PİRHA – Mesleği aile danışmanlığı olan Nadide Yallı, ülkede yaşanan işsizlik sorunu neticesinde kendi mesleğini icra edemiyor. Yallı, kolektif bir şekilde ortaya çıkardıkları tasarım ürünlerini ve el yapımı sabunları Dersim’de stantlarda satışa sunuyor.
Fırat Üniversitesi mezunu, aile danışmanı ve bir çocuk annesi Nadide Yallı, “İş bulamadım. Bu yüzden evde sabun yapmaya başladım. Bunun yanı sıra kadın arkadaşlarla beraber dayanışma içerisinde çanta, kitap ayracı ve birçok ürün satışa sunuyoruz” diyerek işsizliğe karşı kolektif üretim yapıyor.
Türkiye’de son yıllarda yaşanan ekonomik krizin yanı sıra gün geçtikçe artan işsizlik söz konusu. Üniversite mezunu milyonlarca genç iş bulamamaktan kaynaklı çeşitli problemler yaşıyor. Bunun yanı sıra işsizliğe kendi cephesinden çözüm bulmaya çalışanların sayısı da gün geçtikçe artıyor.
Elazığ Fırat üniversitesi mezunu ve 40 yaşında bir çocuk annesi olan Nadide Yallı da işsizliğe karşı kadın arkadaşlarıyla beraber çözüm üreten kadınlardan biri. Dersim merkezde yaşayan Yallı, Seyit Rıza Meydanı’nda açılan stantlarda kendisinin ve arkadaşlarının ortaklaşa ürettiği doğal sabunların yanında kitap ayracı, çanta ve birçok ürünü satışa sunuyor.
“OLUMLU BİR KARŞILIK ALIRSAK BU İŞE DEVAM EDECEĞİZ”
Yaptıkları ürünleri satarken aile danışmanlığı da yaptığını belirten Yallı, “Sabun yapmayı çok öncelerde öğrendiğini belirterek “Önceki yıllarda dükkân açmıştım ama devam etmedim. Şimdi ürünlerimiz satılırsa, olumlu bir karşılık alırsak bu işe devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“BİTKİLERİ DERSİM’İN TOPRAĞINDAN ALIYORUZ”
Yallı, “Kadın arkadaşlarla beraber dayanışma içerisinde sabunları yapmaya başladık. Sabunlarımız yüzde yüz doğal. Sabunların yağlarını Hatay’dan alıyoruz. Bitkileri Dersim’in toprağından alıyoruz. Lavanta eken bir kadın arkadaşımızdan alıyoruz. Cilt için saç için çok faydalı ürünler. Bundan sonra daha çeşitli ürünler de yapacağız. Keçi sütünden yapılacak. Bu coğrafyanın bitkileri ve hayvanların ürünleriyle yapıyoruz, buna devam edeceğiz” diye konuştu.
“İlk tanıtım olduğu için yavaştan başladık. Satış oldukça bunu geliştireceğiz” diyen Yallı, özellikle kadınların bir araya gelerek üretim yapması gerektiğini ve bu şekilde dayanışma içerisinde kendi yaşamlarını kurabileceklerinin altını çizdi.
Hüseyin YAŞAR/DERSİM
Yoruma kapalı.