PİRHA-Türkiye’de Alevilere yönelik baskı ve asimilasyon politikası yoğun bir şekilde sürerken, Yozgat’ın Bahadın Beldesi’ndeki Gülveli Ocağı evlatları, Gülveli Tekkesini ve yaşadıkları sorunları anlattı.
Alevi köylerine yönelik asimilasyon ve ayrımcılık politikaları devam ederken buna karşı mücadele Alevilerin olduğu her yerde devam ediyor.
Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın Beldesi’nde bulunan Gülveli Tekkesi, beldede yaşayan Alevilerin kutsal mekanlarından biri. Bölgede yaşayan Aleviler ziyaret ettikleri Tekkede inançları gereği ibadet edip adaklarını adıyorlar.
BÖLGENİN KUTSALI: GÜL VELİ TEKKESİ
Bahadın Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bir yerleşim yeri. Alevilere karşı baskı ve ayrımcılık her yerde olduğu gibi Bahadın’da çeşitli yönleriyle etkili olsa da onlar inançlarını yaşatma gayretini elden bırakmamış. Bunun da, birlikte hareket ederek, üreterek, okuyarak olacağının bilincindeler.
Bölgedeki cami Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Ancak Alevilerin yoğun olduğu bir yerleşim birimi olduğu için cami rağbet görmemiş. 16. Yüzyıldan bu yana varlığını sürdürdüğü tahmin edilen Gülveli Tekkesi ise yüzyıllardır bir inanç merkezi olarak varlığını sürdüregelmiş.
Gülveli Ocağı evlatlarından Satılmış Yılmaz bu bölgeye gelip yerleşme hikayelerini anlatırken, atalarının verdiği bilgiye dayanarak Horasan’dan yokluk ve savaştan kaçarak bu bölgeye geldiklerini söylüyor.
Yılmaz, eskiden inanca bağlılığın daha yoğun olduğunu, yaşanan baskı ve asimilasyon politikalarından dolayı eskisi gibi ibadetlerini yapmadıklarını belirtiyor. Yılmaz, her şeye rağmen Aleviliği özünde benimsemiş gençler sayesinde bir araya gelip cem yaptıklarını da ekliyor ve gençlere teşekkür ediyor.
“CEMEVİNİ CANLANDIRMAMIZ LAZIM”
Arslan Bozdemir ise Alevilerin kır kültürüyle bütünleştiğini, yerleşik yaşamın kaygı veren, risk oluşturan yanının var olduğunu belirtikten sonra, “Bize düşen görev nedir? Gümüş Baba Tekkesiyle, Gülveli Baba Tekkesiyle varsa camiye giden insanlarımızı da doğru yerden kavrayarak, insan haklarına bağlı, özgür bir zeminde birbirimize saygı duyarak yaklaşmalıyız. Bahadın’da varsın cami de olsun. Hiç önemi yok. Ancak cemevine de kimsenin bir şey dememesi lazım. Hep birlikte cemevimizi canlandırmamız gerekiyor”dedi.
“ALEVİLER ALEVİLİĞİNİ HİÇBİR ZAMAN KAYBETMEDİ”
Gençlere çağrıda bulunan Bozdemir, özellikle gençlerimizin geleneksel, kültürel kaynaklarını dinlemeleri ve öğrenmeleri gerektiğini beklerken,, inanç merkezlerine ilgilisiz kalmamaları gerektiğini söylüyor.
PİRHA/YOZGAT
Yoruma kapalı.