Alevi Haber Ajansi

SES’ten taciz açıklaması: Bestami Erkoç’un görevleri elinden alınsın-VİDEO

PİRHA-Aile, Çalışma ve sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürü Bestami Erkoç’un bir kadın çalışanı taciz ettiği iddialarına yönelik açıklama yapan SES Ankara Şubesi, taciz, tecavüz, istismar ve şiddetin iktidarın cinsiyetçilik politikalarından beslendiğini kaydetti. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ankara İl Müdürü Bestami Erkoç’un çocuk evinde bakım elemanı olarak çalışan bir kadını taciz ettiği iddia edilmişti. Kadının şikayetçi olmasının ardından Bestami Erkoç hakkında soruşturma başlatılmıştı. Olaya kadın örgütleri, emek ve meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşları tepkili.

Konuyla ilgili bugün Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), bir basın toplantısı düzenledi. SES Yönetim Kurulu Üyesi Adem Bulat ve SES Eş Genel Başkanı Gönül Erdem’in katıldığı toplantıda basın metnini SES Ankara Şube Eş Genel Başkanı Rona Temelli okudu.

HENÜZ RESMİ BİR AÇIKLAMA YAPILMADI

İktidarın muhafazakar ideolojiye dayanan yaklaşımının kadın cinayetlerini ve kadına yönelik her türlü şiddeti artırdığını kaydeden Temelli, kadınların şiddete ve tacize uğradığı alanlardan birinin de çalışma yaşamı olduğunu vurguladı. Tacize uğradığı iddia edilen kadının konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmasının ardından kurumda çalışan başka kadınlardan da Bestami Erkoç tarafından farklı zamanlarda tacize uğradıklarını iddia ettiklerini dile getiren Temelli, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ise il müdürü Bestami Erkoç hakkında nasıl bir işlem yaptığı veya yapacağı konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadığını hatırlattı.

“BU BAKANLIK KADINLARIN HER TÜRLÜ ŞİDDETTEN KORUNMASINDAN SORUMLU”

Yaşanan durum ve iddialarla ilgili ne işlem yapılacağının önemine vurgu yapan Temelli, tacizin yaşandığı kurumun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmasının da ayrıca bir önem arz ettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zira bu bakanlık hem tüm kadınların her türlü şiddetten korunmasından ve şiddetten korunmaları için oluşturulacak politikalardan sorumludur hem de tüm çalışma hayatındaki sorunların giderilmesinden yani aynı zamanda tüm çalışan kadınların çalışma ortamlarında şiddetten, tacizden korunmalarından sorumludur. Sadece kamu kurumları değil tüm iş yerleri üzerinde de şiddet ve taciz karşısında önlemler almalarını sağlamak ve denetlemekle yükümlüdür. Nitekim Bakanlık bu konuda ulusal ve uluslararası toplantılara da katılmakta, Türkiye adına taahhütlerde bulunmaktadır. Son olarak geçtiğimiz yıl Aralık ayı sonunda ILO tarafından düzenlenen ‘Çalışma Yaşamında Kadınlara karşı Şiddet ve Tacizle Mücadele İçin Çok Taraflı Konferansı’ katılımcılarından biri de bakanlık olmuştur. Bu nedenle, bakanlığın bu konuda alacağı tutum oldukça önemlidir. Tacizcilere cesaret veren, şiddetin, tacizin üstünün örtüleceğine dair her mesaj kadınların yaşadıklarını daha da ağırlaştırmaktadır.”

“BESTAMİ ERKOÇ’UN TEKRAR YÖNETİCİLİK GÖREVİNE GELMESİ ENGELLENMELİ”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ankara İl Müdürü Bestami Erkoç’un il müdürlüğü dahil olmak üzere tüm yöneticilik görevlerinin elinden alınması gerektiğini ifade eden Temelli, “Kurum tarafından idari soruşturma başlatılmalı ve kadın bakış açısı dikkate alınarak gerekli değerlendirme yapılmalıdır. Yürütülecek tüm süreçlerle ilgili kurum çalışanlarına, örgütlü sendikalara ve kamuoyuna bilgi verilmelidir. Bu kişinin tekrar yönetici konumuna gelmesi engellenmelidir. Tacize uğradığını beyan eden kadın çalışanın korunması sağlanmalıdır. Taciz beyanı nedeniyle iş yerinde herhangi bir baskı yaşaması engellenmelidir. Taciz beyanı bulunan diğer kadınların beyanlarına ilişkin de gerekli işlemler biran önce yapılmalıdır” dedi.

“KADINLARI TACİZDEN VE ŞİDDETTEN KORUYACAK MEKANİZMA YOK”

Kadınları çalışma ortamlarında şiddetten ve tacizden koruyacak bir mekanizmanın mevcut olmadığını dile getiren Temelli, şiddeti uygulayan veya tacizi yapan kişinin özellikle yönetime yakınsa gerektiği şekilde cezalandırılmadığını, aksine tacize uğrayanın cezalandırıldığı örneklerin hafızalarda olduğunu hatırlattı.

SES olarak bu uygulamaların değişmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Temelli, Ankara’da da bu konunun takipçisi olacaklarını, tacizin üstünün örtülmesine, taciz edenin korunmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

“SAĞLIK ALANI KADINLARIN EN ÇOK ÇALIŞTIĞI, EMEKLERİNİN EN AZ GÖRÜLDÜĞÜ ALAN”

Temelli’nin ardından söz alan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden de tacizin üstünün örtülmeye çalışıldığını belirtti. Yeni rejimin cinsiyetçilikten beslendiğini ifade eden Erden, sağlık alanının kadın çalışan sayısının en çok ve emeğinin de en az görüldüğü alan olduğunu vurguladı. Kadınların ve çocukların korunmasının yerine tacizcilerin korunduğunu dile getiren Erden, Ensar Vakfı’nda yaşanan taciz olaylarında dönemin bakanının “Bir kereden bir şey olmaz” dediğini hatırlattı. Daha önceden gündeme getirilen ve kadınların mücadelesi sonucu geri çekilen çocuğa yönelik istismar yasasının tekrar gündeme getirilmeye çalışıldığına işaret eden Erden, çocuklara ve kadılara yönelik taciz, tecavüz, istismar ve şiddetin iktidarın cinsiyetçi politikalarından beslendiğini ifade etti.

Cebrail ARSLAN/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Murat berat diyor

    Kumpastan başka bişey değil.

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak