Alevi Haber Ajansi

Veli-Der Başkanı: Kuşatılmış durumdayız; okul öncesi din dersini sağlıklı bulmuyoruz

PİRHA-20. Milli Eğitim Şurası’nda alınan 4-6 yaş grubundaki çocuklara din eğitimi verilmesi kararına karşı Demokrasi Konferansı bileşeni Aleviler öncülüğünde başlatılan imza kampanyası ile ilgili olarak konuşan Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, “Hem pedagojik bilim açısı hem de çocukların üstün yararı açısından din dersini sakıncalı buluyoruz” dedi.

4-6 yaş grubundaki çocukların okul öncesi eğitimlerinde verilmek istenen zorunlu din dersine karşı Demokrasi Konferansı Bileşeni olan Aleviler öncülüğünde demokrasi güçleri tarafından “Eşit yurttaşlık temelinde özgür bir toplum için laik ve bilimsel bir eğitim istiyoruz” başlığıyla 28 Aralık 2021’de imza kampanyası başlatıldı.

İmzacı kurumlardan olan Öğrenci Veli Derneği‘nin (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz da kampanyaya ilişkin PİRHA‘ya açıklamalarda bulundu. Yılmaz, okul öncesi öğrencilerine dayatılan din derslerine tepki gösterirken, “Hem pedagojik bilim açısı hem de çocukların üstün yararı açısından sakıncalı buluyoruz” dedi.

“ŞURAYA KATILMAMA KARARI ALDIK, ZATEN DAVETİYE DE GELMEDİ”

1-3 Aralık 2021 tarihlerinde toplanan 20. Milli Eğitim Şurası’nın gerçekleştirilmesiyle ilgili olarak “Şura kararının çok hızlı alındığını öğrendik. Normalde bir yıl veya altı ay öncesinden bildirilirdi. Bu şura ise iki ay öncesinden bildirildi” diyen Yılmaz, şuraya katılmama sürecini şöyle anlattı:

“Milli Eğitim bileşeni olarak orada olmamız gerektiğini düşünüyorduk. Daha sonra şuranın içinde konuşulacak konuları gördükten sonra özellikle de 4-6 yaş grubu okul öncesi çocukların dini eğitim almasına yönelik konuyu gördükten sonra şûrada olmamamız gerektiği fikri gelişti bizde. Şûranın yapılış, karar alış biçimi, konuşulacak konularda işin öznelerinin orada olmamasından dolayı katılmamamız gerektiğini düşünüyorduk. Öyle de yaptık. Açıkçası bize davetiye de gelmedi zaten.”

Yılmaz, ‘fırsat eşitliği’ kavramının doğru bir kavram olmadığını ifade ederken, “Eğitim bir haktır ve ‘fırsat eşitliği’ olarak dile getirilmesi aslında o piyasacı dili öne çıkarıyor” şeklinde konuştu.

“PEDAGOJİK VE ÇOCUKLARIN ÜSTÜN YARARI AÇISINDAN SAKINCALI BULUYORUZ”

Demokrasi Konferansı bünyesinde imzaya açılan kampanyada değinilen zorunlu din derslerine ilişkin ise benzer düşüncede olduklarını kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

“Zorunlu din eğitimi, hem pedagojik açıdan hem de farklı inanç veya inançsız kesimler olduğundan böyle bir dayatma laiklik temelinde doğru değildir. Bu konuda açılmış davalar da var. AİHM kararları doğrultusunda bu tarz eğitimin verilmemesi yönünde bizimde kanaatimiz var.

Laik, bilimsel eğitim açısından okul öncesi din dersi dayatmasını da hiç sağlıklı bulmuyoruz. Okul öncesi eğitimin devletin bünyesindeki kurumlarla yapılmasını ve 4 yaşına indirilmesini doğru buluyoruz. Fakat bunu kendilerine kılıf yaparak, din eğitiminin dayatılmasını hem pedagoji bilim açısı hem de çocukların üstün yararı açısından sakıncalı buluyoruz.”

“TAM ANLAMIYLA KUŞATILMIŞ DURUMDAYIZ”

Yılmaz, imam hatip okullarının durumuyla ilgili olarak da, “Ayrıca imam hatip okullarının da dayatılması laik ve bilimsel düşündüğünüz zaman bilimin yerine dogmatik eğitim verilmeye çalışılıyor. Bu durumu da sakıncalı buluyoruz. Bu dayatmadan vazgeçilmeli. Anadolu Liselerine çevrilmeli. Aynı durum ortaokulları içinde geçerli. İnsanlar yaşadıkları bölgede imam hatip dışında ortaokul olmadığı için çocuklarını başka ilçelere gönderiyorlar. Bu nedenle de okulların mevcudu çoğalıyor. Sınıflarda 40-50 kişi eğitim görmeye çalışıyor. İmam hatiplerde ise 10-15 kişilik sınıflar açılıyor. Bu da eşitliğe aykırıdır. Tam anlamıyla kuşatılmış durumdayız” ifadelerini kullandı.

“DİN DERSİ VERİLMESİ TALEBİNİN BİR EĞİTİM SENDİKASI TARAFINDAN GETİRİLMESİ AYRI TALİHSİZLİK”

Çocukların kendilerini gerçekleştirecekleri bilimsel eğitime ihtiyaç olduğunu belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Zorunlu hale getirilen seçmeli din dersleri de ayrı bir konu. Öğrenciler yönlendirilerek zorunlu seçtiriliyor. Bilimsellik yerine dogmatik dersler ile belli bir anlayış tesis edilmeye çalışılıyor. Çocukların kendilerini gerçekleştirecekleri bilimsel eğitime ihtiyaç var.

4-6 yaş grubundaki çocuklara din dersi verilmesi yönündeki talebin bir eğitim sendikası tarafından genel kurula getirilmesi ayrı bir talihsizliktir. Veliler, eğitimdeki bu gericileştirmeye karşı mücadele etmeliler. Mücadeleyi yürütenlere destek vermeliler. Talebimizi dile getirmek için güç biriktirmemiz gerekiyor.”

Barış KOP / İSTANBUL

İLGİLİ HABERLER

> AVF Genel Başkanı Doğan: Ana sınıfında din dersi çocukta korku ve kaygı yaratır-VİDEO
> Kampanya 4. gününde: Milli Eğitim Bakanlığı kararını geri çekmelidir-VİDEO
> Zorunlu din dersine karşı başlatılan kampanya 3. gününde-VİDEO
> Demokrasi güçlerinden büyük kampanya: Ana sınıfında din eğitimi faciadır; asimilasyona hayır!
> Kampanya 8. gününde: Zorunlu din dersleri ile asimilasyona hayır

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak