Alevi Haber Ajansi

Türkiye’de ihmalden kaynaklı yaşanan facialar

PİRHA-Türkiye’de geçmişten günümüze kadar süregelen ihmaller, feci can kayıplarına sebebiyet verdi. Demiryollarında ve havayollarında yapılan bu ihmaller kaçınılamaz facialara yol açmış ve bu faciaların önüne geçebilmek için önlemler alınmış olsa bile yetersiz kaldı. 

Türkiye’de geçmişten günümüze feci can kayıplarının yaşandığı birçok demir ve hava yolu kazaları meydana geldi. Bu kazaların çoğunda da ihmaller ön safhalarda. İşte yakın zamanda Türkiye’de ihmaller nedeniyle meydana gelen kazalar listesi:

İSTANBUL-ANKARA TREN SEFERİ

22 Temmuz 2004 tarihinde İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış tren, Sakarya Pamukova ilçesine bağlı Mekece Köyü yakınlarında raydan çıkarak devrildi. Faciada 41 kişi yaşamını yitirirken 89 kişi yaralandı. Birinci makinist dikkatsizlik ve tedbir sonucu ölüme sebebiyet vermekten 2 yıl 6 ay hapis cezası ile bin 100 YTL para cezası, yardımcı makinist Recep Sönmez ise 1 yıl 3 ay hapis cezası ile bin 100 YTL para cezasına çarptırıldı.

İSTANBUL-ISPARTA UÇAK SEFERİ

30 Kasım 2007 tarihinde Atlasjet Havayolları’nın İstanbul-Isparta seferini yapan ve içerisinde 50 yolcu ile 7 mürettebatın bulunduğu yolcu uçağı, Isparta Keçiborlu ilçesine bağlı Çukurca bölgesi yakınlarına düştü ve kazada kurtulan olmadı. Kazanın 7.yılında görülen 26. duruşmada Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, uçağın yere yaklaşım cihazının kazadan 15 gün önce arızalanmış olduğunu, pilotların bunu bilerek uçuş yapmış olduklarını söyledi. “Bu nedenle hem merhum pilotlar, hem de hayatta olan pilotlar ile Word Focus’un ilgili yönetim kademesiyle teknisyenleri, bilinçli taksir suçunu işlemişlerdir” dedi.

Sonuç olarak 1 ila 11 yıl arasında değişen cezalar verilse de hiçbir ders alınamamıştır. Sonrasında gelişen uçak kazaları bunu doğrular nitelikte.

İSTANBUL-DENİZLİ TREN SEFERİ

27 Ocak 2008 tarihinde İstanbul-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi Kütahya yakınlarında raydan çıktı. Kazada 9 kişi hayatını kaybederken 30 kişi de yaralandı. Kaza sonrasında olay yerine gelen Kütahya Vali Yardımcısı Ömer Eru, kazanın don nedeniyle meydana geldiğini kaza esnasında hava sıcaklığın -12 derece olduğunu belirterek kazada sabotaj ihtimali olmadığını söyledi.

Öte yandan 1990 yılında aynı noktada yine bir tren kazasının meydana geldiği kaydedildi.

İSTANBUL-AMSTERDAM UÇAK SEFERİ

25 Şubat 2009 tarihinde THY’ye ait İstanbul-Amsterdam seferini yapan uçak, Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada meydana gelen kazada kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan, ikinci pilot Olgay Özgür ve kabin görevlisi Ulvi Murat Eskin’le 6 yolcu hayatını kaybetti.

Uçakta düşey mesafeyi ölçen iki radyo altimetre sistemi mevcuttur. 2.Pilot’un kullandığı sağ radyo altimetre normal çalışırken, soldaki -8ft değerinde hatalı bir yükseklik bilgisi vermiştir. Otomatik uçuş sisteminin hızı kontrol eden kısmı sağ radyo altimetresini değerlendirmeden sol radyo altimetresini baz alarak, gelen hatalı bilgiyi uçağın yerle temas anında olduğunun göstergesi olarak değerlendirmiştir. Otomatik gaz sistemi, hızı kontrol edilebilir en düşük hız seviyesinin de altına düşürmüş ve yere çok yakın bir yükseklikten uçağın kontrolünün kaybedilmesine yol açmıştır.

ESKİŞEHİR-İSTANBUL TREN SEFERİ

27 Ağustos 2009: Bilecik Bozüyük’te Eskişehir-İstanbul seferini yapan trenin hemzemin geçitte iş makinesine çarpması sonucu trende bulunan 231 yolcudan 5’inin hayatını kaybettiği ve 21 kişinin de yaralandığı tespit edildi. Trenlerin hemen durması mümkün olmayan araçlar olduğunu, demiryolu yakınlarında iş yapan müteahhitlerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Süleyman Karaman, “Üzüldüğümüz bir kaza yaşadık. Hemzemiz geçit olmayan, hiç kimsenin geçmemesi gereken bir yerde, paletli iş makinesinin demiryollarından geçmeye çalışması, illegal geçmeye çalışması sonucu bir kaza oldu” ifadelerini kullandı.

KAPIKULE-İSTANBUL TREN SEFERİ

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 5 vagonunun raydan çıkıp devrilmesi sonucu facia meydana geldi. 24 kişinin yaşamını yitirdiği kazada 318 yaralının olduğu belirlendi. Bu yaralıların 194’ü ayakta tedavi edilip taburcu edilirken, 124 yaralıda müşahede ve tedavi altına alındı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şiddetli yağmur nedeniyle yaşanan toprak kaymasının trenin raydan çıkmasına neden olduğu belirtiliyor.

Kazaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla iki makinist hakkında gözaltı kararı verildi. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak