PİRHA – Hacıbektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi 10. Hızırşah Etkinliği 26 Temmuz’da başlıyor.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi Yönetim Kurulu adına Murat Yıldırım’ın yazılı yaptığı açıklamada Alevi-Bektaşi geleneğini yaşatarak, insan sevgisini, dostluğu, demokratlığı, eşitliği, laikliği sunma çabasında olduklarını aktardı.
Yıldırım, “Vakıf olarak Alevi-Bektaşi kültürünü sonsuza dek yaşatmak amacındayız” diyerek “Bizleri bir araya getiren; insana olan saygı ve sevgimizdir. Biz; gerçek yol göstericinin bilim olduğuna inanıyoruz. Çatımızın altında yobazlığa ve zorbalığa yer olmadığı gibi; geçmişle ilgili olarak kimseye küskünlüğümüz, kırgınlığımız ve düşmanlığımız da yoktur.” İfadelerini kullandı.
“HIZIRŞAH CAMİ DEĞİL ALEVİ DERGÂHIDIR”
Yapılan açıklamada günümüzde Hızırşah Camii olarak adlandırılan mekanın geçmişte Bektaşi mekanı olduğuna da işaret edilerek şu hususların altı çizildi:
“Prof. Duran, Hızırşah’ın Alevi tekkesinin ötesinde zaviye alanı olduğunu belirtmektedir. Zaviyeler içlerinde ibadethanenin yanı sıra, kütüphane, mutfak, hamam, medrese, at ve hayvan barınakları, aşevi, konuk evi, meydan evi gibi yapılar bütününden oluşmaktadır. Hızırşah dergâhının çevresinde aynı mimari örgüyle yapılmış kalıntılar bulunmaktadır. Bunlardan biri yol kenarında bulunan ve kurna kısımları çıplak gözle bile görülebilen hamam kalıntısıdır. Bir diğeri Bektaşi zaviyelerinin olmazsa olmazı kabul edilen ve kutsal sayılan tepe, su ve taş gibi unsurlardan olan ve Hızırşah köyünün 2 km. güneybatısında bulunan dilek/hacet evi tepesidir.
Her ne kadar vakıflar müdürlüğü kayıtları gerçek dışı bir beyanla 13 yy yapısı olan türbeye 150 yıllık dese de, bahçedeki mezar taşları basit bir hafriyat gibi atılıp, ancak üç tanesi yoğun uğraşlar sonrasında bulunup getirilse de, yapı restorasyon cinayetine kurban götürülmek istense de Hızırşah bir Alevi dergâhıdır.”
“GELİN CANLAR BİR OLALIM”
Hızırşah etkinliği ile Alevi-Bektaşi inançlarının gereğini yapmayı amaçladıklarını belirten Murat Yıldırım, 26-27-28 Temmuz 2019 tarihleri arasında, 10.su gerçekleştirilecek Hızırşah etkinliğine katılım çağrısı yaptı.
- Hızırşah Etkinlikleri programının detayları şöyle:
26 Temmuz 2019 Cuma
11.30 Hızırşah Hacetevi Tepesini ziyaret.
27 Temmuz 2019Cumartesi
13.00Açılış Töreni / Hızırşah Külliyesi/DATÇA
14.30 Lokma Paylaşımı /HBVAKV Datça Cemevi
28 Temmuz 2019 Pazar
16.00 : Panel / Hızırşah Kültür Evi
“Karamanoğlu’ndan Menteşe Beyliğine, Datça’dan Hızırşah’a”
* Mehmet DOĞAN (Panelist/ Hitit Ünv. Arş. Gör.)
* Erdem YÜCEL (Panelist/ Arkeolog- Trakya Üniversitesi Öğrt. Gör.)
* Kemal SOYER (Panelist/ Mimar -Araştırmacı Yazar)
* Sevilay MİSER (Moderatör/ Mimar)
21.00: Konser /Anfi Tiyatro/DATÇA
* Ücretsiz Halk Müziği Konseri
-Ruhi Su Dostlar Korosu – Şef Mutlu Ödemiş yönetiminde
Konuk Sanatçı: Tuncer Tercan ( Ankara Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı )
* Plaket Töreni
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.