Aladağ’da yaşanan yangın faciası ile ilgili tutuklanan tarikat yurdu müdürü Cuma Ali Genç, savcılık ifadesinde yurtta o gün yangın tüpünün olmadığını belirterek, “Belediye tarafından da herhangi bir denetleme yapılmadı” dedi.
Adana’nın Aladağ ilçesinde 11’i öğrenci, biri eğitmen 12 kişinin hayatını kaybettiği yangında 6 yaşındaki kızı Sare Betül Genç’i kaybeden yurt müdürü Cuma Ali Genç, Aladağ Cumhuriyet Savcısı’na verdiği ifadesinde yurdun güvenliğini çocukları servisle okula götürüp getiren Mahmut D.’nin sağladığını belirtti. Yaklaşık bir yıldır müdür olarak çalıştığı yurdun işleyişi hakkında da bilgi veren Genç, yangının çıktığı 29 Kasım’da özel işleri sebebiyle Adana’ya gittiğini ve aynı gün saat 19.00 civarında Aladağ ilçesine döndüğünü aktardı. Genç, savcılık ifadesinin devamında ilçeye girdiği anda Mahmut D.’nin kendisini arayarak yurtta yangın olduğunu ve itfaiyeye haber vermesi gerektiğini söylediğini anlattı. Genç, bunun üzerine itfaiyenin önünde bulunduğundan araçtan inerek ekiplerin yanına koşup yurtta yangın olduğunu söylediğini dile getirdi.
‘ÇOCUKLARI KURTARMAK İÇİN YORGAN AÇTIK’
Daha sonra hemen yangının olduğu yurda gittiğini ifade eden Genç,”Ben yurdun demir kapısından içeriye girdiğimde yurdun giriş kapısının üçüncü kata kadar tutuşmuş olduğunu ve çatıya alevlerin ulaştığını gördüm. Bu sırada komşulardan ismini bilmediğim bir kişi elektrikçi merdiveni denilen alüminyum merdiven getirmişti. Bunu Mahmut D. ve arkadaşlarla birlikte oturma odasının yola bakan penceresine dayadık. Bu sırada getirilen diğer merdiven de oturma odasının diğer penceresine dayandı. Bu arada vatandaşlar merdivenin üzerine çıkarak yukarıdaki çocukları ve bayanları bu merdivenden indirmekteydi” dedi.
Merdivenlerin yanında bulunan yorganı alarak yurt önünde biriken halkla açıp öğrencilerin bu yorganın üzerine atlamalarını istediklerini söyleyen Genç, şöyle devam etti: “Bu sırada duman tüm odaları kaplamıştı ve odaların pencerelerinden dahi yoğun duman çıkmaktaydı. Bizim açtığımız yorgana 4-5 çocuk atlayarak kurtuldu.”
‘YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ YOKTU’
Yurdun üçüncü katındaki hiçbir pencerenin açık olmadığını belirten Genç,”Bu nedenle burada öğrenci olup olmadığını başta fark edemedik ancak üçüncü katta öğrenci olduğunu tahmin edip merdiveni üçüncü kata yetiştirmeye çalıştık fakat merdiven kısa geldi” ifadelerinde bulundu.
Normalde yurtta yangın söndürme tüpü olduğunu ancak olay günü bulunmadığını kaydeden Genç,yurt müdürü olarak görev yaptığı süre içinde herhangi bir yangın tatbikatı yapılmadığını kaydetti. Yurtta çalıştığı dönemde yangın yönetmeliğine uygunluk konusunda herhangi bir denetleme yapılmadığını söyleyen Genç, “Belediye tarafından da herhangi bir denetleme yapılmadı sadece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 6 aylık dönemlerde denetleme yapıldı” diye belirtti.
‘YANGIN TÜPÜNÜ KULLANMASINI BİLMİYORUM’
Yurdun herhangi bir kaçak kat veya kaçak yapı olmadığını iddia eden Genç, şunları kaydetti: “Ben yurdun yangın merdiveni kapılarını birkaç kez denedim. Merdivenden aşağı inip çıktım. Kapılarda herhangi bir bozukluk yoktu. Yangın merdiveni kapıları açıktı. İkinci kattaki yangın merdiveni kapısının kapı kolları ben kontrol ettiğimde vardı. Olmadığını kabul etmiyorum. Ben yurdun yangın merdiveni kapılarının normalde yanmaz ve belli bir süre dayanması gereken maddeden olması gerektiğini bilmiyordum. Yangınla ilgili herhangi bir resmi eğitim almadım. Bu yangın tüplerini dolduranlar, bana nasıl kullanacağımı göstermişlerdi.”
‘İTFAİYE YETERSİZDİ’
Yurdun elektrik panosunda yaklaşık 5-6 ay önce sigorta attığını kaydeden Genç, sigortayı kaldırmak dışında herhangi bir şey yapmadığını ve kullanmaya devam ettiğini aktardı. Yaşanan ölümlerin itfaiyenin yetersizliğinden kaynaklandığını öne süren yurt müdürü Genç, şöyle devam etti:
“Olay itfaiyenin tamamen bu konudaki yetersizliğinden ve itfaiye aracının merdivenli müdahale aracının bulunmamasından, merdivenlerinin üçüncü kata yetişecek şekilde uzun olmamasından, itfaiye görevlilerinin yeterli donanıma sahip olmamasından kaynaklanmıştır. İtfaiye ekipleri yetersiz kaldı.”
Yoruma kapalı.