PİRHA-Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Karadere diğer adıyla Karabel bölgesinde çıkarılan krom madeninden dolayı içme suları kirlenecek olan Beypınar ve İğdir köylüleri duruma tepki göstererek, içme suyunun ve doğalarının yok edildiğini belirttiler. “Bizim buradan gitmemizi istiyorlar” diyen köylüler, maden çalışmasının durdurulmasını istediler.
Sivas’a bağlı Zara ilçesinin Beypınar, İğdir (Karabel Yöresi) halkı, köylerine yakın bir mesafede çıkarılan krom madenin içme suyunu tehdit ettiğini belirterek, maden çalışmasının durdurulmasını istedi. Köylüler, Karadere dedikleri alanda yürütülen çalışmalarda kazılardan kaynaklı suyun kesilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Aynı bölgede ÇED raporuyla mermerin de çıkarılacağını belirten köylüler, hem doğalarının hem de çıkarılacak olan mermer madeninin içme suyunu kirleteceğini söyledi. Köy halkı doğup büyüdükleri dağlarda atalarının yaşadıklarını ve inançlarını temsil eden türbelerin de olduğunu aktardılar.
“SU KESİLİRSE KÖYLÜLERİN BURADAN TAŞINIP GİTMESİ LAZIM”
Karabel bölgesinde bulunan İğdir Köyü Muhtarı Süleyman Sarıtaş, madenlerle ilgili olarak rahatsızlık duyduklarını söyleyerek, “2019’dan beri muhtarım. Suyumuz 20 km’den geliyor, 3 tane köyü besliyor. Bir damla suyumuz, başka içecek suyumuz yok. Eğer bu su kesilirse köylülerin taşınıp gitmesi lazım. Maden sahasında yapılan çalışmalardan dolayı suyumuz kesildi. Arızalardan kaynaklı 15 gün boyunca su eve gelmiyor” şeklinde konuştu.
“MADENLER DOĞAYA BÜYÜK ZARAR VERİYOR”
Karabel Federasyonu Başkan Yardımcısı Şükrü Öztürk de, “Bu bölgede madenler büyük tahribatlar oluşturuyor, doğaya büyük zararlar veriyor, doğamızı tahrip ediyor. Bu bölgede yeşilliklerin yok olduğuna tanık oluyoruz, sularımız kirleniyor” dedi.
“TOPRAKALRIMIZI TERK ETMEK ZORUNDA KALACAĞIZ”
Madenlerin bulunduğu alanda yer alan Beypınar Köyü Muhtarı Ercan Keklik ise yapılan başvurulara rağmen sonuç alınmadığını dile getirerek şu ifadelerde bulundu:
“Yakın zamanda dinamitle patlatmalar olacak, buna yönelik başvurularımızı yaptık. Ne yazık ki bir sonuç alamadık. Örgütlü olarak bu işe destek vermemiz lazım. Bir iki köy ile olabilecek bir şey değil bu. Yetkililer bizi ciddiye almıyor. Suyumuz kesildiği zaman topraklarımızı terk etmek zorunda kalacağız. Yöre halkı olarak madenlerden çok rahatsızız. Madenlerden dolayı hayvancılık yapamıyoruz, çünkü doğamızın hepsi tahrip oldu.”
ÇOCUKLAR HASTA OLMA RİSKİ YAŞIYOR
Mahmut Akbulut adlı köylü de maden ocağıyla ilgili olarak, “Madenlerden çıkarılan kirli su ırmaklarımızı kirletiyor. Çocuklarımız orada yüzerken hasta oluyorlar. Eskiden biraz su alabiliyorduk, bu madenlerden dolayı su da içemez duruma geldik. Yazın halkımız buraya geldiğinde su problemi yaşıyor. Bütün sivil toplum kuruluşlarından destek bekliyoruz” diye konuştu.
“ŞİRKETLER PARA KAZANACAK DİYE BİZ GÖÇE ZORLANIYORUZ”
Maden sahası kurulan yerlerde çocukluğunun geçtiğini, buralarda anılarının olduğunu belirten Süleyman Keklik ise şunları kaydetti:
“Buralar benim çobanlık yaptığım yer. Buralara baktığımda içim kan ağlıyor. Suyumuz kesilirse her şeyimiz bitiyor. Şirket sahipleri para kazanacaklar diye biz de göçe zorlanıyoruz. Bu anlayışa karşı durup, örgütlenmemiz gerekiyor. Seçim sürecinde buraya gelen siyasi partilerden destek bekliyoruz.”
Hüseyin KELLECİ-Kamber YILDIZ/SİVAS-ZARA
Yoruma kapalı.