Alevi Haber Ajansi

Hafik’te mermer ocağına karşı ‘Kültür ve Doğa Festivali’

Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Beykoğanı Köyü’ne yapılmak istenen mermer ocağına karşı köylüler ‘Tozanlı Kültür ve Doğa Festivali’ düzenleyecek. 

Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Tozanlı Deresi Beykonağı Köyü’ne yapılmak istenen mermer ocağına karşı köylülerin tepkisi giderek büyüyor. Mermer ocağına köy halkının vermiş olduğu tepkilerden sonra Muhtar Barış Çağlayan Sivas Valiliğine yürütmenin durdurulması için dava açtı. Bunun yanı sıra köy halkı ve Tozanlı Deresi köyleri mermer ocağının sadece Beykonağı köyünün değil tüm Tozanlı’nın sorunu olduğunu dile getirerek köylerde toplantılar gerçekleştirdi.

Özgür Gelecek’in haberine göre Sivas Hafik Beykonağı köyünde 13 Temmuz’da yapılan toplantılarda köylüler mermer ocağını yaptırmayacaklarını dile getirerek, “bir an önce derneklerimizle ve halkımızla bunun karşısında duracağız” dediler.

Toplantıya katılan halk, bu süreçte özellikle fiili-meşru faaliyetler yapmanın olumlu sonuçlar doğuracağını dile getirerek, mermer ocağı yapılması planlanan alanda her sene olduğu gibi bu senede festivallerin yapılmasının önemini vurguladı.

Aynı zamanda civar köylerde bulunan muhtarlarda bu festivale katılım göstereceklerini hatta kendi köylerinde yapacakları festivalleri iptal ederek destek olacaklarını da belirttiler.

Festivalin adını ‘Tozanlı Kültür ve Doğa Festivali’ olarak belirleyen yöre halkı ve dernekler, festivalin içeriğini kültür ve doğa bilincini geliştirecek etkinliklerle gerçekleştirmeyi planladılar.

13 Ağustos’ta Sivas Hafik Beykonağı Köyü Melek Dede mevkiinde düzenlenecek festivale Beykonağı Köyü, Bayramtepe Köyü, Öykürü Köyü, Adamlı Köyü Asarcık Köyü ile birlikte çok sayıda Tozanlı vadisi köyleri ve dernekleri katılım gösterecek.

Festival’de konser, panel, fidan ekimi, uçurtma festivali ve bölge halkının kültürünü yansıtan çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek.

NE OLMUŞTU?

Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Beykonağı köyüne 14 Kasım 2018 de Emmioğlu Mer. Mad. A.Ş tarafından yapılması planlanan 201701200 ruhsat numaralı proje, Sivas Valiliğine sunularak onay istenmiş ve Valilik tarafından ÇED süreci başlatıldı.

Daha sonra 12 Haziran 2019’da çıkan ÇED’in (Çevresel Etki Değerlendirmesi) ‘gerekli değil’ kararına ilişkin köy halkının ve yakın köylerde yaşayan halkın tepkisi oluştu.

DOĞAL ALAN TAHRİP EDİLECEK

Köylü, ÇED ‘gerekli değil’ kararının, alanda yeterli araştırma yapılmadan verildiğini, bölgenin doğal ve inançsal değerlerinin göz önünde bulundurulmadığını belirtiyor.

Köylünün en büyük kaygısı ise tarımın, su kaynaklarının, hayvancılığın ve arıcılığın olumsuz etkilenmesi. Geçimini köyde yapılan tarım, hayvancılık ve arıcılıktan kazanan köy halkı “Bizim burada bulunma gerekçemiz buranın doğası, suyu ve inanç merkezleridir. Bunların da elimizden alınması ve yahut tahrip edilmesi bizlerin burada bulunma gerekçemizin elimizden alınması anlamına gelir” diyor.

ALEVİLERİN İNANÇ MERKEZLERİ TEHDİT ALTINDA!

Alevi inanç değerlerinin ve kutsallarının bulunduğu Melek Dede ve Eşek Meydanı mevkinde açılması planlanan taş ocağı tüm yöre halkını tedirgin ediyor. Anadolu’daki Aleviler için önemli inanç merkezlerinden biri olan Ali Baba Sultan Ocağı evlatlarından Ahı Sultan‘ın kerametiyle çıkartmış olduğu Asa Suyu, Melek Dede Türbesi ve Kırk Ziyaret’in olduğu bu yer her yıl binlerce ziyaretçinin geldiği mekandır.

Tabiatın doğal güzelliği ve bölge halkının inançsal değerleri zarar görmekte ve tahrip edilmektedir. Osmanlı yazılı kaynaklarında Kırk Ziyaret diye adlandırılan bu yer, geçmiş tarihlerde Kızılbaş Türkmen Kurultayı’nın yapıldığı bölgedir. Tarihi kale ve mağaralar bulunmaktadır.

Böyle tarihi önem taşıyan bir yerin bugüne kadar tescillenerek koruma altına alınmamış olması ise akıllarda soru işareti yaratıyor.

Sözlü tarihte de anlatıldığı gibi, Anadolu’dan ve Horasan’dan gelen Pirler ve Dedeler buradaki kalede Kızılbaş Türkmen Kurultayı’nı yaparlar. Hacı Emiroğlu Beyliği’nden bir heyet de bu kurultaya katılır.

Tozanlı’ya bağlı Hisarcık köyünden Pir Ali’nin oğlu Pir Sultan, Şeyh Mecid Karyesinden (Mecit Köyü), Pir Ahmed’in oğulları Hubyar ile Pir Sultan, Sivas’tan Ali Baba Horasan-i, Çeltek Baba, Peyik Baba, Hopaz Baba, Çöreği Büyük köyünden Pir Vehent, Kurt Baba gibi bir çok Anadolu Ereni bu toplantıya katılmışlardır.

Merkep (Eşek) Meydanı Ali Baba Bin Ahi Mehmed Beğ Vakfı’ na ait vakıf arazisidir. Muharrem 1048/ Mayıs 1638 tarihli Vakfiyede kayıtlıdır. Bu yere ait ferman, hüccet, arzuhâl ve tarihi belgeler Vakfın arşivlerinde bulunmaktadır. Bölgede Kadastro yapılırken haksız uygulama ile bu taşınmaz vadi, Ali Baba Vakfına ait mevkuf iken yazılmamıştır.

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak