PİRHA – Türkiye’nin birçok yerine açılan Serüven Kültür Evi, üniversiteli öğrencilerin alternatif kültür ve sanat icra edebilecekleri, nefes alabilecekleri bir yer. İzmir’de de açılan kültür evi hakkında ajansımıza bilgi veren Güney Mengen, “Devletin üniversiteleri maruz bıraktığı yozlaşmış cafe kültüründen ve başka çevrelerden uzaklaştırıp biraz daha yabancılaştığı tüm şeylere yakınlaşmasını sağlamak için kurulan bir yer” dedi.
Haberin Videosu
Türkiye’nin birçok ilinde şubesi bulunan Serüven Kültür Evi’nin yeni adresi İzmir oldu. Üniversiteli öğrencilerin nefes alabilecek bir alan arayışları sonucunda kültür evinde sanat, bilim ve bir çok alanda açılan atölyelerde insanlar kendilerini ifade edebilecek.
“ATÖLYELERİMİZ KAPATILDI”
Serüven Kültür Evi İzmir İnsiyatif Üyesi Güney Mengen, çalışmalarını PİRHA’ya değerlendirdi. Eğe Üniversitesi Ziraat Mühendisliği bölümünde okuyan Mengen, yıllardır üniversitelerde sanatın, bilimin ve alternatif bir kültürün yayılması için mücadele eden öğrenciler olduklarını belirterek, “Bunun için okul toplulukları açtık, etkinlikler ve atölyeler başlattık fakat biz de ülke ahvalinden en çok etkilenen kesimlerden biri olduk. Açtığımız okul toplulukları kapatıldı, etkinliklerimiz ve atölyelerimiz engellendi, izinler çıkmadı gibi birçok şeyle karşı karşıya kaldık. Ama vazgeçmedik okul dışında gelişen kültür evlerini inşa etik” dedi.
Serüven Kültür Evi’nin üniversiteli öğrencilerin alternatif kültür, sanat icra edebilecekleri, nefes alabilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri bir yer olduğunu belirten Mengen, kültür evini üniversiteli öğrencilerin broşür işleri ve yaz aylarında çalışarak biriktirdikleri harçlıklarıyla açtıklarını söyledi.
“DEVLET ÜNİVERSİTELİ ÖĞRENCİLERE MÜŞTERİ GÖZÜYLE BAKIYOR”
“Devlet üniversiteli öğrencilere bir öğrenci gözüyle bakmıyor, geleceğimiz olarak bakmıyor bir müşteri olarak bakıyor” diyen Güney Mengen, üniversitelerin şehir hastaneleri gibi şehir dışına yapıldığına dikkat çekerek hızlıca AVM’lerin ve cafelerin açıldığını bu sebeple alternatif sanat çalışması oluşturmak için Serüven Kültür Evi’nin bu misyonu üstlendiğini belirtti.
Mengen, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Serüven Kültür Evi, devletin üniversiteleri maruz bıraktığı yozlaşmış cafe kültüründen ve başka çevrelerden uzaklaştırıp biraz daha yabancılaştığı tüm şeylere yakınlaşmasını sağlamak için kurulan bir yer. Yabancılaştığı şeyler başta kendisi, sonra doğa , emeği gibi birçok şey…”
ÇEŞİTLİ KONULARDA ATÖLYELER OLACAK
Kültür evinde çeşitli konularda atölyeler, söyleşiler ve etkinliklerin olacağını kaydeden Mengen, Çarşamba günleri çeşitli konularda müzik, tiyatro, felsefe, ekonomi, teknoloji gibi bir çok konunun çeşitli akademisyenler ya da alanında deneyimli kişilerin ön açıcılığıyla anlatılacağını söyledi.
Kültür evinde bunlar dışında gazetecilik konusu da işlenecek. Etik haber ve toplumsal cinsiyet odaklı habercilik anlatılacak. Bu atölyeler dışında kültür evinde üniversitelerde cinsiyetçi eğitime, tacize ve tecavüze karşı mücadele eden üniversiteli kadınların gençlik örgütü olan kampüs cadılarına ayrılan bir oda da var.
SERÜVEN KÜLTÜR EVİ HERKESE AÇIK
Serüven Kültür Evi’nin üniversiteli öğrencilerin kendi ihtiyaçlarından doğru kurduğu bir yer olduğunu belirten Mengen, bu kültür evinin herkese açık olduğuna dikkat çekti.
Atölyelerin ücretsiz olduğuna da dikkat çeken Mengen, konuşmasına şöyle devam etti;
“Biz bilimsel ve parasız eğitimi savunuyoruz. Bu nedenle atölyelerimiz ücretsiz ve erişilebilir olmalı. Dans atölyemiz oluyor, enstrüman, felsefe atölyelerimiz bunlar toplumun belli kesimlerinin yapabileceği şeylermiş gibi gösteriliyor. Hatta öyle oluyor çoğu zaman. İki sene derneğimiz ve mekanımız olmadan birçok etkinlik yaptık. Gönüllü eğitmenlerimiz de yer fark etmeksizin her zaman bizimle oldular. Şimdi aslında Serüven Kültür Evi’ni açmamız hem bu mücadelemizin bir meyvesi hem de yelken açacağımız diğer serüvenlerin habercisi.”
PİRHA/İZMİR
Yoruma kapalı.