PİRHA- Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Varzıl kasabasında Alevilerin yedi ulu ozanlarından biri olan Kul Himmet adına cemevi açılışı yapıldı. Açılışa HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu katıldı. Kenanoğlu, Kul Himmet’in isminin kendi köyüne verilmesini talep ettiklerini dile getirdi.
Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Varzıl kasabasında Alevilerin yedi ulu ozanlarından biri olan Kul Himmet türbesi adına bir cemevi yapıldı. Kul Himmet cemevi ve kültür merkezinin geçtiğimiz günlerde de açılışı gerçekleşti.
Cemevi açılışında Varzıl kasabasında Kul Himmet anısına her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen etkinlik düzenlendi. Açılışa HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ve çok sayıda kişi katıldı.
“KUL HİMMET ADI KÖYÜNE NEDEN VERİLMİYOR?”
Etkinlikler kapsamında yapılan konuşmalarda söz alan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Kul Himmet’in Alevi inancı içerisindeki yerine vurgu yaptı. Kenanoğlu, sistematik bir şekilde tahribata uğratılan, yok edilmesi amaçlanan Alevi belleğinin olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Değiştirilen köy isimlerinin -teknik bir detay olduğu yönünde yorumlansa da- can alıcı bir karaktere sahiptir. Yereldeki halkın kendi orijinal ilişkiler yumağından doğru koydukları köy isimleri, bu ilişkilerin kendine münhasır spesifik karakterini taşımaktadır. Böyle düşünülmesi durumunda, yapılan değişikliklerin yereli tarihsizleştirmek gibi bir saik taşıdığı güçlü bir şekilde söylenebilir. Tarihin her kesitinde olduğu gibi bu uygulamanın en büyük mağdur topluluklarından bir tanesi yine Alevilerdir.
Bu minvalde, ısrarla yapılan başvurulara rağmen eski köy isimlerinin neden hala resmi makamlarca iade edilmediği konuşmamız sırasında tarihsizleştirme kapsamında ileri sürdüğümüz, başvurduğumuz hususlardan bir tanesidir. Söz gelimi, Kul Himmet’in gölgesinin eksik olmadığı köyünün adının talep edildiği halde neden Kul Himmet olarak resmi makamlar tarafından kabul görmediği dediklerimiz ışığında düşünüldüğünde kritik bir örnek teşkil etmektedir. Alevilerin yedi ulu ozanından birisi olan Kul Himmet’in isminin kendi köyüne verilmesini kabul etmeyen, buna tahammül edemeyen zihniyetin Alevi değerlerine olan yaklaşımı böylelikle kendini tüm çıplaklığıyla yine gözler önüne sermektedir.
Kenanoğlu, son olarak Kul Himmet adının yaşadığı ve türbesinin bulunduğu köye verilmesini talep ettiklerini söyledi.
Etkinlikte yapılan konuşmaların ardından cemevi açılışı için sembolik kurdele kesim ritüelini gerçekleştirildi. Daha sonra semaha duruldu, dualar okundu ve son olarak lokmalar paylaşıldı.
PİRHA -İSTANBUL
Yoruma kapalı.