Alevi Haber Ajansi

Yazar Metin Aktaş’tan yeni roman: Uzun Yaz- VİDEO

PİRHA – Yazar Metin Aktaş’ın son kitabı olan ‘Uzun Yaz’ Aram Yayınları’ndan çıkarak okuyucuyla buluştu. Aktaş, romanında Dersim bölgesinde Alman bir kadının geçirdiği bir yazı anlatıyor. Uzun yıllardır “Uzun Yaz” romanı gibi bir roman yazmayı tasarladığını ifade eden Aktaş, son yıllarda Dersim bölgesinde yaşanan doğa tahribatının etkisiyle yazma ihtiyacı duyduğunu belirtti.

Haberin Videosu

Yazar Metin Aktaş’ın yeni kitabı ‘Uzun Yaz’ raflarda yerini aldı. Kızı Dersimli bir göçmeni seven sağ görüşlü Alman kadın doktorun Dersim’de yaşadığı bir yazı anlatan romanından Aktaş şöyle bahsediyor:

“O kadını Dersim’de bekleyen olağanüstü sürprizler vardı. Kadın kapitalist bir toplumdan yolun olmadığı, elektriğin olmadığı bir coğrafyaya geliyor. Kendi geleneksel yaşamı olan Alevi kültürüyle yaşayan, yaşam tarzı, düşünceleri, felsefeleri, masalları, öyküleri doğayla içli dışlı olan bir toplumun içerisine geliyor. Burada bir yaz geçiriyor. Başına trajik şeyler geliyor. Fakat öykü aşk öyküsüdür.”

DERSİM MASALLARDA ANLATILAN CENNET GİBİ BİR YERDİ”

Uzun yıllardır ‘Uzun Yaz’ romanı gibi bir roman yazmayı tasarladığını söyleyen Aktaş şunları kaydetti:

“Son yıllarda Dersim’de bütün ırmaklar üzerinde barajlar yapılmaya başlayınca, maden ocakları açılmaya başlayınca, ormanlar aylarca yanmaya başlayınca bir süre sonra yazmak istediğim konuyu yazma ihtiyacı duydum. Çünkü benim çocukluk yıllarımda Dersim kutsal kitaplarda anlatılan veya masallarda anlatılan cennet gibi bir yerdi. Doğa henüz tahrip edilmemişti. Nehirler, sular pırıl pırıldı. Ormanlar yemyeşildi. Ormanlarda yüzlerce tür hayvan yaşardı. Ağaçlar çok canlıydı. O zamanlar belki biz bunun önemini anlamıyorduk ama kaybettikten sonra, şehirlerde yaşamaya başladıktan sonra anladık.

DOĞA TAHRİBATI HIZLANIYOR”

Son yıllarda Dersim bölgesinde doğa tahribatının hızlandığını ve Munzur Irmağı üzerinde aynı vadide 5-6 baraj yapılması planlandığını belirten Aktaş, “O güzelim doğa yok oluyor, Dersim halkının yüzde 80’ni topraklarından göç etmek zorunda bırakıldı, geri kalan insanlar doğaya sahip çıkmaya çalışıyor ama doğayı tahrip etmek, yok etmek isteyenler çok güçlü olduğu için onlara karşı fazla seslerini duyuramıyorlar” dedi.

Aktaş, ‘Uzun Yaz’ romanını, barajlarla, maden işletmeleriyle, orman yangınlarıyla, köylerden göç ettirmekle yok edilmek istenen bu coğrafyadaki insanların çığlıklarını daha büyük kesimlere ulaştırmayı amaçladığı için yazdığını belirtti.

Hüseyin Yaşar SEZGİN/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak