Alevi Haber Ajansi

Yaylaların vazgeçilmezleri: Sarı kantaron ve altın otu çiçeği -VİDEO

PİRHA- Hem çiçekleriyle, hem kokularıyla hem de hastalıklara iyi geldikleri için sarı çiçek’ (altın otu) ve ‘sarı kantaron’ çiçeği yaz aylarının vaz geçilmez çiçekleri. İnsanlar bu çiçekleri yaylalardan, dağ eteklerinden toplayarak sağlıkları için de faydalanıyorlar. 

Papatyagiller familyasının ‘helichrysum’ cinsini oluşturan bitki türlerine Türkiye’de ‘ölmez çiçek’ ya da ‘altın otu’ denir. Çok yıllık olan bu bitkilerin çiçekleri genel olarak sarı renkli olup, güzel kokuludur.
Helichrysum cinsinin bütün dünyada 600, Türkiye’de ise 24 türü tespit edilmiş. Helichrysum çiçekleri kuruduktan sonra da şeklini ve rengini uzun süre bozulmadan korumaktadır. Bu nedenle kurutulmuş çiçek ve yayla çiçeği olarak adlandırılır.
Sivas’ta da sarı çiçek’ (altın otu) ve ‘sarı kantaron’ çiçeği yaz aylarında oldukça yaygın olarak yetişiyor.

Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde yaşayan Serap Şimşek, dağ eteklerinden topladıkları çiçeklere ilişkin PİRHA‘ya konuştu.

Şimşek, “Sarı kantaron, bizim dağların yamaçlarında yetişiyor. Genelde Temmuz aylarında oluyor. Ağustos ayının ortasına kadar toplanıyor. Kantaron yağı özellikle yaralara ve prostat hastalarına, eklem ve romatizma ağrılarına iyi geldiği söyleniyor. Altın otu da daha sarı çiçek haline dönüşecek. Temmuz, ağustos aylarında toplanıyor. Kadın hastalıklarına iyi geldiği söylenir” diye konuştu.

Rohat EMEKÇİ/ SİVAS

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak