Alevi Haber Ajansi

DAD Ana Fatma Cemevi üyelerinden Şıx Mamo Türbesi’ne ziyaret-VİDEO

PİRHA – Demokratik Alevi Derneği Mamak Şube Ana Fatma Cemevi yöneticileri ve üyeleri Kayseri Kırkısrak Köyü’nde bulunan Şıx Mamo Türbesi’ni ziyaret etti. Ziyarette cem tutuldu, deyişler söylendi. 

Demokratik Alevi Derneği (DAD) Mamak Şube Ana Fatma Cemevi, Kayseri Kırkısrak Köyü’nde bulunan Şıx Mamo Türbesi’ni ziyaret etti.

6 saatlik yolculuktan sonra asfalt yolu bulunmayan, oldukça sarp kayalıkların ve  dağlık alanların hakim olduğu arazi yapısı ve yerleşim olarak Karadeniz’deki yerleşim alanlarını andıran Alevi köylerinden Darıdere Köyü’nde bulunan Sarı Saltuk Türbesi ziyaret edildi.

Sarı Saltuk Türbesi içerisinde bulunan Pulu Dede Türbesi niyaz edilip, dilekler tutulduktan sonra hareket edildi. Yine güzergah üzerinde bulunan Çağşak Kültür Cemevi de ziyaret edilip orada bulunan canlarla sohbetler gerçekleştirildi.

Daha sonra Kırkısrak Köyü’ne gidilip Şıh Mamo Türbesi’ne ziyaret gerçekleştirildi. Ziyaret sırasında Şıx Mamo’nun torunlarından Hasan Akyol, Şıx Mamo’nun yaşam biçimi, felsefesi hakkında, yaşadığı dönem içerisinde kominal yaşam biçimini nasıl hayata geçirdiği ile ilgili gelen konuklara bilgiler sundu.

Sonrasında Şıx Mamo ile ilgili röportajların yapıldığı ziyaret sonrası kurban kesimi gerçekleşti. Ardından DAD Demokratik Alevi Derneği Mamak Şube Ana Fatma Cemevi’nin üyeleri, Maraş Sinemilli Ocağı Pirlerinden Süleyman Deprem’in yürütüğü Muhabbet cemi gerçekleştirildi. Ceme Kırkısrak köylüleri katıldı.

“ALEVİLİK ÖZ YÖNETİM BİÇİMİYLE KENDİNİ VAR EDEN BİR TOPLUMDUR”

Muhabbet Cemi’nde Pir Süleyman Deprem, özellikle 1950-1960 yıllarında Alevice bir yaşamın baskı altına alınmaya başlandığını belirtti.

Baskı altına alınmasının sebeplerinin olduğunu kaydeden Deprem, “Çünkü Alevilik inancı, devletsiz bir yaşam biçimini savunduğu için, felsefesi gereği devleti reddetmiş bir yaşam biçimidir. Devlette sınıf vardır, devlette sömürü vardır, devlette baskı, zulüm ve gasp vardır. Ama Alevilikte bunların hiçbirisi yoktur. Alevilik kadimden bu yana özerk ve öz yönetim biçimi ile kendini toplum olarak var eden bir anlayıştır” dedi.

“MUSAHİPLİK KURUMUYLA BİRLİKTE YAŞAM TOPLUMU OLUŞTURULDU”

Alevilikte hiyerarşinin olmadığının altını çizen Deprem, Aleviler toplumda musahipsiz hiç kimse kalmayacak bir şekilde musahiplik kurumunu oluşturmuş, musahiplik kurumu ile Aleviler barış ortamını  hayata geçiren, suçu reddeden, birlikte yaşam toplumunu oluşturmuşlardır” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra DAD Mamak Şube Ana Fatma Cemevi’nden canlar semah döndü. Ardından hazırlanan lokmalar canlara pay edildi.

“ALEVİLİK, METROPOLLERDE YAŞANACAK BİR İNANÇ DEĞİL”

Keklikoluk Köyü’ nden Dursun Sevgili, türbe hakkında şu bilgileri veriyor:

“Puro dede sıradan senin benim gibi bir zattır. Ama Sarı Saltuk Ocağı’na mensup onların müritlerindendir kendisi, gerçekçi bir zat. Mucize sahibi biridir. Bunun mucizelerini öğrenmeleri için bazı evliyalar dedeler gelmiş yanına. Ey Pulo dede diyorlar senin mucizelerin nedir diyorlar? Bir mucize gösterebilir misin bize diyorlar? Erenler herkes bir mucize gösterdi ben size şunu diyebilirim diyor. Buyurun beraber bizim ahıra inelim eğer öküzlerim size karşı saygıda kusur ederse ben bu ocağı terk ederim diyor. Erenler hep beraber ahırın kapısını açıyorlar, girdilerinde öküzler yatıyorlar erenler içeri girince öküzler ayağa kalkıyorlar ve dile geliyorlar. Hoş geldiniz erenler diyorlar. Eyvallah Pulo Dede senin mucizen budur sana inandık diyorlar.”

Sevgi Kişin ise ilk defa geldiğini söylüyor. Kişin, “Alevilik metropollere taşınabilecek ve oralarda yaşanabilecek bir inanç değil. Kendi yerinde kendi mekânında olur. Bugün de böyle bir yere geldik. Öncelikle terk edilmiş, yaşam çokta canlı değil. Ekonomik ve diğer baskılardan dolayı Alevi köylerin birçoğunda azalmalar oldu” dedi.

“KÜRTLERİN YAŞADIĞI BİR YER”

Aktivist Sibel Göktaş ise Şıx Mamo Türbesi’ne Kürt halkının Aleviliği nasıl yürüttüğüne ilişkin merakını gidermek için gittiğini söyledi.

Göktaş, “Hangi türbeye girsek hangi inanç yerine girmiş olsak burada Kemalizmin, Mustafa Kemal Atatürk’ün büstü, söylevleri, ona yazılmış şiirler yazıyordu. Sonuçta burası herkesin Kürtçe konuştuğu, Kürtlerin yaşadığı bir yer. Buraya gelmemizdeki amaç nasıl yaşadıklarını ve kültürün buraya nasıl geldiğini görmekti, fakat asimilasyonun türbeye kadar girmiş halini gördük” ifadelerini kullandı.

Cebrail ARSLAN/ANKARA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak