PİRHA- İzmir Narlıdere’de Tahtacı Alevilerin kurduğu 200 yıllık Yukarıköy Mahallesi, tarihine uygun olarak yeniden düzenlendi. 10 bin 800 metrekarelik alanı kapsayan proje kapsamında, bölgede yer alan 9’u tescilli tarihi bina, 153 konut restore edildi.
‘Narlı Mahallesi Yukarıköy Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi’, yerel yönetimlerin katkısıyla aralıksız süren çalışmalarıyla 3 yılda tamamlandı. 10 bin 800 metrekarelik kentsel SİT alanı ilan edilen bölgede yapılan çalışmalar kapsamında, 9 adedi tescilli olmak üzere toplamda 122 bina ekleriyle birlikte aslına uygun olarak restore edildi.
Tarihi alanın altyapısı baştan aşağıya yenilendi, peyzaj ve aydınlatma çalışmaları gerçekleştirildi. Bölgeye bütünleşmiş şekilde yaya yolu ve dinlenme alanının da kazandırıldığı Yukarıköy’de, sadece müstakil ve iki katlı yapılar bulunuyor. Bölgede ayrıca geçmişi 1874 yılına dayanan Narlıdere Cemevi ( Kültür Evi) de yer alıyor.
YEREL ÜRETİCİLER İÇİN BİR GÜNLÜK PAZAR
Çalışmalar kapsamında öncelikle kahvehanelerin masa ve sandalyeleri değiştirildi. Meydanın girişi görsel açıdan yenilendi, yeşil alan oranı artırıldı. Meydanın sundurma kısmı dekoratif malzemelerle süslendi. Vatandaşların kullanacağı bir de umumi tuvalet yapıldı. Üretici Kadın Kooperatifi için satış mağazası da oluşturuldu.
Kilit parke ve arnavut taşları döşenen, peyzaj ve ışıklandırma çalışmaları tamamlanan Yukarıköy’ün özgün evleri, sosyal dokusu ve yeme-içme alanlarıyla kentin yeni çekim merkezi olması hedefleniyor. Bölgenin sahip olduğu kültürel mirasın yöre halkı için ekonomik değere dönüşeceği alanda, yerel üreticiler için haftanın belirli günlerinde bir de pazar kuruluyor.
TARİHİ CEMEVİ DE BU KÖYDE
Yukarıköy’deki Tarihi Kültür Evi, Tahtacı Alevilerin kültürünü yaşatmak ve tanıtmak amacıyla müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Göçer halde yaşayan Tahtacı Alevi Dedeleri, 1800’lü yılların başında Narlıdere’nin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Yukarıköy’e yerleşti. 1870’li yıllarda ise Tahtacı Türkmen Alevi Dedeleri, bugün Kültür Evi olarak adlandırılan binayı cemevi olarak kullanmak için inşa etmiş. Türkiye genelindeki tüm Tahtacı Alevilerin Yanyatır Ocağı olarak kullanılıyor.
Cemevi olarak kullanılan bina, 1960’lı yıllardan itibaren kullanılamaz hale geldi. 2006 yılında ise İzmir büyükşehir Belediyesi ve Narlıdere Belediyesi’nin ortak projesiyle birlikte restore edilen bina 2007 yılının Mayıs ayında Tahtacı Alevi kültürünü yaşatmak için “Kültür Evi Tarihi Cemevi” olarak halkın ziyaretine açıldı. 2 salon ve 9 odadan oluşan Tarihi Kültür Evi, uzman rehber eşliğinde hafta içi saat 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebiliyor.
AÇIK HAVA MÜZESİ OLARAK HİZMET VERECEK
Narlıdere Belediyesi ve İzmir Valiliği’nin koordinasyonu ile hayata geçirilen Narlı Mahallesi Yukarıköy Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Uygulama Projesi, toplamda 10 bin 800 metrekare alanı kapsıyor. Kentsel SİT alanı olan Yukarıköy’de yaklaşık üç yıl süren çalışmayla tarihi yapılar, ekleri ile birlikte korunarak çatı, cephe ve duvarları aslına uygun olarak restore edildi. Proje, toplamda 153 binayı kapsıyor.
Yukarıköy, Açık Hava Müzesi olarak ziyaretçilerini bekliyor.
PİRHA/İZMİR
Yoruma kapalı.