PİRHA – Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Toprak Bayramı nedeniyle yaptığı basın açıklamasında “Amaç dışı kullanım kararlarında bilimsel yer seçimi ile toprağı korumak ve üretirken toprağı doğal yaşatarak tarımsal üretimde doğaya uyumlu üretim devamlılığını sağlamak mutlak zorunluluk” diye belirtti.
Toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl Toprak Haftası ve Toprak Bayramı etkinlikleri düzenlenmekte. İlk kez 1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu’na göre her yıl 11 Haziran’ı takip eden ilk Pazar günü “Toprak Bayramı” olarak kutlanmakta.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez de günün önemine dair yazılı basın açıklaması paylaştı.
Toprağın korunması konusunda uyarılarda bulunan Suiçmez, “Toprak ana insanlığı doyururken, kendine yapılan nankörlüğü affetmez, hesabını sorar. Topraklarımızı koruyanların toprak bayramı kutlu olsun” mesajını paylaştı.
“TARIMSAL ARAZİ KULLANIM PLANLARINI KİM YAPACAK?”
Baki Remzi Suiçmez, açıklamasında tarımsal arazilerin hızla yok edildiğine işaret ederek şu paylaşımı yaptı:
Toprak, insanı doyurur, toprağa ihanet insanlığı aç bırakır ve öldürür.
Toprak, siyasi rejim/ler değiştirir, yüz yıl bitirir ve yüz yıl başlatır.
Toprak, yaşamın ana kaynağı, “toprak ana” dertli yorgun yine de gelecekten umutlu…
Ülkemizde toprağa değen değmeyen tüm yurttaşlarımız bilerek ya da bilmeyerek “Toprak Bayramı”nı kutlarken ya da kutlamazken, gerçeği araştırıp bilmeli, öğrenmeli.
Aynı şeyleri söylemekten bıktık, ancak usanmadık.
Odamızın, 12 Haziran 2022 tarihli Basın Açıklaması dahil, ülkemizi yönetenlere “sorunlarımız çok, sorularımız çok” demiştik ve yaşanan/yaşanacak deprem gerçeği dahil sormuştuk, sormaya devam edip çözüm bekliyoruz, halâ. Soruyoruz, yine…
Toprak ve arazi varlığımız ile ülke topraklarımızın özelliklerini ayrıntılı olarak bilmediğimiz günümüzde; Detaylı toprak etütleri ve haritalama çalışmalarını kim yapacak, neden yapmadı, ne zaman yapılacak?
Farklı kullanım amaçlarını dikkate alarak nitelikli topraklarımızı koruyarak tüm sektörlere arazi tahsisi sorununu çözmek için ülke ve bölge/il düzeyinde arazi kullanım planlarının olmadığı günümüzde; Tarımsal arazi kullanım planlarını kim yapacak, neden yapmadı, ne zaman yapılacak?
Yasalardaki koruyucu hükümlerine rağmen sürekli getirilen yeni istisna maddeleriyle topraklarımızın yok olduğu, verimli tarım arazilerimizin, meralarımızın, zeytinliklerimizin, özel ürün arazilerimizin konut yapımı, sanayi, maden ve enerji yatırımları ile talan edildiği günümüzde; Ne kadar tarım arazimize amacı dışında kullanılmak üzere izin verilmiştir? Tarım arazilerimizi kim koruyacak, neden korumuyor, ne zaman koruyacak?
Tarımsal işletmelerin güncel durumunu bilmediğimiz, tarımsal üretimin temel öğesi olan toprakların gerek mülkiyet dağılımı gerekse yetersiz işletme genişliği ve parçalılık yönünden sorunlarının devam ettiği günümüzde; Tarım sayımı 2001 yılından beri neden yapılmadı, kim yapacak, ne zaman yapacak? Toprak mülkiyet sorunları ne zaman çözülecek? Tarım arazilerinde arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ne zaman tamamlanacak, nasıl tamamlanacak?
“RANTA DAYALI ÇIKARCI POLİTİKALAR”
Depremler, bu dünyada ve her coğrafyada ve ülkemiz coğrafyasında hep oldu ve hep olacak. Ranta dayalı çıkarcı politikalarla ülkeyi yönetenlerin yanlış tercihleri ile bizler gibi meslek odalarının bilimsel açıklamalarını yok sayan tercihleri yüzünden, acılar tarihini yenileyerek ve yineleyerek yaşıyoruz yine, yaşamayalım artık. Depremlere karşı da ön koşul, “toprak ana”mızı korumak. Toprağı koruyalım, insanlığı koruyalım, gereksiz yerlere yapılan binalar zamansız mezarımız olmasın artık. Mümkün mü, mümkün.
Özet; amaç dışı kullanım kararlarında bilimsel yer seçimi ile toprağı korumak ve üretirken toprağı doğal yaşatarak tarımsal üretimde doğaya uyumlu üretim devamlılığını sağlamak mutlak zorunluluk. Mümkün mü, istenirse mümkün.
Bugün, 2023 yılında yine bugün “Toprak Bayramı” günü.
“Toprak Talanı” ve amacı dışında arazi kullanımı ve betonlaşma, erozyon/çölleşme ve yok oluş, yanlış gübre/ilaç/su kullanımı ve kirlilik, imar afları yanlış yapılaşma ve depremlerde yıkım/ölüm, Toprak Koruma(ma) Kurulu/ÇED kararları ve toprağa ihanet. Ve bugün “Toprak Bayramı”
Toprak Bayramı!… Kutlayalım mı?, düşünelim mi?, sorunlarımızı mı çözelim?
Bir kez daha tekrarlıyoruz. Ülkemizde topraklarımızı, tarımsal üretim alanlarımızı yok etmeye yönelik yaşanan tüm peşkeşlere, hukuksuzluklara karşı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak sonuna kadar haklı mücadelemizi toplumsal ve hukuksal olarak ödünsüz sürdüreceğiz
Topraklarımızı koruyanların “Toprak Bayramı” kutlu olsun.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.