PİRHA- Urfa’nın Sırrın Mahallesi’nde yaklaşık 35 yıldır cemlerde ‘Gözcülük’ görevini yapan Şevket Aydın, “Son zamanlarda Sırrın gençliğinin uyanması var. Ben Aleviyim diyebiliyorlar, cemevinde verilen bağlama ve semah öğretisine katılıp kendi yol erkanını öğreniyorlar” dedi.
Urfa’nın Sırrın Mahallesi’nde her türlü baskı ve asimilasyon politikalarına rağmen bugüne kadar Alevilik yol erkanını yaşayan ve çocuklarına kendi yolunu anlatan Türkmen Aleviler, Sırrın Mahallesi’nde 7 yıldır dayanışmayla yaptırdıkları cemevinde her hafta Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece biraraya gelerek muhabbet ve birlik cemlerini yapıyor.
Cemlerde yaklaşık 35 yıldır, Alevilikte 12 hizmetten biri olan Gözcülük görevini yapan Şevket Aydın PİRHA‘ya açıklamamalarda bulundu.
“AZINLIKTA OLDUĞUMUZ İÇİN HEP EZİLDİK”
Yaklaşık 35 senedir cem gözcülüğü yapan Şevket Aydın “Cemevi inşaatı olmadan önce Halil Bababa’nın toprak evinde yıllarca cemimizi yürüttük. Eyüp Baba’nın sağlığında Eyüp Baba’nın evinde cem yürütülürdü, Halil Baba’nın baba oluşu 40 seneye dayanıyor. 40 seneden bu yana Sırrın’da cem yürütülüyor” dedi.
“BAĞIRA BAĞIRA ALEVİ OLDUĞUMUZU SÖYLEDİK”
Aydın, o süreci şöyle anlattı:
“Büyüklerimiz Urfa’nın merkezine gidemezmiş. Aleviler geldi, Ali’nin taşı çenenize, yüzünüze değsin, kelimelerini çok duyduk. Ama belirli bir zamandan sonra ben Aleviyim, dedik. Bağıra bağıra Alevi olduğumuzu söyledik, korkmadık. Azınlıkta olduğumuzdan dolayı hep ezildik, hep ezildik, hep ezildik. Şimdiki imkanlarla o zamandaki imkanlar arasında çok fark var. O zamanki musahiplik daha samimiydi ve insanlar birbirine daha çok bağlıydı. Son zamanlarda Sırrın gençliğinin uyanması var. Ben Aleviyim diyebiliyorlar. Cemevinde verilen bağlama ve semah öğretisine katılıp kendi yol erkanını öğreniyorlar.”
“CEMEVİNE GELEN ÇOCUKLARIMIZ ZORUNLU DİN DERSİNİ KABUL ETMİYOR”
“Cemevine gelen gençler dostça arkadaşlıklarını sürdürüyorlar. Nereye giderlerse beraber gidiyorlar. Bunda başkanımız Reşit Burhan’ın büyük bir emeği var” diyen Aydın, “Çocuklarımıza okullarda zorunlu din dersi vermeye çalışıyorlar. Ama cemevine gelip giden gençlerimiz, çocuklarımız bunun farkındalar. Kabul etmiyorlar. Örneğin; benim oğlum Aydın’da haritacılık yapıyor. Lise okuduğu dönemlerde ve ortaokul döneminde hiçbir din dersine girmedi ve kabul etmiyor” ifadelerini kullandı.
“CEMEVLERİNE CÜMBÜŞ EVİ DEMEYE KİMSENİN HAKKI YOK”
Veliyettin Ulusoy’un himmetiyle bütün gençlerin okullarda verilen din derslerini kabul etmediğine vurgu yapan Şevket Aydın, “Bizi yöneten baştaki insanlara söylüyorum; bizim ibadet yerimize cümbüş evi demeye kimsenin hakkı yok. Bizim ibadet yerimiz cemevidir. Cümbüş evi nedir eğlence yeridir, burası eğlence yeri midir? Burası inancımızı yerine getirdiğimiz bir yerdir” diye konuştu.
Mustafa YÜKSEL/Hüseyin YAŞAR
URFA
Yoruma kapalı.