Alevi Haber Ajansi

Alevi başkanlar meydan okudu: Maraş’a gideceğiz ve katledilen canlarımızı anacağız

PİRHA- Maraş Katliamı’nın 40. yılı dolayısıyla Maraş’ta yapılacak anmanın valilik tarafından yasaklanmasına tepki gösteren Alevi kurum başkanları, yasağa rağmen katledilenleri anacaklarını vurgulayarak, katliamla yüzleşilmesi çağrısında bulundular.

Maraş’ta Alevilere yönelik yapılan katliamın 40. yılı dolayısıyla Alevi kurumlarının katılımıyla 22 Aralık’ta Maraş’ta yapılacak anma valilik tarafından önceki gün yasaklandı.

Her yıl bu yasaklamalar ile karşılaştıklarını belirten Alevi kurum başkanları katliamın unutturulmaya çalışılmasının yeni katliamlara zemin hazırlayacağının altını çizerek, yasaklara rağmen anmayı gerçekleştireceklerini söylediler.

“KATLİAMLA YÜZLEŞMEDİKÇE GELECEĞİ İNŞA EDEMEYİZ”

“İnsanlığa yönelik işlenen suçlar unutturulur ise yeni katliamlara zemin hazırlanır” diyen Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı ve Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Başkanı Pir Hüseyin Güzelgül, yasaklamaya rağmen katledilenleri anacaklarını vurguladı. Güzelgül şöyle konuştu:

“O yüzden Maraş’ı ne unutacağız ne de unutturacağız. Ne talipler, ne pirler kolay yol yürümedi. İkrarlı ve adaletli duruşu her dönem egemenleri rahatsız etti. Onların oyunları ile baş edemedik ama bizi de yolumuzdan çeviremedi. Pir Sutan’ın yolunda yürümeye devam edip boyun eğmeyeceğiz. Maraş’ta yüzlercesi katledilmiş, yerinden yurdundan sürülmüş ve işyerleri yağmalanmıştır. Laik, demokratik bir ülkede eşit haklarla Maraş’ta bir arada yaşama inancından da vazgeçmeyeceğiz. Demokrasinin, özgürlüklerin, insan haklarının yeşermesini istediğimiz bu coğrafyada katliamlarla yüzleşilmesini istiyoruz. Yüzleşmedikçe de yeni bir geleceği inşa edemeyiz. Sadece kendimiz için değil, ülkede yaşayan tüm halklar için bu mücadeleyi veriyoruz. Valiliğin verdiği kararı asla tanımıyoruz. Oraya da gidip anmamızı yapacağız.”

“YASAKLAMALARA RAĞMEN ANMAMIZI YAPACAĞIZ” 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan da, “Valiliğin dışarıdan anmaya gelenleri Maraş halkı ile buluşturmak istemediğine dikkat çekerek, “Maraş’ta şimdiye kadar izinli bir anma yapılmadı. Maraş Valiliği, rutin bir ayı kapsayan bir karar alıyor ve o ay içerisinde Maraş’ta her türlü anmayı yasaklıyor. Geçen yıl ve önceki yılda bu yasaklamalar yaşandı. Ama biz Maraş’a gidip anmamızı yapacağız. Valilik, Maraş anmasında dışardan gelenleri buluşturmak istemiyor. Açıklamasının altındaki neden budur. Bizlere, ‘Maraş farklı bir yerdir, yaraları kaşımayın’ diyorlar. Oysa ki katliam ile gerek Maraş halkı ve gerekse devlet yüzleşse böyle bir sorun ortadan kalkar” diye konuştu.

“ALEVİLER HER YIL BU ZULMÜ YAŞIYOR”

Her sene anmalarda Alevilere bu zorlukların çıkarıldığını söyleyen Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Doğan Demir ise her şeye rağmen demokratik haklar içinde anmayı gerçekleştireceklerini belirtti. Demir, “Bu yasaklar her sene devam ediyor. Yasaklanmanın kaldırılması ve insanlar rahat gelip gidebilsin diye bakanlık ve valilik ile bir telefon görüşmesi yapmıştık. Ama bakanlık böyle bir talimat veriyor ve biz her yıl Maraş’a gelirken bu zulmü yaşıyoruz. Oysaki hiç yasak koymadan serbest bıraksalar insanlarımız sıkıntısız olarak katledilen canlarımızı anıp, açıklamadan sonra dönüp gidiyor. Sistem maalesef  15 Temmuz sonrası iyice Alevi örgütlerini baskılamaya başladılar. Her şeye rağmen gidip anmamızı yapıp döneceğiz” dedi.

“YASAKLAR DEVLETE  AİTTİR, BİZİ BAĞLAMAZ”

Son olarak, “Katliamdan sonra Alevilerin vicdanına dokunacak herhangi bir adım atılmadığı gibi tam tersi Alevileri ötekileştirerek anmaları bile yasaklama mantığıyla devam etti” diyen Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz ise kararı tanımadıklarını söyledi.

Tüm yasaklara rağmen özellikle yerelde yaşayanların anmayı sahiplenmeleri çağrısında bulunan Deniz şunları söyledi:

“Son 8-9 yıldır anma çalışmalarımıza Alevi hareketi olarak yerinde katılıyoruz. Bunların özellikle son 2 yılı haricinde diğerlerinde ciddi engellemelere ve şiddete maruz kaldık. Ama son 2 yıldır Alevi hareketi bu konuda bir irade sergiliyor. Yine yasaklama gelmesine rağmen katliamın yapıldığı yerde canlarımızı ne pahasına olursa olsun andık. Devletin katliama bakış açısı hiçbir zaman değişmedi. Katliamdan sonra Alevilerin vicdanına dokunacak herhangi bir adım atılmadığı gibi tam tersi Alevileri ötekileştirerek anmaları bile yasaklama mantığıyla devam etti. Bu yasaklama devlete aittir bizi bağlamaz. Çok ciddi acılar yaşandı, bedeller ödendi. Alevi kurumları olarak yine şehitlerimizi anmaya devam edeceğiz.”

(HABER MERKEZİ)

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak