Alevi Haber Ajansi

‘Türkiye’de emekliler açlık sınırında yaşıyor’-VİDEO

PİRHAEmekliler için yapılan ücret zamlarını değerlendiren Emekli-Sen Genel Sağlık Sekreteri Hüsnü Akkuş ve Mustafa Demirtaş, verilen zamların açlık sınırının altında olduğunu, TUİK’in araştırma raporlarının dahi gerisinde olduğunu kaydettiler.

Emekliler için 2019 yılının ilk zammı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla netlik kazandı. Geçtiğimiz yılın en düşük işçi maaşı 939 TL idi. Bu yıl maaş ve aylıklar toplamda yüzde 10.69 oranında zamlanacak.

Memur ve memur emeklileri 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 4 toplu sözleşme zammının yanı sıra yüzde 6.69 da enflasyon farkı alacak. Böylece maaş ve aylıklar toplamda yüzde 10.69 oranında zamlanacak. Buna karşılık işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylıklarına geçmiş 6 aylık enflasyon kadar, yani yüzde 10.19 oranında zam yapılacak.

“VERİLEN MAAŞLAR YOKSULLUK SINIRI ALTINDA”

Verilen bu emekli maaşlarıyla insan onuruna yakışır bir yaşantı sürdürülmeyeceğinin altını çizen Emekli İşçi Mustafa Demirtaş, “Türk Sağlık İş Sendikası bin 900 TL ile geçinen dört kişilik bir aile için yaptığı araştırmada açlık sınırında yaşadığını kaydetti. Yani dört kişilik bir ailenin yalnız gıda harcamaları için ayda bin 900 TL gerekiyor. Peki, bu ailenin gıda, elektrik, su, ulaşım hizmetleri için giderler olmayacak mı? Olsa dahi bin 900 üzerinde bir gelir gerekiyor. Yine araştırmaya göre yoksulluk sınırı 6 bin TL civarında yani konut, elektrik, su, beslenme giderleri için 6 bin TL gerekiyor. 6 bin TL’nin altında maaş alan aileler yoksulluk sınırında olduğunu gösteriyor. Bin 900 TL altında alınan emekli aylığı ile gerekli gıdaları, vitaminleri, minareleri alamıyoruz” diye konuştu.

“EMEKLİLERİN ÇOĞU, AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYORLAR”

Emeklilerin çoğunluğunun açlık sınırının altında bir maaş aldığını kaydeden Demirtaş, “Çiftçilerin emekli maaşı 600 TL’den başlıyor. Ne yapsın bu 600 lirayla. BAĞ-KUR emeklileri ortalama bin 500 TL alıyor. Memur emeklileri biraz daha farklı alıyor ancak onların da  aldığı maaşlar açlık sınırı civarında” diyen Demirtaş şöyle devam etti:

“Hükümet bunları düşünmeli ve insan onuruna yakışır bir ücret vermeli. Açlık sınırında bir maaş değil de en azından yoksulluk sınırı olan 6 bin TL’ye yakın emekli maaşı vermeli ki o insan insanca yaşasın. Ben emekli olalı  6 sene oluyor ama çalışmak zorundayım. Aldığım 1700 TL maaş ile geçinemiyorum. Yaşım 70 hala çalışıyorum. Hem emekliyim hem çalışıyorum yani insanca bir yaşam için yoksulluk sınırında kurtulabilmek için bizi çalışmaya zorluyorlar.”

“AVRUPA’DA  EMEKLİLER ALDIĞI MAAŞLA DÜNYA TURU YAPIYOR”

Hükümetin işine geldiği konularda Avrupayı emsal gösterdiğini belirten Demirtaş, “Avrupa’da bir emekli aldığı maaşla dünya turuna çıkıyor, tatil yapıyor. Biz ise aldığımız maaşlarla geçinemiyoruz. Emeklilere gelince deniyor ki hükümetin  imkânları böyle, bütçesi böyle denilerek burada bir maniple yapılıyor ve halk yanıltılıyor” şeklinde konuştu.

SÖZ KONUSU EMEKLİ VE EMEKÇİLER OLUNCA BÜTÇEDE PARA YOK”

Sarayın yıllık harcaması 20 milyon TL, kaynak yoksa nereden buluyor 20 milyon TL’yi. Cumhurbaşkanı maaşı bürüt 74 bin TL oldu. Onlara gelince ülkenin kaynakları var, emekliye gelince, çalışana gelince, ülkenin kaynakları yok. Bu halkı yanıltıyorlar. Emekli ve çalışan kesime hükümet ücret vermiyor” diyen Demirtaş şunları ifade etti:

“Hükümetin politikası ve düzenin işleyişi böyledir. Kapitalizm ve hükümet sınıflara göre maaşları belirler, ödemeleri  yapar. Ve kapitalizmin kendi sınıfı burjuvadır. Burjuva sınıfı için çalışır, onlar için devlet olanak ve imkanlarını ayırır. Biz çalışan kesimler olarak daha iyi yaşayabilmek için,  örgütlenmemiz lazım. Birlikte mücadele verir, alanları doldurur, sesimizi çıkartırsak ücretlerimiz ona göre artırmak zorunda kalırlar ”

Günümüz koşullarında emeklilerin ciddi anlamda büyük sorunlarının olduğunu belirten Emekli Sen Genel Sağlık Sekreteri Hüsna Akkuş da, “Dünyanın kuruluşundan bugüne kadar insanlar arasındaki çıkar çatışmaları günümüze kadar devam etmiştir. Ve dünya altı evrim geçirmiştir her evrim içerisinde de çıkar çatışmaları vardı” diye konuştu.

ZENGİN VERGİ ÖDEMİYOR, BÜTÜN VERGİLER FAKİRİN SIRTINA BİNİYOR”

Kapitalist toplumdaki insanların yaşam biçimlerini kapitalistlerin belirlediğini kaydeden Akkuş, “Biz emeklilerin koşullarını ve gidişatını da ülkemizdeki kapitalist sistem belirliyor. Türkiye genelinde 80 milyon nüfus var, 80 milyon nüfusun yarısı bir avuç insana çalışıyor. Bir avuç insan zengin oluyor, diğerleri fakir oluyor. Zenginden daha fazla vergi alınması gerekirken ama ne hikmetse Türkiye’de fakirden yüklü vergi alınıyor ancak zenginden alınmıyor. Bir nevi zenginin ekmeğine tereyağı sürülmüş oluyorlar” ifadelerini kullandı.

Emeklilere Türkiye genelinde yüzde 10 civarında zam yapıldığını  yapılan zam ile ancak bir kuşun karnın doyurabileceğine dikkat çeken Akkuş, “Bu yapılan zamların tamamını kabullenmiyoruz. Günümüz koşullarında yapılan zamlar 20 yıl sonraki doğacak çocuklarımıza insanlarımıza yansıyacak.Türkiye genelinde sağcısı, solcusu bakkala giderken birimiz ekmeği 1 TL’ye alıp diğeri 50 kuruşa almıyor sonuçta hepimiz 1 TL’ye almış oluyoruz” dedi.

“EMEKLİLER ÖRGÜTLENİRSE İKTİDARIN VE ÜLKENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRİR”

Türkiye genelinde sağlıklı ve örgütlü bir yapı olması gerektiğini dile getiren, Emekli Sen Genel Sağlık Sekreteri Hüsna Akkuş sözlerini şöyle tamamladı:

“Demokratik kitle örgütleri ve sendikalar olarak bu haklarımızın mücadelesini vermek zorundayız. Bu yoksullaşmayı bitirmenin yolu örgütlü bir toplumdan geçer. Yani Türkiye genelinde 13 milyon emekli var. Eğer 13 milyon emekli örgütlenirse Türkiye’nin kaderini değiştirir, iktidarın kaderini değiştirir. Bilinçli, örgütlü, sağlıklı bir toplum yaratırsak herhalde 20 yıl sonra doğacak çocuğun şikâyeti bizde olmaz.”

Cebrail ARSLAN-Derya DÖNMEZ

ANKARA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak