Alevi Haber Ajansi

DEDEF 7. Olağan Genel Kurulu yapılıyor: Dersim işgal edilmiş durumda-VİDEO

PİRHA- Dersim Dernekleri Federasyonu’nun (DEDEF) 7. Olağan Genel Kurulu “Baskılara, asimilasyona ve doğanın talanına hayır” şiarıyla başladı.

Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılan kongrede Divana Av. Ahmet Cihan, Av Nebahat Bektaş ve Kadın aktivist Şadiye Yeşiltepe seçildi.

Kongrenin yapıldığı salona “Baskılara, asimilasyona ve doğanın talanına hayır”, “Dersim’de sermayenin değil doğanın yasaları geçerlidir”, “Dersim’de doğanın talanına geçit vermeyeceğiz”, “Tarihimize, kültürümüze, dilimize, inancımıza, toprağımıza, suyumuza, tohumumuza, Munzur’umuza dokundurtmayacağız”, Munzur Kültür ve Doğa Festivali halkın kalacak”, “Munzur özgür akacak”, “Dersim 37-38 hiçbir şeyi unutmadık, hiçbir şeyi affetmedik” yazılı pankartlar asıldı.
Saat 11.00’de başlayan genel kurulda, ilk olarak konuklara söz verildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül konuştu. Güzelgül, Dersim ve Alevi toplumu üzerindeki asimilasyon politikalarına değinerek çözümün birlikte hareket etmek olduğunu vurguladı.

Araştırmacı Yazar Ali Kaya, Dersim’deki katliamlara dikkat çekerek katliamların günümüzde orman yangınlarıyla, barajlarla devam ettiğine vurgu yaptı.

DERSİM İŞGAL EDİLMİŞ DURUMDA

HDP’nin Alevi milletvekili Zeynel Özen, genel kurulda seçilecek yeni yönetime başarılar diledi. Dersim’in Aleviler için önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Özen, Dersim’de yaşanan katliamın ve soykırımın bunun için önemli olduğunu belirtti. Dersim’in tek dil, tek din, tek ırk projesine uymadığını ifade eden Özen, ocakların merkezi olan Dersim’in hedef haline geldiğini, Alevilerin kutsallarının her gün tahrip edildiğini kaydetti.

Özen, “Bu süreçte kalekollarıyla, barikatlarıyla sanki işgal edilmiş bir toprak durumunda. Bu Türkiye Cumhuriyeti için bir utanç kaynağıdır. Cenazelerimizi bile mezarlığa götürüp sırlamaya izin vermiyorlar. Onun için birliğimizi iyi koruyup bu talana, asimilasyona dur dememiz gerekiyor. Eğer orada inancımızı koruyamazsak, ne dilimizi, ne kültürümüzü koruyabiliriz” dedi. Dersim’de yapılacak olan bir cemevinin önemine dikkat çeken Özen, Tunceli cemevi üzerinden Alevileri asimile etme politikalarının sürdüğünü kaydetti.

“HAK ÖLMESEYDİ BU ZULMÜ YAŞAMAZDIK”

DAD Genel Merkez Eş Başkanı Musa Kulu da anadili olan Zazaca selamlama yaptı. Dersimlilerin İstanbul’da bir araya gelip kendi toprakları üzerine söz söylemelerinin önemine dikkat çeken Kulu, 38’den bir olayı anlattı. “Askerler bir köyü çeviriyorlar. Yüzbaşı tercümana diyor ki ‘Köylülere söyle ne yapmak istiyorlarsa yapsınlar hepsini götürüp katledeceğiz.’ Adamın biri de tercümana diyor ki ‘Ben Hak için bir kurban keseceğim. Onu keseyim ondan sonra katletsinler.’ Yüzbaşı da diyor ki ‘Neden?’ Köylü de diyor ki ‘Hak öldüğü için bir kurban kesiyorum. Ölmeseydi biz bu zulmü yaşamazdık.”

ANADİLİNDE KONUŞAN KULU’YA DİVANDAN MÜDAHALE

Anadilinde konuşmasına dernekler yasası gereği divan tarafından müdahale edilen Kulu konuşmasını Türkçe sürdürdü. Kulu, “Yaşamı tam Dersim gibi, inancımız, kültürümüz gibi zulme boyun eğmeden kurmaktır asıl olan” dedi. Devletin Dersim’e ait olan her şeyi bitirerek Dersim’i tarihiyle kültürüyle bitirmek istediğini kaydetti. Özgürlük çemberini daraltmak değil genişletmek gerektiğini ifade eden Kulu, yeni yönetime başarılar dileyerek sözlerini bitirdi.

Divan başkanı avukat Ahmet Cihan, herkesin anlayabilmesi açısından ve resmi kongre dilinin Türkçe olması nedeniyle Kulu’ya müdahale etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Avrupa Dersim Dernekleri (ADEF)’in gönderdiği dayanışma mesajı okundu.

BİRLİKTE MÜCADELE VURGUSU

Doğu Güneydoğu Dernekleri Genel Başkanı Hakim Daş, önümüzdeki zorlu süreçte birlikte mücadeleyi yükseltmek gerektirdiğine dikkat çekti. Daş, önümüzdeki yerel seçimlerde de bir araya gelmenin koşullarının yaratılması gerektiğini kaydetti.

KATILIMIN AZLIĞINA ELEŞTİRİ

HDP Milletvekili Dilşad Canbaz da katılımın azlığını eleştirdi. Dersim’de AKP iktidarı tarafından özel bir politika uygulandığını ifade eden Canbaz, “Saldırılar her alanda varken bu salonda daha güçlü durabilmeliydik. Bu kadar topyekun saldırıya karşı yan yana durarak güçlü bir örgütlülük örerek bu federasyonun kongresine gelmemiz gerekiyordu” dedi.

“ALEVİ İNANCININ MERKEZİ OLAN DERSİM’DE AŞUREYİ MÜFTÜ DAĞITIYORSA BU UTANÇTIR”

Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM) Üyesi Selman Yeşilgöz ise yeni bir sürecin başlatılması için kongrenin bir vesile olmasını istediğini belirtti. Dersim dili, kültürü, inancı etrafında birleşmek gerektiğine vurgu yapan Yeşilgöz, ancak birleşerek mücadelenin başarıya ulaşacağına değindi. 90’lardaki köy yakma ve boşaltmalar döneminde birlikteliğin sağlanabildiğini dile getiren Yeşilgöz, “Bu mücadele, o birikim, emek tüm arkadaşlarımızda var diye düşünüyorum. Dersim’de bu yıl zulüm katmerleşti. Alevi inancının ocakların merkezi Dersim’de müftüler aşuremizi dağıtıyorsa bu utançtır bizim için. Bu utancı bertaraf etmek gerek. Gereken tepkiyi geliştiremedikse bu bizim eksikliğimizdir” dedi.

Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise genel kurulu selamlayarak seçilecek yönetime başarılar diledi.

Konuşmaların ardından mevcut yönetimin faaliyet raporları okundu.

Suay ABAK/Sevim KAHRAMAN
İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak