Alevi Haber Ajansi

Kıbrıs PSAKD’de Hızır ayında Muhabbet Cemi yapıldı-VİDEO

PİRHA- Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hızır ayı dolayısıyla Muhabbet Cemi gerçekleştirdi. Cem öncesi evler tek tek dolaşılarak lokmalar toplandı. 

Haberin Videosu

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Hızır ayı dolayısıyla Muhabbet Cemi gerçekleştirdi. Türkiye’den yıllar öncesinden Kıbrıs’a göç etmiş olan Kürt ve Türkmen Aleviler, inançlarına dair geçmişten kalan geleneklerini yerine getiriyorlar.

Bunlardan biri olan Kalo Gaxan geleneğini gerine getirmek için Hızır ayında bir araya gelen dernek üyeleri ve yöneticileri birinin yaşlı yani Kal olması ve diğerinin ise yaşlı kadın olmasıyla üzerilerine giydikleri, eski elbiselerle Kıbrıs’ta bulunan evlere ziyaret gerçekleştirdiler.

Ziyaretlerde lokmalar toplandı ve ziyaret sırasında eğlenceli dakikalar yaşandı. Kimi zaman verilen lokmalar az bulundu, tekrardan istendi kimi zaman yanlarında getirdikleri davulcunun davula vurmasıyla halaylar çekildi, kimi zaman ise Kal, küçük çocukları sevdi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Türkiye’den giden Ağuçan Ocağı pirlerinden Aziz Güler ve Ağuçan Ocağına Mensup Selda Güneş’in katıldığı Muhabbet Cemi gerçekleştirildi. Cem öncesi kadınların yoğun çalışmasıyla kömbeler yapıldı. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak