PİRHA –İstanbul Gazi Mahallesinde kurulan Perşembe pazarında küçük tezgahında bağdaş kurarak Maraş’tan getirdiği biberi, dağdan topladığı kekik ve naneyi satıyor 71 yaşındaki Emine Demir. Yaşam koşulları onu bu yaşta pazarda bu işi yapmaya zorlamış.
Haberin Videosu
İstanbul Gazi Mahallesinde kurulan Perşembe pazarında kadın emeğini görüntüledik. Onlarca erkek pazarcı bağırarak ürünlerini satmaya çalışıyor fakat aralarında ince bir ses dikkatimizi çekiyor. Yanına vardığımızda 71 yaşındaki Emine Demir’in ‘Organik biberim, salçam var’ seslenişini duyuyoruz. Tezgâhın üzerine koyduğu mindere bağdaş kurup ürünlerini satmaya çalışıyor. Sabahın 05.00’nde işe başlayan 71 yaşındaki Emine Demir hayatın zorluklarından dem vuruyor. Maraş Elbistan’lı olan Demir, iki yıldır pazarcılık yaparak yedi kişilik ailesine bakıyor.
Emine Demir, İstanbul’da yaşıyor ama Maraş’a da gidip geliyor. Pazarda sattığı kekik, nane, nar ekşisi, kırmızı biberi ve salçayı memleketinden getirdiğini ve organik olduğunu söylüyor Demir. “Emeklilik yok, evde tek çalışıyorum. Evde yedi kişiye bakıyorum. Sekiz senedir eşim felçli yatıyor. Diğerleri de çalışmıyor” diyor.
“Pazarcılık yaparak geçim sağlıyorum” diyen Emine Demir, “Biberi ben ekiyorum, naneyi dağdan topluyorum, nar ekşisini konu komşu veriyor azıcık onlara azıcık da yaparak satıyorum” diye konuşuyor.
YAZ KIŞ DEMEDEN PAZARDA ÇALIŞIYOR
“İki senedir pazarlarda geziyorum” diyen Demir, “Fatih, Bakırköy, Beşyüz evlere, Yeşilpınar pazarı da dahil her pazara gidiyorum. Yaz kış demeden buradayım. Kışları buraya kurduğum sobanın önünde oturup satışları yapıyorum” ifadesini kullanıyor.
“Kazancım belli olmuyor” diyor Demir, “Bazen hiç bir şey kazanamıyorum, bazen de iki yüz, üç yüz kazanıyorum. Biberi kendim ektiğim için geçimimi sağlayabiliyorum” diyor.
“Sabah saat 05.00’te başlayan işim akşam saat 20.00’ye kadar devam ediyor” diyor Emine Demir, müşterilerin kendisinden memnun olduğunu da ekliyor.
“MÜŞTERİLER BAZEN SAHTE PARA VERİYOR”
Emine Demir komşularla ilişkilerini ve yaşadığı zorlukları şöyle anlatıyor:
“Tabi ki zorluk yaşıyorum ama yaşasak ne olacak ki mecburen çalışıyoruz. Sabah kalkarken ‘Allah canımı alsın da kurtulayım’ diyorum. O kadar ki yoruldum. Ama buraya gelip çocukları görünce azıcık neşeleniyorum. Yanımdakiler şarkı söylüyor, benimle uğraşıyorlar, seviyorlar beni. Ha bazen müşteriler sahte para veriyor, ben de tanımıyorum o sebeple zor oluyor benim için.”
Sevim KAHRAMAN – Semra ACAR / İSTANBUL
Yoruma kapalı.