PİRHA – Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Esenler Şubesi geçtiğimiz günlerde kongresini gerçekleştirdi ve iddialı bir çalışma programı belirledi.
İstanbul’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Esenler Şubesi geçtiğimiz günlerde kongresini gerçekleştirdi. Başkanlığa ve yönetime seçilen üyeler, yeni dönem için iddialı bir çalışma programı yaptı. Toplamda dokuz maddeden oluşan çalışma programında, inanç komisyonundan kadın meclisine kadar birçok konu ele alınmış.
PSAKD Esenler Şubesi’nin yeni çalışma programı şöyle;
Görevden Alma: Seçilen yönetim değerlerimizi suistimal eden, devletin asimilasyon politikalarına hizmet edecek faaliyetleri olmadığı sürece kesinlikle genel merkez tarafından görevden alınamaz. Görevden alma işlemi aşağıda tarif edilen Genişletilmiş Meclis ve kanaat önderlerinin de katılacağı cem erkânında tartışmaya açılır ve taraflar dara çekilerek sonuçlandırılır. Cemde çıkan karara taraflar uymalıdır.
Atama Yönetim: Genel merkezin elinde bulundurduğu resmi yetkiye dayanarak görevden alma işlemi birinci madde uygulanmadan gerçekleşirse bu karar tanınmamalı. Atama yönetimi hiçbir üye kabul etmemelidir. Böylesi anti demokratik uygulamalar Alevi kamuoyu ile paylaşılıp hukuksuzluk mahkum edilmelidir.
Yönetim: Demokratik Alevi hareketinin içinde yer aldığı kurumlarımızda görev alanların hiyerarşik güç edinmesinin önüne geçecek mekanizmalar geliştirilmelidir. Yasal statü gereği oluşturulan yönetimler (Başkan, yardımcı, sayman vb.) kağıt üzerinde kalırken yönetim kolektif çalışmayı esas almalıdır. Bunun için;
- Genişletilmiş Meclis: Seçimden hemen sonra (iki seçim arası her yılda bir) üyeler ve seçilen bütün kurulların katılımıyla yapılacak toplantıda 1 yıllık ana faaliyet planı çıkarılır. 6 ayda bir toplanır.
- Kırklar Meclisi: Üç ayda bir toplanır. Meclis toplantılarına üye olmayan katılamaz. Meclis bileşkesi; şubenin tüm seçilenleri (yönetim asıl-yedek, denetim asıl-yedek üst kurul), eski seçilen başkanlar sekreterler ile üyeler arasında etkili bireyler (üye sayısının %1), cemevinin dedesi, ilçedeki Alevi muhtarlar, Alevi dernekler ile bölgedeki demokratik kitle örgütlerinden birer temsilciden oluşmalıdır. Toplantıda iki meclis arası değerlendirilir ve üç aylık çalışma planlanır.
- Yönetim: Başkan ve sayman fiilen ortadan kaldırılmalı ve sadece resmi olarak görev yapmalıdır. Yönetim tamamen kolektifleştirilerek başkanın yetkileri bütün yönetim üyelerine verilmelidir.
- Kadın Meclisi: Alevi inancında kadın önemli bir yerde durmaktadır. Kurumumuzda kadınların daha fazla yer alması için şubenin üyesi kadınlar tarafından oluşturulacak kadın meclisi ile faaliyet planını belirler. Genişletilmiş meclis toplantılarında genel bilgilendirme yapar ve tartışmaya açılmaz.
Üyelik: Dernek üyeliği bizzat üye olan tarafından gelip yüz yüze yapılmalıdır. Kuruma gelmeyen, üye yapılmamalıdır. Seçimlere en az 6 ay kala üye olanlar üyelikleri geçerli olmak şartıyla seçimde oy kullanmamalıdır. Yönetim hiçbir üyeyi tasfiye etme hakkına sahip değildir. Üye çıkarma işlemi ancak üyelik koşullarını yerine getirmediği takdirde gerçekleştirilir ve üyenin kendisine bizzat tebliğ edilir.
Seçimler: Seçimler en az 45 gün önce tüm üyelerin bilgisi olacak şekilde duyurulmalıdır. Seçim faaliyet toplantılarında farklı düşüncesi olduğunu iddia eden herkesin kendini ifade etmesi sağlanmalıdır. Üyelik vasfını taşıyan her bireyin seçimlerde aday olma hakkı korunmalıdır.
Mali: Gelir-gider her ay şubede üyelerin görebileceği panoya asılmalı ve her üyenin denetimine açık hale getirilmelidir.
DKÖ’lerle ilişki: Şube, demokratik çalışma yürüten diğer kurumlara çeşitli etkinlik yapmalarında engelleyici davranmaz. Birlikte çalışma koşulları önemsenir.
İnanç Komisyonu: Şubede ya da ilçede bulunan dede, pir, ana gibi kanaat önderlerinden oluşur. Cem erkânı birlikte düzenlenir. ABF İnanç Kurulu ile ilişki geliştirerek çalışmalarını bu kapsamda hayata geçirir.
Görev Süresi Bitimi: Görev süresi dolan yönetim bütün organları ile Genişletilmiş Meclis ceminde dara durarak görev süresi boyunca yapılan faaliyetleri paylaşır ve rızalık alır. (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.