Alevi Haber Ajansi

Alevi vekillerden araştırma önergesi: Maraş Katliamı’yla yüzleşilsin

PİRHA- HDP’nin Alevi Milletvekilleri Maraş Katliamı’nın üzerinde sis perdesinin kaldırılması için Meclis’e araştırma önergesi verdi.

HDP Milletvekilleri Kemal Bülbül, Mahmut Toğrul, Zeynel Özen, Ali Kenanoğlu’nun verdiği araştırma önergesinde Maraş Katliamı’na yönelik veriler ve bilgiler paylaşıldı.

Mecliste araştırılması için verilen önerge şöyle:

“Bundan 40 yıl önce, 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında Kahramanmaraş ilinde Alevi vatandaşlarımızı hedefleyen bir katliam gerçekleştirilmiştir. Bir hafta boyunca süren olaylarda resmi rakamlara göre 111 vatandaşımız katledilmiş, 176 kişi yaralanmış, 210 ev ile 70 işyeri tahrip edilmiştir.

Gerçek rakamların burada ifade edilenlerden daha fazla olduğuna dair kamuoyunda yaygın bir kanının bulunmasının yanında; olayların gerçekleşme biçimi, özellikle öldürme ve yaralamaların insanlık dışı vahşi yöntemlerle gerçekleşmesi, bütün olan bitenler karşısında devlet otoritesinin katliamın gerçekleştiği 7 gün boyunca ortalıkta görünmemesi 40 yıldır tartışılmaya ve sorgulanmaya devam etmektedir.

“HAFTALAR ÖNCESİNDEN PLANLANDI”

19 Aralık 1978’de Maraş’ta bulunan Çiçek Sineması’na bomba atılmasıyla katliamın fitili ateşlenmiş olsa da katliam öncesinde Milli Piyango satıcısı kılığında şehre gelen kişilerin olayları başlatmak için hazırlık yaptıkları anlaşılmaktadır. Günler öncesinden şehirde yaşayan Alevilerin evlerinin kırmızı boya ile çarpı işareti konularak işaretlenmesi hedefin kim olduğunu göstermektedir. Bu durumlar dikkate alındığında; haftalar öncesinden planlanan bir katliamın uygulamaya konduğu anlaşılmaktadır.

Bir hafta süren katliam sırasında adeta şehri zapt eden saldırgan grup, her hangi bir müdahale ile karşılaşmaksızın işaretlenmiş olan Alevi evlerine girmiş, yakaladığı insanları öldürmüş, kadınlara tecavüz etmiş, evleri yağmalayarak mallara el koymuş ve bütün bunlar gerçekleşirken kolluk kuvvetleri seyirci kalmakla yetinmiştir.

Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in özel arşivinden çıkan ve olaylardan 10 gün sonra bir MİT mensubu tarafından yazıldığı anlaşılan raporda katliamı planlayanların MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve MİT elemanları olduğu söylenmektedir. 9 maddeden oluşan raporun 2. maddesinde aynen şu ifadeler yer almaktadır:

“MİT RAPORLARI MERAK KONUSU”

“CHP İktidarı devraldıktan sonra, vuku bulan büyük olayların (Malatya, Sivas ve Kahramanmaraş) çıkacağına dair bir iki ay evvelinden haber verilmediğinden yüzlerce vatandaşımızın can ve milyonlarca mal kaybına sebebiyet vermişlerdir. Önceden haber vermeleri bir tarafa, üstelik olayın yaratılmasında en etkin rol oynamışlardır. Nitekim yeni vuku bulan Kahramanmaraş olayı, başta Türkeş, Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Yusuf Ö. olmak üzere, MİT’ten Şahap H., Ali K, Mehmet K., Avukat Metin E., Nart K.’ın müşterek planlamaları ile çıkarılmış”tır.

Başbakan Bülent Ecevit’in “Değerlendirilmesinde yarar var.” diye not düştüğü raporun MİT arşivinde bulunup bulunmadığı, bugüne kadar değerlendirilip değerlendirilmediği, ismi geçen kişiler hakkında bir tahkikat yapılıp yapılmadığı bilinmemektedir. Katliama dair devletin istihbarat örgütünün değerlendirmesi ve yazdığı raporlar merak konusudur.

“GİZLİ KALAN GERÇEKLER ORTAYA ÇIKARILMALI”

Kolluk kuvvetlerinin, istihbarat örgütlerinin katliam sırasında sessiz kalması kadar katliama karışanların yargılanma süreci de toplum vicdanını yaralayan durumlardan biridir. Maraş Katliamı davası Türkiye tarihinin en kalabalık sanıklı davası olmasına rağmen katiller bir süre sonra serbest kalırken, mağdurların savunmasını yapan üç avukatın faili meçhul cinayete kurban gitmesi, görünmez bir elin katilleri koruduğuna dair kanaatleri güçlendirmektedir. Maraş katliamı üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen sorumluların, katliamı planlayanların kimler olduğu açığa çıkarılamamış, zaman içerisinde ortaya çıkan belgeler değerlendirilmemiştir.

Yukarıda belirtilen gerekçelerden ötürü; yeni belgelerin değerlendirilmesi, Maraş Katliamı’nın arkasında halen gizli kalan gerçekleri ortaya çıkarmak, katliamla ilgili devlet arşivlerinde saklı tutulan belgeleri araştırıp kamuoyuyla paylaşmak, katliam mağdurlarının acılarını dindirmek, toplumsal barışa katkı sunmak ve Maraş Katliamı’yla yüzleşmek amacıyla Anayasa’nın 98’inci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğinin yapılmasını arz ve teklif ederiz.”

(HABER MERKEZİ)

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak