Alevi Haber Ajansi

Libya Tezkeresi Meclis’te görüşülmeye başlandı

TBMM Genel Kurulu, Libya’ya tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Libya tezkeresi görüşmesinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’in çalışmalarına ara verdiği sürede olağanüstü toplantıya çağrılmasının Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olduğunu belirtti.

TBMM Genel Kurulu, Libya’ya tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Genel Kurul, saat 14.00’te TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında açıldı. Genel Kurul’da söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’in toplanmasının usule uygun olmadığını söyledi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise “Ben TBMM’yi değil, Genel Kurul’u toplantıya çağırdım” diye konuştu.

Şentop’un ardından tekrar söz isteyen Özgür Özel, “Sayın Başkan oraya oturma yetkisini nereden alıyorsunuz? Genel Kurul sizi seçti. Genel Kurul seçilmiş bir kişi tarafından kararı askıya alınacak bir kurul değildir. Siyasi partilerle teker teker konuşmanız gerekirdi” diye tepki gösterdi.

Tartışmanın ardından tezkere metninin okunmasına başlandı.

İYİ PARTİLİ ÇIRAY: BİR OLDU BİTTİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ

İlk sözü İyi Parti Milletvekili Aytun Çıray aldı. Çıray, “Bir oldu bittiyle karşı karşıyayız. Bu oldu bitti otoriter kuvvetler birliği rejimini kuran zihniyetin şahsi iktidar çıkarlarının kaçınılmaz neticelerinden biridir” ifadelerini kullandı.

Çıray, salondaki gürültüden dolayı milletvekillerine, “Şehit olmaya asker gönderiyoruz gürültüden durulmuyor, madem ciddisiniz işinizde neden dinlemiyorsunuz? Beyefendi en ön sırada telefonla konuşuyor bir saattir” diyerek tepki gösterdi.

Çıray konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanı ‘Davet edildiğimiz yere gideriz’ dedi. Bu mantıkla davete ne gerek var? Kardeş Azerbaycan’ın topraklarının yüzde 20’si işgal altında. Hadi kalkın önce gidip orayı kurtaralım. Gerçekler ve çıkarlar vardır. Barış Pınarı Harekâtı’nı destekledik ne oldu? Bir tweet’le aslanlar gibi yürüyen Türk ordusunu durdurdunuz. Bu kadar önemli bir tezkere diyorsunuz ama burada bir Bakan bile yok, ayıp. Şimdi soracak ahali Libya’da ne işimiz var diye? Yeni dertlere ihtiyaç var mı? Doğu Akdeniz’de bu kadar dert varken ordunun gücünü neden ikiye bölüyorsunuz? Masum şehit kanlarında boğulmayın.”

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Çıray’ı konuşması nedeniyle kınadıklarını belirtti.

MHP’Lİ AKÇAY: BU TEZKEREYLE AKDENİZ’DE MAVİ VATANIMIZI KORUYORUZ

MHP Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “Türkiye haklı bir zeminde hareket etmektedir. Bugün Libya’ya gönderilmesi planlanan Mehmetçiğimizle; Mustafa Kemal Paşa, Enver Paşa, Kuşçubaşı Eşref aynı milli hafızanın neferleridir. Libya’ya gönderilecek olan TSK unsurları vatanımızı müdafaa meşalelerinden birisi olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Bu tezkere kabul edilmezse Libya halkı Hafter tarafından insanlık dışı muameleye tabi tutulabilecektir” diyen Akçay, “Afrika’daki diğer devletlerde Türkiye karşıtı oluşumlara moral verebilecektir. Bu tezkereyle Akdeniz’de mavi vatanımızı koruyor, Akdeniz’de haklarımızın gasp edilmesini önlüyoruz” diye konuştu.

HDP’Lİ ORUÇ: İHVANCI TRABLUS HÜKÜMETİNİN MEŞRULUĞU TARTIŞMA KONUSU

HDP Grubu adına söz alan Tülay Hatimoğlları Oruç açıklamalarında, “Meclis’in olağanüstü şekilde toplanmasını yadırgadım. İktidar partisinin sıraları tıka basa doluydu ama bütçe görüşmelerinde iktidar partisi milletvekilleri aynı ilgiyi göstermedi. Bu tezkere iktidarın muhteşem başarısızlığının ve değerli yalnızlığının tescil edilmesi anlamına geliyor. 2011’de Suriye’de iç savaş başladığından IŞİD, El Nusra çetelerine destek verildi. En nihayetinde komşularla sıfır sorundan komşularla sıfır barışa gelindi. Dört parça Kürdistan’da yaşayan Kürt halkıyla küskünlükler pekiştirildi” dedi. Oruç şöyle devam etti: “İhvancı Trablus hükümetinin meşruluğu bir tartışma konusudur. BM’yi arkasına alarak konuşan iktidara şunu soruyoruz: BM’nin silah gönderilmemesi kararı var ama bunu ilk delen Türkiye. Türkiye’nin İhvancı Serraç hükümetine destek sağladığını biliyoruz.”

KILIÇDAROĞLU’NDAN AKP’YE ÇAĞRI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin TBMM Genel Kurulu’nda tartışıldığı sıralarda Twitter hesabından iktidara bir çağrı yaptı.

“Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün vakit geçirmeksizin bölgeye gönderilmesi sağlanmalıdır” diyen Kılıçdaroğlu, “Türkiye, bölgede istikrarın sağlanmasına önayak olmalı, tüm diplomatik çabasını bu yönde ortaya koymalıdır” dedi.

TEZKERENİN KABUL EDİLMESİ İÇİN 301 OY YETECEK

Tezkerenin kabul edilmesi için 600 üyeli TBMM’de 301 oy yetecek. 24 Haziran 2018 seçimleri ve sonrasındaki istifa ile parti değişimlerinin ardından AKP’nin 290 sandalyesi bulunuyor. CHP’nin 139, HDP’nin 61, MHP’nin 49, İyi Parti’nin 39 sandalyesi bulunuyor. Saadet Partisi ve TİP ikişer, DBP, Demokrat Parti ve BBP birer sandalyeye sahip. Meclis’te dört de bağımsız milletvekili bulunuyor.

Tezkereye AKP, MHP ve Saadet Partisi ‘evet’ oyu vereceğini açıklamıştı. CHP, HDP ve İyi Parti ise tezkereye ‘hayır’ oyu kullanacak.

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak