Alevi Haber Ajansi

Cumhuriyet davasında hapis cezaları

Cumhuriyet Gazetesi Davası’nın karar duruşması ikinci gününde sona erdi. Duruşmada savunma yapan avukat Duygun Yarsuvat, “Bu davanın bütün belgeleri bir manipülasyondur” dedi ve davanın keyfi olarak açıldığını belirterek “Yani muktediri tatmin etmek için bu dava açılmıştır” diye konuştu. Savunmaların ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti, gazetecilere hapis cezası verirken ayrıca tüm sanıklara adli kontrol uygulamasına karar verdi.

Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın tutuklu olduğu 18’i Cumhuriyet gazetesi çalışanı 20 kişinin yargılandığı davanın karar duruşması ikinci gününde devam etti.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan duruşma salonunda yapılan duruşmada ilk olarak avukat Duygun Yarsuvat söz aldı.

Davasının siyasi bir dava olduğunu dile getiren Yarsuvat, “Cumhuriyet gazetesini susturmak istemişlerdir. Bunun için bir savcı bulmuşlardır. Bu savcıya da yazık. Çünkü hakkında soruşturma başlatılmıştır. Savcı da kendisini güçlendirmek için Cumhuriyet soruşturması başlatmıştır” diye konuştu.

Yarsuvat, Cumhuriyet gazetesine dair savcı Murat İnam’ın tarafından bilirkişi olarak atanan Ünal Aldemir için ise “Bir tek vasfının, atmış olduğu tweetlerle siyasal iktidarı desteklemek olduğunu göstermiştir” diye belirtti.

Duygun Yarsuvat, “Bu davanın bütün belgeleri bir manipülasyondur, bir algı çalışmasıdır. Burada bilirkişiye gerek yoktur, çünkü suç yok burada” dedi.

“MUKTEDİR TATMİN ETMEK İÇİN DAVA AÇILDI”

Esas hakkındaki mütalaayı “ilginç” olarak tanımlayan Yarsuvat, “Gazetede çıkan yazıların kırıcı olup olmadığının araştırılması yapılamadan bu keyfi dava açıldı. Yani muktediri tatmin etmek için bu dava açılmıştır” diye konuştu.

Yarsuvat, Akın Atalay’ın 542 gündür tutuklu olduğunu hatırlatarak, “Akın, cezalandırılmak istenen Cumhuriyet gazetesinin icra kurulu başkanı olduğu için tasfiye edilmek istendi” diye belirtti.  Yarsuvat’ın ardından Avukat Bahri Belen beyanlarda bulundu. Belen’in beyanlarının ardından duruşmaya ara verildi.

Aranın ardından avukat Abbas Yalçın, yargılama boyunca yaşanan “adil yargılama ihlalleri” üzerine beyanlarda bulundu.

Yalçın’ın ardından ise avukat Tora Pekin söz aldı. Duruşma Pekin’in beyanları ile devam etti.

“ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Avukat savunmaları ardından gazetecilere son sözleri soruldu. Ardından mahkeme heyeti karar için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından devam eden duruşmada konuşan Akın Atalay, “Heyetin kararı ne olursa olsun bilinmesini isteriz ki Cumhuriyet gazetesi ve biz Cumhuriyetçiler kötülüğe karşı direnmekten asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

“ASIL SİZ TESLİM OLUN”

Ahmet Şık ise son söz olarak şunları söyledi:

“Şekil itibariyle son söz olabilir ancak ‘Bu daha başlangıç’ diyerek başlıyorum. Siyaset, bürokrasi ve medyanın kimi mensuplarından oluşan bir çetenin hayata geçirdiği bu komplonun amacı en başından beri belliydi. Tüm yaşamı boyunca hukuksuzlukların, hak ihlallerinin karşısında duranlar adına ilk günden bu yana söylediğimizi tekrarlayarak bu çeteye ve benzerlerine hak ettiği yanıtı verelim o halde: Asıl siz teslim olun.”

GAZETECİLERE CEZA…

Mahkeme konuşmaların ardından kararı açıkladı. Dava kapsamında 542 gündür tutuklu yargılanan Akın Atalay tahliye edildi. Tüm tutuksuz sanıklara ise adli kontrol uygulanmasına karar verildi.

Karara göre gazetecilere verilen cezalar şöyle:

  • Akın Atalay’a “güveni kötüye kullanmak” suçlamasından beraat, “örgüte yardım” suçlamasından 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası verildi.
  • Murat Sabuncu’ya ise “terör örgütüne yardım” suçlamasından toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
  • Kadri Gürsel hakkında “terör örgütüne yardım” suçlamasından toplam 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
  • Musa Kart hakkında “terör örgütüne yardım” suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
  • Aydın Engin hakkında “terör örgütüne yardım” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
  • Hikmet Çetinkaya hakkında “terör örgütüne yardım” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi
  • Önder Çelik, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör hakkında “terör örgütüne yardım” suçundan 3 yıl 9’ar ay hapis cezası verildi.
  • Ahmet Şık hakkında “terör örgütüne yardım” suçundan toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
  • Emre İper hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Cumhuriyet Kitap Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, muhasebe müdürleri Bülent Yener ve Günseli Özaltay hakkında beraat kararı verildi. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak