Alevi Haber Ajansi

Emekli Daimi Aslan’ın zakirlik tutkusu- VİDEO

PİRHA – Her Perşembe günü elinde lokmasıyla cemevinin yolunu tutuyor Daimi Aslan. Çocukluğundan beri hayali olan zakirliğe emekli olduktan sonra başlayan Aslan, 14 yıldır Alibeyköy Cemevi’nde bu yolun sürdürücülerinden.

Haberin Videosu

1960 doğumlu Daimi Aslan, Dersim Pülümür Kırkmeşe köyünden. 1976 yılında İstanbul’a göç eden Aslan, küçük yaşlarda çalışmaya başlamış. Çocukluktan zakirliğe merak salan Aslan, 1998’de Arif Sağ Müzik okulunda eğitim almış. 2005 yılında emekli olunca da Alibeyköy Cemevi’nde zakirlik yapmaya başlamış. Zakirliğin yanı sıra Aslan’ın yağlı boya çalışmaları da var.

Geçtiğimiz Perşembe günü elinde lokmasıyla Alibeyköy Cemevi’ne girerken görüntülüyoruz Daimi Aslanı. Eline aldığı bağlamasıyla cem salonuna gidiyor. Cem başlamadan hazırlık yapan Aslan ile kısa bir zaman diliminde konuşuyoruz. 14 yıldır cemevinde zakirlik yaptığını söyleyen Aslan, “Beni Zakirliğe iten şey, küçüklükten beri saza ve deyişlere çok düşkündüm” diyor.

“ZAKİRLİK, ALEVİLERİN EĞİTİM KURUMUDUR”

Aslan, Zakirliğin Alevilikteki önemini şöyle anlatıyor:

“Zakirlik; aslında batını alemde akıl yayıcı yani Aleviliğin bir eğitim kurumudur, tabi rehberden sonra. Zakirlik, Alevilere yol gösterir ve onlara gereken bilgileri verir. Zakirliğin İmam Cafer Sadık’tan kaldığını söylüyorlar. Ozanlar nasıl ki halkı aydınlatıyorlar, halkın dertlerini dile getiriyorsa biz de o şekilde halkın dertlerini dile getiriyoruz. İbadetlerimizi usulüne göre yapıyoruz.”

“DOĞUDA ZAKİRLİĞİ PİRLER YAPIYORDU”

Zakir Daimi Aslan, eskiden doğuda zakirliği dedelerin yaptığını söylüyor. “Dede hem zakirlik hem de cem yapıyordu” diyen Aslan, Metropol şehirlerde cemlerin uzaması nedeniyle dedelerin işinin kolaylaşması için saz çalan, deyiş söyleyen insanlar seçilip zakir oluyorlardı” ifadelerini kullanıyor.

Zakirin toplumu aydınlatması gerektiğini düşünen Aslan, “Zakir olmak için ehlibeyt sevgisi gerekiyor. Alevi, edepli, dürüst ve çevre tarafından sevilen, kötü şeylere bulaşmamış temiz biri olmalı” diyor.

CEMLERDE EN BÜYÜK GÖREV ZAKİRLERE DÜŞÜYOR

Cemlerdeki en büyük görevlerden birinin zakirlik yapmak olduğunu söyleyen Aslan, “Rehber gelir oturur gelen insanların lokmalarına duasını verir. Salon dolduğu zaman pir ile mürşit içeri girerler, duasını alırlar, post duasını da verir yerlerine otururlar. Saat akşam 7’den 8’e kadar aydınlatıcı muhabbet yaparlar. O arada zakir birkaç deyiş söyler. Bu arada dedeler biraz dinlenir. Saat 8’e kadar bu böyle sürüyor. 8’den sonra cemin yüzde sekseni zakire düşüyor” dedi.

Aslan, “Zakir olmak isteyen zakirin yanına geliyor onun çalgısına, sesine ve düzenine bakarak yavaş yavaş öğreniyor” dedi. Cemevlerindeki zakirlerin ve dedelerin herhangi bir ücret almadıklarını söyleyen Daimi Aslan, zakirlerin toplumsal olaylara da duyarlı olması gerektiğini söyledi.

XIZIR; DARDA KALANLARIN DOSTUDUR

Zakir Daimi Aslan, Xızır ayından beklentilerini ise şöyle anlatıyor:

“Hızır darda kalanların dostudur. Ya Xızır diyenlerin imdadına yetişiyor. Xızır her yerde. Xızır fakir kılığına girerek, evden birinin kılığına ya da sevmediğin birinin kılığına girerek geliyor. Biz her gördüğümüzü Xızır bileceğiz, iyi niyetle güzel duygularla. Öncellikle insanların samimi olmasını isterim. İnsanların doğru ve dürüst durmalarını takiyye yapmamalarını işitiyorum. İnsan ayrımı yapmayacak barışçıl, güzel insanların çoğalacağına inanıyorum.”

Sohbetin ardından Zakir Aslan, bir duaz-ı imam seslendiriyor.

(HABER MERKEZİ)

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak