PİRHA – Kuruluşu ilan edilen Patikara Derneği, sokaklardaki yaralı ve hasta hayvanları yakalayarak sağlık hizmetlerinin yapılması için çalışma yürütüyor. Aynı zamanda hayvanlara yuva da bulan dernek yönetimi, organizasyonun büyümesi için destek beklediklerini belirtti.
Lilu Hanım, Bolu’da bir trafik kazasında ciddi şekilde yaralandı, sanal medyada gündem olduğu halde günlerce sokakta kaldı. Ankara’dan bir grup yardımsever, harekete geçti ve Lilu Hanım için sağlık hizmetinin yanı sıra bir de yuva kurdu.
Franky’nin başından geçenler ise kahredici türden bir vahşetti. İnsan eliyle kimyasal ile yakılmış halde bulundu Franky. Ancak aylarca süren tedaviler sonucunda iyileşebildi. Hayata tutunmasını sağlayanlar, yine Lilu Hanım’a el uzatan grup oldu.
Bacaksız Tripot Baki, Hayko, Elvin ve daha nicesi, hayvan düşmanı insanlar ya da afetler sonucu ciddi yaralanma ve travmalara maruz kaldı. Bu hayvanların yardımına koşan ekip şimdi Patikara Hayvan Kurtarma ve Hayvanlara Acil Müdahale Derneği‘ni kurdu.
“ÖNCE KENDİ KAPI ÖNÜMDEKİLERİ YAKALAMAYA BAŞLADIM”
Derneğin sekreteri Mahir Kaya, aynı zamanda yardıma muhtaç hayvanları, ekipmanıyla kurtarmak için kolları sıvayan kişi. Asıl mesleği yayıncılık olan Kaya, şimdi ise zamanının önemli bir bölümünü hayvanlar için kullanıyor. Yaralı hayvanları kurtarırken birçok kez ciddi kazalar da geçiren Mahir Kaya, emek verdiği konuya dair şu bilgileri paylaştı:
“Zemin katta bir apartman dairesinde oturuyorum. Pandemi ile birlikte hepimiz evlere kapanınca komşularım, pencere önünde gördükleri kediler sebebiyle sokaktaki yaralı, hasta kedileri bana ihbar etmeye başladılar. Önce kendi kapı önümdekileri yakalamaya başladım. Ardından ekipmanımın yetersiz olduğunu fark ettim ve bunları da temin ettim. Ben yakalamaya başladıkça başka sokaklardan da ihbarlar gelmeye devam etti. Sonrasında sokak sokak büyüyen bir tür gönüllü organizasyona dönüştük.”
SOKAKTAN ŞEHİRE YAYILAN ORGANİZASYON!
Yaralı hayvanları kurtarmak için 6 Şubat sonrasında deprem bölgesine de gittiklerini belirten Mahir Kaya, kuş, kirpi ve köpeklere de yardımcı olduklarını belirtti. Ağırlıklı olarak kedilere odaklandıklarını belirten Kaya, “Travmalı, hasta, yaralı kedileri daha çok yakalıyoruz. Organizasyonumuz ise uzun yıllardır biriktirdiğimiz komşu ilişkileri ile işliyor. Örneğin Ayrancı semtinin bir sokağından yaralı bir hayvan ihbarı geldiği zaman sokak dayanışması ile beraber o hayvanı yakalayacak komşuları birbirleriyle tanıştırıp organizasyonu yapıyoruz. Mümkün mertebede o hayvanın tedavi masraflarını da o komşularla beraber karşılamaya çalışıyoruz. Masrafları karşılayamadığımız yerde semtteki komşuların hediye ettiği ikinci el eşya, kıyafet, biblo, kitap ne varsa bunları da çeşitli ikinci el pazarlarında, kermeslerde satarak klinik borçlarının üzerinden kalkmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
GEÇİCİ YUVA İHTİYACI!
Derneğe yardım konusunda çağrı yapan Mahir Kaya, şöyle devam etti:
“Memleket maalesef bir afet memleketi. Deprem, sel, yangın eksik olmuyor. Buralara da ekip gönderdiğimiz için borçlanabiliyoruz. Bu borcun üzerinden kalkabilmek için de bir dayanışmaya ihtiyacımız var. Yurttaşlar, destek amaçlı ikinci el pazarlarında bizimle çalışabilir ya da bizlerle kedi yakalama nöbeti tutabilir. Ayriyeten pati konserlerimize, kermeslerimize katılabilir ya da bağışta bulunabilirler. Bunların haricinde geçici yuva yardımında da bulunulabilir. Özellikle bu konuda çok sıkıntılıyız. Yakalayıp tedavi ettirdiğimiz bir hayvan, sokağa salamayacağımız durumda ise sahiplendirene kadar korumasını alacak bir gönüllüye ihtiyacımız oluyor. Bu anlamda öğrencilerin büyük destek olabileceğini düşünüyoruz. Biz onlara gerekli mama kum ve ekipman desteğini de sağlamaya hazırız.”
RESSAMLAR İÇİN MODEL OLDULAR!
Patikara Hayvan Kurtarma ve Hayvanlara Acil Müdahale Derneği, hayat verdiği hayvanlar için bir de bir ilke imza attı. Yaşama tutunan kediler, 13 sanatçı tarafından resmedildi. Birbirinden güzel resimler, ‘Yılın Kedileri’ adı altında takvim haline getirildi. Dernek yararına sunulan takvimle birlikte üzerinde kedilerin resimlerin olduğu kupalar da şimdi alıcılarını bekliyor.
“HAYVANLARIN BARINAKLARA SOKULMASI CANİLİK”
Derneğin Başkanı Yağmur Hasdemir ise aynı zamanda öğrencilik yapıyor. Hayvan hakları üzerine yüksek lisans yapmayı hedeflediğini belirten Hasdemir, yakaladıkları hayvanları aynı zamanda kısırlaştırdıklarını da aktardı. Hasdemir, “Sorunun ana kaynağı, kısırlaştırma yapılmaması” diyerek şunları söyledi:
“Eğer biraz daha büyüyebilirsek kısırlaştırma kampanyası yapmayı da çok istiyoruz. Bütün belediyelerde sıkıntı var. Zorunlu olmasına rağmen halen birçok il ve ilçede bakımevi yapılmadı. Hayvanların toplanması gerektiğini söylüyorlar, ancak bu hayvanlar nereye toplanacak. Ki biz bu barınaklara toplama kampı ya da ‘ölüm kampı’ diyoruz. Aslında hayvanlar toplanmamalı. Evet popülasyon çok fazla ama bu sorun şöyle ortaya çıktı: Belediyeler, hayvanları topluyor kısırlaştırma yapmadan daha kırsal alanlara salıyor. Bu hayvanlar oralarda çeteleşiyor, büyük sürüler oluşuyor ve saldırganlaşıyor. Çünkü bu hayvanlar aç ve kısır değiller. Ayrıca küpeli hayvanların doğum yaptığını da görüyoruz. Bununla birlikte barınaklar çok korkunç durumda. Oraya hayvanların sokulması bence canilik. Herkesin barınaklara gidip görmesini tavsiye ederim. Sorunun çözümü ise şöyle; hayvanlar kısırlaştırılacak, saldırgan olanlar rehabilite edilecek ve geri bırakılacaklar. Çünkü böylelikle aslında büyük sürülere de engel olmuş oluyoruz. Aslında bu hayvanlara mahallelerde bakılıyor.”
“ŞİDDET FAİLLERİNE CEZA İSTİYORUZ”
Konya’daki bir barınakta yaşanan ve toplumda “kürek katliamı” olarak bilinen olaya da değinen Yağmur Hasdemir, şöyle devam etti:
“Konya barınağı Recep Tayyip Erdoğan’ın örnek gösterdiği bir barınaktı. ‘Gidin bakın ne kadar güzel barınaklar yaptık’ diyordu. Bizim hayvan hakları kanunumuz yok, Hayvanları Koruma Kanunu’muz var. Aslında ana taleplerimizden birisi hayvan hakları kanununa ulaşmamız. Çünkü şu anda ciddi bir cezasızlık var. Şiddet uygulayanlara ciddi bir ceza uygulanmıyor, yatarı olan bir ceza zaten kanunda yok. Genelde para cezası veriliyor onun da çoğunlukla uygulanmadığını görüyoruz. Bizler aynı zamanda belediyelere de şiddet faillerine de ceza istiyoruz.”
PATİKARA’YA DESTEK ÇAĞRISI!
Yağmur Hasdemir derneklerine yönelik destek çağrısı da yaparak, “Bize birkaç şekilde yardım etmek mümkün. Yakalama ekibine sahada çok ihtiyaç oluyor. Klinik borçları da bizim için ciddi bir yük. Aynı insanda olduğu gibi; örneğin bir kırık bacak 30 bin liralara mal oluyor. Bunların üstesinden gelebilmek adına insanlardan desteklerini bekliyoruz” dedi.
Eren GÜVEN/ANKARA
Yoruma kapalı.