün ekimi zamanla bitirilecektir. Tıpkı diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi, yavaş yavaş bu millet üretici toplumdan tüketici topluma dönüştürülecek ve dışa bağımlı hale getirilecektir.

“YASA ERTELENMELİ VE TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Yasa yürürlüğe girerse 02 temmuz 2020 itibarıyla yüz binlerce kişi hapis cezası yaptırımı sebebiyle tütün üretip, alıp satmayacak ve bunun doğal sonucu olarak büyük bir işsiz sınıf ortaya çıkacaktır. Bu durum ilk etapta yerel, ilerleyen aşamada ulusal ölçekte ekonomiyi etkileyecektir. Aileler mağdur olacaktır. Nesillerdir tütün alıp satan aileler bir anda işsiz aşsız kalacaktır.

Tüm bu gerçekler dikkate alınarak, yerli ve milli değerimiz olan tütün tarımının bitmemesi ve geçimlerini tütünden sağlayan ailelerin mağdur olmaması için yasanın önce ertelenmesini ve ertelendikten sonra mağduriyetlerin önlenmesi ve adaletin sağlanması için yasa değişikliğinin gözden geçirilmesini arz ederim.”

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak