Alevi Haber Ajansi

Zara’da arıcılık yapan tek kadın üretici Naciye Erkan: Sahte bal nedeniyle ürünümüz satılmıyor-VİDEO

PİRHA-20 kovanla arıcılık yapmaya başlayan Naciye Erkan, şu anda 400 kovana ulaşmış durumda. 30 Yıldır arıcılık yapan Erkan, piyasadaki sahte bal üretiminden dolayı bir hayli mağdur. Naciye Erkan, bölgedeki tek kadın bal üreticisi olduğunu da belirterek “Kadınlara örnek olmak, tecrübelerimi aktarmak için eşime ‘İşimi ayrı yapmak istiyorum’ dedim” sözlerini kullandı.

Sivas’ın Zara ilçesinde 20 kovanla arıcılığa başlayan Naciye Erkan, şu anda 400 kovana ulaşmış durumda. Naciye Erkan, 25 sene boyunca eşiyle birlikte çalıştıktan sonra kendi kovanlarını oluşturma kararı aldı. İşini severek yaptığını belirten Erkan, bal üreticilerine sahip çıkılmadığını da dile getirdi.

Bahardan bu yana 1500 ana arı üretimi yaptığını, bunları hem satıp hem de kendi arıları için kullandığını aktaran Erkan, yıl içinde üç defa arıları Mersin, Tokat ve Zara arasında taşıdığını ifade etti.

“İŞİMİ AYRI YAPMAK İSTEDİĞİMDE EŞİM BANA DESTEK VERDİ”

Naciye Erkan, eşiyle üretimlerini ayırdıktan sonra kendilerine “Neden işinizi ayrı yapıyorsunuz?’ şeklinde sorular geldiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“25 sene boyunca arıcılık yaptıktan sonra bir kadın olarak kadınlara örnek olmak, tecrübelerimi aktarmak için eşime ‘İşimi ayrı yapmak istiyorum’ dedim. Eşim de bana destek verdi. O bana destek vermeseydi yapamayacaktım. Kendi işimi kendim yapıyorum. Kendi aracımı kendim kullanıyor, alışverişimi kendim yapıyorum. Hiçbir işimi eşime bırakmıyorum.

Zara’da bu işi yapan çok kadın var. Kadınlar arıcılığı eşleriyle birlikte yapıyor. Kardeşimin eşi de aynı işi yapıyor. Bu bölgede tek başına çalışan kadın benim.”

“ARICILARIN SAHİBİ YOK”

Arıcılar olarak kendilerine sahip çıkılmadığına dikkat çeken Erkan, yetkililere de şu sözlerle seslendi:

“Bizim hiç sahibimiz yok. Arıcılar nasıl çalışıyor, ne yapıyor, nasıl geçimini sağlıyor? Biz elimizden geleni yapıyoruz fakat balı aldıktan sonra satamıyoruz. Sivas’ta bu işi yapan iki toptancı, kendi aralarında fiyatları belirliyor. Toptancılar gelip bizden 70 liraya bal almak istiyor. Arıcıların zor durumda olduğundan istifade ederek, ‘ne de olsa arıcılar masraf yapıyor’ diye bizden ucuza mal etmeye çalışıyor. İki senedir fiyatların düşük olmasından dolayı balımı satamadım.”

“PİYASADAKİ SAHTE BALLAR İŞİMİZİ DÜŞÜRÜYOR”

Arıcıların yaşadıkları mağduriyetin çözülebilmesi için sahte balların piyasadan kaldırılması gerektiğini dile getiren Erkan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Raflarda bir sürü sahte bal satılıyor. Hiç arı yüzü görmeyen fabrikadan çıkan ballar var. Devletin buna el atıp, takip etmesi gerekiyor. Büyük marketlerin çoğunda sahte ballar satılıyor. Bunu devlet de biliyor, herkes de biliyor. Türkiye’de üretilen ballar, Türkiye nüfusuna yetmiyor fakat, piyasada bulunan sahte ballar yüzünden bizim de ürünümüz satılamıyor. Halk da ucuz bal aldığı için bizim balımız da elimizde kalıyor. Zara bölgesinde yetişen bal çok değerli. Bizim doğamızda çiçek türü fazla olduğu için bal da iyi çıkıyor. Doğamız çok zengin ondan dolayı Zara kendi balının patentini almış durumda.”

Kamber YILDIZ/SİVAS

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak