PİRHA- Mersin Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı Ocak ayı olağan meclis toplantısında Yenice Sıtkı Baba Cemevinin imar planlarına ‘ibadethane yeri’ olarak işaretlenmesini oy çokluğuyla kabul etti.
20 milyonu aşkın Alevi yurttaşın yaşadığı Türkiye’de Alevilerin hakları tanınmıyor. Buna karşın Alevilerin hukuksal ve meşru mücadelesi çeşitli platformlarda dile getirilmeye devam ediyor.
Geçtiğimiz yıl cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesine dönük yerel yönetimlere önergeler verilirken, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, cemevlerinin imar planlarında ibadethane olarak işaretlenmesine karar verdi.
Benzer bir karar Mersin Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı Ocak ayı olağan meclis toplantısında alındı.
Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Yenice’de bulunan Yenice Cemevinin imar planlarında ibadethane yeri olarak işaretlenmesine dönük Alevi yurttaşın başvurusu üzerine gündeme alındı.
“BU ÜLKEDE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ VARSA GEREĞİ YERİNE GETİRİLMELİDİR”
Konuya dair söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis üyesi Ali Tanrıverdi, Türkiye’de ve Mersin’de yaşayan Alevilerin inanç yerleri konusundaki haklarının verilmesi gerektiğini belirterek, “Yerel yönetimler bu konularda merkezi hükümeti beklemeden inisiyatif alıp gereğini yerine getirmelidir. Eğer bu ülkede inanç özgürlüğü varsa herkesin inancına herkesin saygı duyması gerekiyor ve gereğini yerine getirmelidir” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Meclis üyesi Mahmut Tat, belediye olarak karara bağlayacak bir konu olmadığını ifade ederek, cemevlerinin kültür ve sanat merkezleri olduğunu iddia ederek, TBMM’yi adres gösterdi.
“YERELDEN BAŞLAYARAK SORUNLARI ÇÖZMELİYİZ”
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise, kimsenin inancını tanıyıp tanımama hakkının olmadığını ve karar veremeyeceğini söyleyerek, “Eğer birisi cemevini ibadethane olarak kabul ediyorsa bizim reddetmek yerine gereğini yerine getirmek düşer. Bu sorunun yerelden başlayarak ve inisiyatif alarak yasa yapıcılara mesajımızı vermeliyiz” diye konuştu.
“BİZLERE ‘SİZİN Kİ İNANÇ DEĞİL, İBADET YAPTIĞINIZ YER DE İBADETHANE DEĞİL’ DENEMEZ”
Konuyla ilgili söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Özgür Emire de, ‘’Biz bugün burada 20 milyon Alevinin yaşadığı ülkemizde Alevilik bir inanç mı, inanç değil mi, inançsa ne kadar inanç, inanç değilse ne kadar inanç değil, bunu tartışmıyoruz” diyerek, şunları aktardı:
“Biz bugün burada yüzyıllardır bu topraklarda yasayıp haksızlıklara uğrayan, yine de incinsen de incitme diyen Alevilerin önemli bir sorununu konuşuyoruz. Cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınması hatırlarsanız her seçim öncesi sıkça duyduğumuz seçim vaatlerinden biridir. Sonuç alamayan canlarımız bu konuyu yargıya taşımıştır. 2016 yılında AHİM Büyük Dairesi konuyu inceleyerek cemevinin ibadethane olmasına karar vermiştir. Laik devlete, yani din ve inançlar bakımından tarafsız durumda kalan devlete düşen bunu kabullenmektir ve bunu tartıştırmamaktır. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan ve nüfus bakımında ülkenin en kalabalık ikinci inancı olan topluluğa yanı bizlere sizinki inanç değil, yaptığınız ibadet değil, ibadet yaptığınız yer de ibadethane değil denemez, denmemelidir.’’
Konuşmaların ardından geçilen oylamada oy çokluğuyla Yenice Cemevinin imar planlarında ibadethane yeri olarak işaretlenmesi kabul edildi.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.