KHK ile işlerine son verildikten sonra Yüksel Caddesi’nde oturma eylemi yapan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek verenlerin davasında beraat kararı çıktı. Mahkeme, eylemin; barışçıl bir etkinlik olduğu, ifade özgürlüğü ve toplantı özgürlüğü kapsamında değerlendirmesi gerektiğine hükmetti.
İhraç edildikleri mesleklerine dönmek için Ankara’da Yüksel Caddesi’nde oturma eylemine başlayan, ardından tutuklanarak gönderildikleri cezaevinde açlık grevi yapan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’ya destek verenlerle ilgili iki davada beraat çıktı. Mahkemeler, “Cebir ve şiddete başvurmamak koşulu ile herkes önceden izin almadan toplantı ve yürüyüş hakkına sahiptir.” dedi.
Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, Ankara Yüksel Caddesi’nde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek vermek amacıyla 22 Mayıs 2017’de bir araya gelen 19 kişi hakkında, 2911 sayılı ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na aykırılık’ suçlamasıyla Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme, sanıkların beraatına karar verdi.
Gerekçeli kararda özetle şöyle denildi:
“Toplantının silahsız, saldırısız, Anayasa’nın 34. maddesinde ve AİHS’nin 11. maddesinde koruma altına alındığı gibi barışçıl bir etkinlik olduğu; asayişi/kamu düzenini bozduğuna, yasaklanmasını gerektiren gerçek bir tehlikenin mevcut olduğuna ilişkin somut bir kanıt bulunmadığı, ifade özgürlüğü ve toplantı özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.” (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.