Alevi Haber Ajansi

3. Varto Doğa, Kültür ve İnanç Festivali kapsamında kutsal mekanlar ziyaret edildi-VİDEO

PİRHA – 3. Varto Doğa, Kültür ve İnanç Festivali’nin ilk gününde Seyit Nesemi Türbesi, kutsal mekanlar ve çevre köylerde bulunan cemevleri ziyaret edildi.

Varto Belediyesi, Varto-Gımgım Hızır Mekanı ve Doğa Koruma Derneği, Berlin Varto Derneği ile Rhermain Varto Derneği, Doğa, Kültür ve İnanç Festivali’nin açılışını yaptı, festivalin ilk gününde Alevi toplumca kutsal görülen mekanlar ziyaret edildi.

Ziyaretlerin ilk durağı Pir Seyit Nesemi Türbesi oldu. Raqasan (İçmeler) köyünde yer alan türbe önünde bir araya gelindi. Ana Narin Gülçiçeği çerağ uyandırıp gülbeng verdi.

“ÖNCE YÜREĞİMİZİ PAK ETMEMİZ GEREKİR”

Pir Hazır Ali Beyazyıldırım ise “Böyle makamlara geldiğimizde önce yüreğimizi pak etmemiz, çevremizden de rızalık almamız gerekir. Buralara lokmalarımızla dualarımızla gelmek gerek” dedi.

Verilen gülbeng ardından deyişler seslendirildi. Paylaşılan lokmaların ardından Kuzike (Gölyayla) köyündeki ziyarete gidildi.

CEMEVLERİ ZİYARET EDİLDİ

Festivalin devamında ayrıca Mengel ve Köprücük ve Emera köyünde bulunan cemevleri de ziyaret edildi.

Mengel (Alabalık) köyünde bir araya gelen yurttaşlar, cemevinde lokmalarını pay etti. Festival dahilinde Emera (Onpınar) köylüleriyle de bir araya gelindi. Köye ait cemevinde yapılan buluşmada konuşan Baba Mansur Ocağına mensup Pir Seyit Mehmet Uluyol, “Burada ziyaret olarak Golan ziyareti var. Çifte zabıt derlerdi ve annem hep onu çağırırdı. Çocukluğumdan bu yana toplum olarak her yıl bir defa orayı ziyaret ederiz. Herkes kendi gücü dahilinde ziyarette lokmasını paylaşırdı. Kendimi bildim bileli Hızır kurbanını keserdik. O günlerden bu günlere geldik. Şimdilerde bunları bıraktık ve çok üzülüyorum” dedi. Pir Hazır Ali Beyazyıldırım’ın verdiği gülbeng ardından lokmalar paylaşıldı.

“HIZIR’IN HATIRINA DOĞAYA KARŞI DUYARLI OLAMALIYIZ”

Festival kapsamında Kasıman (Köprücük) Köyünde yer alan cemevi de ziyaret edildi. Gelen misafirleri karşılayan Pir Seyit Ali İncesu, “Hepiniz hoş geldiniz, aşk ve niyazla hoş geldiniz canlar. Bazı tahminlere göre büyük dedelerimiz köyümüze 1700’lü yıllarda yerleşmişler. Köye o dönemde “Kasım’ın Komu (Gomê Qasimî)” diyorlarmış. Biz ise bu köye 1820’lerde geldik. Burada çok sayıda ziyaretimiz var. Mesela Şehid Keloş, Şehid Merge, Şehid Tapê Kurî, Girê Bawo gibi ziyaretlerimiz var. Eskiden biri çağırdığında ilk önce Şehid Keloş ziyaretine gidilir, ardından yaylaya çıkılırdı. Yayladan dönüldüğünde ise yeniden Şehid Keloş’a gidilir ve köye gelinirdi. Birlik ve beraberlik çok yüksekti. Şimdi yalnızlık ve bencillik var. Hızır Mekânı ve Doğa Koruma Derneği çok önemli bir dernektir. Hızır ve doğanın hatırı için tıpkı dedelerimiz gibi duyarlı olmalıyız” ifadelerini kullandı. Zakir Şah Haydar Tekin’in seslendirdiği üçlemeler ardından gülbengler eşliğinde lokmalar pay edildi.

GÜL MUSTAFA (ÇAYLAR) ZİYARETİ

Festivalin ilk günün son durağı ise  Sofyan (Doğanca) ve Gül Mustafa (Çaylar) köyü oldu. Gül Mustafa köyünde konuşan Pir Hazır Ali Beyazyıldırım, Gül Mustafa ziyareti hakkında, “Gül Mustafa, dört kardeşiyle birlikte burada yaşıyormuş. Köyün bütün otları şu anki ziyaretin etrafında yığılırmış. Bir Ağustos ayında bu otların hepsi yanmış. Gül Mustafa’nın mezarının başındaki ağaç da bu yangında kül olmuş. Sonrasında buradaki karakolun komutanı ‘Hani o kadar ibadet edip, ziyarete geliyordunuz, ziyaretiniz de yandı kül oldu’ demiş. Geçen zamandan sonra bir zemheri kışında Gül Mustafa’nın ağacının yeşerdiği görülmüş. Sonrasında o komutan buraya çağrılıp Gül Mustafa’nın kerameti gösterilmiş” bilgisini paylaştıktan sonra lokmalar paylaşıldı.

PİRHA/VARTO

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak