Alevi Haber Ajansi

Gezi’nin 5. yılında hayatını kaybedenler anıldı-VİDEO

PİRHA- Gezi Parkı eylemlerinin 5’inci yılında Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Taksim’de bir araya gelen yüzlerce kişi  “Karanlık gider! Gezi kalır” dedi.

Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilip yerine Topçu Kışlası yapılmasına karşı başlayıp kısa süre içinde yüzbinlerce kişinin adalet, demokrasi, özgürlük ve barış talebiyle sokağa çıktığı bir harekete dönüşen Gezi Parkı eylemlerinin 5. yıl dönümü anması gerçekleşti.

Tam 5 yıl önce 27 Mayıs 2013’te polis ve belediye zabıtaları eşliğinde Gezi Parkı’na giren görevlilerin ağaçları kesmeye kalkışması sırasında başlayan eylemler, polisin sert müdahalesinin ardından 31 Mayıs’ta tüm ülkeye yayılmıştı. Eylemler sırasında 8 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Gezi eylemlerinde hayatını kaybedenler ve yaralananlar için Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla düzenlenen anma etkinliğinin Taksim Meydanı’nda yapılmasına polisin izin vermemesi nedeniyle  Fransız Kültür Merkezi önünde yapıldı. Anma etkinliğine Taksim Dayanışması bileşenleri, siyasi parti temsilcileri, Gezi’de yaşamanı yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ile ağabeyi Gürkan Korkmaz, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük, Medeni Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım, Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İl Eş Başkanı Esengül Demir, HDP Milletvekili Adayı Oya Ersoy, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkesoğlu’nun da aralarında olduğu yüzlerce kişi yoğun ablukaya rağmen Taksim Makina Mühendisleri Odası önünde bir araya geldi.

Taksim Makina Mühendisleri Odası önünde toplanan kitle, “OHAL gider Gezi kalır”, “Saray gider Gezi kalır”, “Her yer Gezi, her yer direniş”, “Gezi’de düşene, dövüşene bin selam”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Gezi kalır, Erdoğan gider” sloganlarıyla Fransız Kültür Merkezi’nin önüne kadar yürüdü.

“ONLARIN EMANETLERİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Fransız Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklamasını Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı okudu. Yapıcı, “Bitiremediniz. Hep birlikte, vekilimizle sendikacımızla, ailelerimizle, çocuklarımızla, annelerimizle, öğrencilerimizle buradayız. Belki görmüyorsunuz ama Gezi’de kaybettiğimiz canlarımız da burada. Onlar bize dayanışmayı, sevgiyi, kardeşliği hediye ettiler. Onlar bize Gezi’yi emanet ettiler. Onların emanetine sahip çıkacağız.” dedi.

Yapıcı, polisin Gezi Parkı’na yürünmesine engel olunduğu için basın açıklaması yapmayacaklarını belirtti. Yapıcı, 27 Mayıs’ta Karaköy’deki TMMOB’da yapılan açıklamayı okudu. Açıklamanın ardından Gezi’de yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak