Alevi Haber Ajansi

Hindistan’da genel grev: 200 milyon işçi çalışma yasasını protesto etti

Hindistan’da 9 Ocak Çarşamba günü, Narendra Modi hükümetinin, çalışma koşullarını daha da kötüleştiren ve sendikalaşmaya engel olan çalışma yasasına karşı düzenlenen genel grevin ikinci gününde 200 milyon işçi iş bıraktı.

Hindistan’daki 12 sendika tarafından çağrısı yapılan grev, ikinci gününde taşıma, ticaret ve banka hizmetlerinin bir kısmını durdurarak, başkent Yeni Delhi de dahil olmak üzere, ülkenin her yanındaki pek çok şehri etkiledi.

Grev çağrısı, Başbakan Narendra Modi’nin çalışma hayatı politikalarını protesto amacıya yapıldı.

Yetkililerin ve yerel medyanın bildirdiğine göre grevi, Kerala (güney), Bengal (doğu), Odisha (doğu), Marashtra (batı), Karnataka (güneybatı) ve Delhi (kuzey) eyaletlerinde güçlü bir varlığı olan ve ülke çapında 200 milyon işçinin örgütlü olduğu çeşitli sendikalar gerçekleştirdi.

Ayrıca başkentteki yüzlerce işçi, parlamento önünde bir gösteri yaparak milletvekillerinden merkezi hükümetin çalışma politikalarına karşı çıkmalarını talep etti.

Grevin örgütleyicilerinden biri olan Hindistan Sendikalar Birliği’nin aktardığına göre işçiler işsizliği, gıda ve diğer temel ürünlerdeki zamları ve çalışanların sağlık sigortası haklarını kısıtlayan hükümet tedbirlerini protesto ediyor.

İşsizlikteki ve temel ürün fiyatlarındaki artış, Hindistan işçi sınıfının yaşam koşullarına zaten zarar vermişti. Bu hoşnutsuzluk ortamı içinde çıkan yeni çalışma yasası, işçilerin durumunu daha da ağırlaştırıyor.

Sendikalar, yasanın çalışanlar üzerindeki aşırı sömürüyü daha da artıracağını ve sendikal hakları yok edeceğini söylüyorlar.

Asia News adlı web sitesinde yer alan habere göre yasa “hükümete işçi sendikalarını tanıyıp tanımama noktasında keyfi bir güç vererek halihazırda işçi, işveren ve hükümet arasındaki pazarlıklarla süren işleyişi fiilen ortadan kaldırıyor.”

The Telegraph’taki habere göre sendikalar şunu da vurguluyor: “Mevcut mevzuat altında, 100’den fazla işçi çalıştıran işletmeler personel çıkarmak istediklerinde devletten onay almak için uzun bürokratik süreçlerden geçmek zorunda. Modi’nin hükümetiyse ekonomik kriz esnasında patronların elini serbest bırakmak adına, 300’den az işçi çalıştıran işletmelerin devlet onayına ihtiyaç duymaksızın personel çıkarmalarına izin vermeyi öneriyor.”

İşçiler ayrıca sağlık sigortası ve emeklilik haklarını koruyacak bir sosyal güvenlik kanununun onaylanmasını ve taşımacılık sektöründe asgari ücretin 24,000 rupi (yaklaşık 300 euro) olmasını talep ediyor.

Genel grev, 10 ila 50 yaş arası kadınlara yasak olan Sabarimala tapınağına bir hafta önce iki kadının girmesiyle patlayan yoğun protestoların yaşandığı bir bağlamda gerçekleşiyor.

Geçen Eylül ayında, Hindistan Yüksek Mahkemesi kadınların dini tapınaklara girişinin engellenmesini yasakladı; ancak iki kadının Sabarimala’ya girmesine tepki olarak muhafazakar gruplar tapınağa girişleri kesti. Buna karşılık da kadın haklarını savunan eylemler düzenlendi.

Bu olayların ardından, ülkede cinsiyet eşitliği talep etmek için bir insan duvarı oluşturmaya karar veren 3 ila 5 milyon arası kadın büyük bir gösteri gerçekleştirdi – eylemin görüntüleri tüm dünyada yankı getirdi.

Bu haber Başlangıç Kolektifi tarafından Left Voice‘da İngilizce orijinalinden tercüme edilmiştir.

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak