Alevi Haber Ajansi

38 tanığı Polat: Dersim’de canlı kimse kalmasın diyerek kırım yaşattılar-VİDEO

PİRHA – Dersim 38 tanıklarından Bedri Polat, Dersim’de yaşanan Tertele’yi PİRHA’ya anlattı. Polat, “Dersim’de canlı hiçbir şey kalmayacak diyerek kırım yaşattılar ” ifadelerini kullandı. 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 4 Mayıs 1937 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla başlattığı Dersim Tertelesi’nde binlerce insan öldürüldü, on binlerce insan yurtlarından, tarihinden, kültüründen, inancından koparılarak farklı şehirlere sürgün edilerek zorunlu iskana tabi tutuldu. Kızılbaş Alevi, Kürt, Kırmanç, Ermeni kız çocukları ise Türk ve Müslüman yapılmak üzere köklerinden koparılarak kimsesizliğe mahkum edildi.

4 Mayıs Dersim Tertelesi’nde 10 yaşında olan Bedri Polat, yaşanan katliamı, sürgünü, acıyı, gözyaşını  PİRHA’ya anlattı.

“1925’te Dersim’in fermanının çıkarıldığını söyleyen Polat, “Mutu Köprüsü’nden Pertek Köprüsü’ne canlı kimse kalmayacak” denilerek yaşanan kırımları, zulümleri şöyle anlattı:

“Ben o zaman 10 yaşındaydım. Şimdi 90 yaşındayım. Bizi topladılar, götürdüler. Harçik’in orada herkesi taradılar. Suya attılar. Marçik’te kırma yaşandı. Demirkapı’da, Türşmek’te kırma yaşandı. Dağ taş hep askerdi. Taş taşın üstünde bırakmadılar. Süngüleri kadınların karnına takıp bebekleri çıkarıyorlardı. Bir anda milletin başına çöktüler.”

“ÇOCUKLARI, YARIN BİZE DÜŞMAN OLURLAR DİYE ÖLDÜRÜYORLARDI”  

38’de yaşananları aktaran Polat, “Uçaklar gelip Kırmızıdağ’ın üstüne gidiyorlardı. Oradan dönüşte köyleri bombalıyordu. İnsanlara diyorlardı; bir yere gitmeyin sizi sürgün edeceğiz. Götürüp bir eve koyuyorlardı, gitmişiz ki içeride taramışlar. Çocukları öldürüyorlardı; bu yarın bize düşman olur diye. Birbirlerine sen vurmayacaksın ben vuracağım diyorlardı.

“KARGALARI, KÖPEKLERİ HABER GÖTÜRÜRLER DİYE VURDULAR”

Türşmek’te değirmen vardı. O değirmenin içine insanları koyup taramışlar. Değirmenin tavanından kan akıyordu. Her tarafta kırma yaşanıyordu. Her yer yanıyordu. Tarlalar yakılıyordu. Kargalar haber götürür diye kargaları, köpekleri vuruyorlardı.

“HARÇİK ÇAYI KAN AKIYORDU” 

Dersim’de yaşanan Tertele’de ailesinden de hayatını kaybedenlerinin olduğunu dile getiren Polat Tertele’de yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bizim evde 5 kişiyi vurdular. Ben de yaralı kurtuldum. Suya attılar öldürdükleri insanları. Harçik çayı hep kan akıyordu. Harçik’te bulunan kavakların altında insanları yerlere sermişlerdi.”

Dersim Katliam tanığı Bedri Polat son olarak şunları kaydetti:

“Ben 7 sene çobanlık yaptım. O zaman iki kardeşim kurtulmuştu. 4 sene askerlik yaptılar, hiç haber alamıyorduk. Ne mektup ne bir şey. Kimse dil bilmiyordu. Kimsenin başına gelmesin, o günler tekrar yaşanmasın.”

Yaşar SEZGİN-İsmet SEFER/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak