PİRHA- Mersin KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda protestolara katıldıkları için belirsiz bir süreliğine yurttan uzaklaştırılan kadın öğrencilerle ilgili konuşan İHD Mersin Kadın Komisyonu Sözcüsü Fatoş Sarıkaya, “Bu öğrenciler yalnızca barınma imkanlarını değil, geleceklerini ve güvenliklerini de kaybetme riskiyle karşı karşıyalar. Kadınların toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliklerden yoğun şekilde etkilendiği bir ülkede, bu tür cezalandırıcı uygulamalar mevcut eşitsizlikleri daha da derinleştiriyor” dedi.
Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türkiye genelinde başlayan protestolara Mersin’den destek vermek isteyen üniversite öğrencilerine, yurt yönetimi tarafından nisan ayında disiplin soruşturması başlatıldı. Mersin Üniversitesi’ne bağlı KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda bahçede oturma eylemi gerçekleştirdikleri gerekçesiyle açılan soruşturma sonucu öğrenciler 2 ay süreyle yurttan uzaklaştırıldılar.
Kendilerine gelen başvurular sonucunda sürecin takipçisi olan İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi hem öğrencilerle hem de yurt müdiresi ile yaptıkları görüşmeler ve edinilen bilgiler ışığında konuya dair bir rapor hazırladı.
Raporun ilgili mercilere gönderildiğini belirten İHD Mersin Şube Sekreteri ve Kadın Komisyonu Sözcüsü Fatoş Sarıkaya, yaşanan hak ihlallerinin son bulması için gerekli adımları atacaklarını dile getirdi.
FİŞLENME İDDİASI
Fatoş Sarıkaya, öğrencilerin beyanlarının eyleme katılmadıkları yönünde olduğunu söyleyerek, “Öğrencilerin derneğimize yaptığı başvurularda eyleme katılmamalarına rağmen haklarında başlatılan soruşturmanın sebebinin eylem alanında kayıt yapan ve daha önceki başka eylemlerden kendilerini tanıyan polislerin yönlendirmesi ile ilgili olabileceği kaygısını taşımaktalar” dedi.
Sarıkaya, protestolara katılan tüm öğrencilere değil de yalnızca belirli öğrencilere soruşturma açılmasının bu iddiaları güçlendirdiğini belirtti.
Ayrıca öğrencilerin olay anına dair kamera kayıtlarının kendilerine izletilmesini talep etmelerine rağmen Yurt Müdürlüğü’nün bunu reddettiğini aktaran Sarıkaya; herhangi bir somut delil sunulmamasıyla soruşturmanın şeffaflığı hakkında herhangi bir netlik bulunmadığını, bu durumun disiplin soruşturmasının tarafsızlığını zedelediğini ifade etti.
“SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Yurt yönetiminin geçen sene tacizi protesto eden öğrencilere de soruşturma başlattığını hatırlatan Sarıkaya, şunları söyledi:
“Burada barınma hakkının bir sopa olarak kullanıldığını görebiliyoruz. Bu öğrenciler yalnızca barınma imkanlarını değil, geleceklerini ve güvenliklerini de kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Eyleme katılmak demokratik bir haktır; bu nedenle böyle bir gerekçeyle yurttan atılmak, anayasal hakların ihlali anlamına gelir. Kadınların toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliklerden zaten yoğun şekilde etkilendiği bir ülkede, bu tür cezalandırıcı uygulamalar mevcut eşitsizlikleri daha da derinleştirir.
Barışçıl bir protestoya katıldıkları için öğrencilerin cezalandırılması, yalnızca bireyleri değil, tüm toplumun demokratik kazanımlarını tehdit eder. İnsan Hakları Derneği olarak, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlüklerin korunması adına sürecin takipçisi olup gerekli tüm hukuki ve toplumsal dayanışmayı sürdüreceğiz.”
PİRHA/ MERSİN
Yoruma kapalı.