PİRHA- Çorum Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Cemevi’nde hizmet yürüten kadınlar Aleviliğin sürdürücüleri. İşin daha çok mutfağında yer alan kadınlar, yönetim kademelerinde olmayışlarını biraz da kendilerine bağlıyorlar. Yola hizmet etmekten de oldukça mutlu olduklarını belirtiyorlar.
Haberin Videosu
Çorum Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Cemevi’ndeki kadınların kimi mutfakta, kimi cenaze işlerinde hizmet yürütüyor. Yönetim kademelerinde ise daha az görünür olan kadınlar aslında Aleviliğin asıl yürütücüleri. Çorum Cemevi’nde hizmet yürüten kadınlar ile yaşam koşullarını ve Aleviliklerini nasıl yaşadıklarını sorduk.
Çorum Cemevi’nde 10 yıldır hizmet yürüten 47 yaşındaki Naile Tunç kadın kollarında. Genelde mutfak işlerine bakan Tunç’un 2 çocuğu 2 torunu var. Onlara zaman ayıramadığını söyleyen Tunç, yine de işini severek yaptığını belirtiyor ve ekliyor: Kadınlar özellikle çalışmalılar. Kendini daha güvende hissediyorsun.
Kadınların yönetimde olması gerektiğini belirten Tunç, “Mutfaktan kendimizi oraya çekemiyoruz. Bütün arkadaşlar, kadın kollarımız hepsi dağıldı. Kimisinin torunu var bakmaya gitti. Kimse kalmadı. Kadınların yönetimde yer alamamasının nedenlerinden biri de aslında biziz. Biz de biraz kendimizi geri çekiyoruz. Kendimizi iyi ifade edemediğimiz için sanırım” diyor.
“ÇOCUKLARIMIZA BİR YAŞAM BİÇİMİ OLARAK ALEVİLİĞİ ÖĞRETİYORUZ”
Eskiye kıyasla ibadetlerini daha rahat yaptıklarını söyleyen Tunç şöyle konuşuyor:
“Eskiden iş çoktu. Cemevlerimizde tadilat vardı. Eskiden ibadetlerimiz büyüklerimizin anlattığı kadarıyla ahırlarda gizli saklı yapılıyormuş. Şimdi severek isteyerek cemevlerinde ibadetlerimizi yapıyoruz. Çocuklarıma da bu ibadeti yaşatmaya çalışıyorum. Yaşam biçimi olarak aslında öğreniyorlar Aleviliği. Çocuklarımız da seviyorlar.”
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Cemevi’nin en yeni üyelerinden Dilek Özşahin.
7 ay önce hizmete başlayan Özşahin, “İzmir’den taşındık buraya. Cenaze hizmetlerinde görev alıyorum. Cenaze olmadığı zaman cemevinin temizliğine, çay servisine yardım ediyorum. Yaşlılarımız var yemek veriyoruz günlük yemek çıkartıyoruz burada. Kırktan fazla yaşlımıza burada hizmet veriyoruz” diyor.
“ANLADIĞIMIZ DİLDEN HAKKA YÜRÜME ERKANI”
Buradaki asıl olarak cenaze yıkama işleriyle ilgilenen Özşahin şöyle konuşuyor:
“İzmir’de başka işlerde de çalıştım. Burada da belli bir cenaze yıkayan belli başlı bir insan olsun istenmiş. Ben de iş arıyordum. Dede ön ayak oldu, ‘cenaze yıkar mısın?’ dedi. Ve başladım. Yeni neslin yetişmesi gerekiyor. Tereddütlerim oldu. Bazı sıkıntılarım oldu psikolojik açıdan. Ama atlattık hepsini.
Hocalarımızdan destek aldık. Sağolsunlar yetiştirdiler beni. Boynuz kulağı geçer derler ama geçmedi daha galiba. Öyle elimden geldiği kadar yapıyorum. Alevi ritüellerine göre yapıyoruz hakka yürüme erkanlarının. En önemlisi anlayacağımız dilde gerçekleştiriyoruz. Elimizden geldiğince hizmetimizi yapıyoruz. Memnun olanlar fazlalıkta. Her gelen kadın cenazelerini kendi annemiz, ablamız, kardeşimiz gibi alıyoruz. Hizmetimizi yapıyoruz.”
“Doğmak kadar ölmek de doğanın bir kanunu olduğu için belirli bir süreden sonra alışıyorsunuz” diye özetliyor yaptığı işi.
“KADINLAR ALEVİLİĞİ AYAKTA TUTUYOR”
Kadınların çok fazla desteğe ihtiyacının olduğunu söyleyen Özşahin sözlerini şöyle sürdüyor:
“İki üç kişi ile dönmez bu iş. Keşke bütün kadınlarımız bize destek olmuş olsa. Biz işin özünde mutfağındayız. Kadın olarak ayakta tutuyoruz. 42 yaşına girdim. 7 ay öncesine kadar Aleviyim diyordum ama Aleviliğin ne olduğunu ben bile bilmiyordum. 15 yaşında kızım var cemevinde saka görevlisi de oldu bağlama ve semah kursuna geliyor. İşin özünü küçükken öğrenmek gerekiyor. Biz destek olduk bizim öğrenmediklerimizi öğrensin diye.”
“ÇOK BAŞKAN DEĞİŞİYOR BİZ DEĞİŞMİYORUZ”
Cenaze hizmetlerini, cem görülürken ki meydan hizmetlerini, mutfak hizmetlerini yürüten Cennet Bıyık ise 5 yıldır Çorum Cemevinde. “Çok başkan değişiyor biz değişmiyoruz” diyen Bıyık şöyle konuşuyor:
“Halka ve hakka hizmet eden bir bacıyım. Sabah 8’de gelip 12’de gidiyorum. Gönüllü bacıyım. Kendimi buna adadım. Sabahtan beri koşturmama rağmen yorulmuyorum. Çünkü bu yola hizmet etmekten mutluluk duyuyorum.”
Suay ABAK/Sevim KAHRAMAN
ÇORUM
Yoruma kapalı.