Alevi Haber Ajansi

Dersim’de, Yusuf Cengiz Sergi Salonu açıldı

PİRHA-Dersim’de Vecihi Timuroğlu Kütüphanesinde Yusuf Cengiz Sergi Salonu açıldı. Vecihi Timuroğlu Kütüphanesin sadece edebiyat, tarih ve sanat kütüphanesi olarak değil aynı zamanda Alevilik için de bir merkez haline geleceğini ifade eden Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan, “Genelde Türkiye’nin özelde ise Dersim’in geçmişe dair hafızasını bir araya getirerek hem geçmişi geleceğe aktaracaklarını hem de her anlamda yaşanan asimilasyona karşı ciddi bir duruş sergileyeceğiz” dedi.

Dersim Katliamı’nın merkezi olarak nitelendirilen askeri kışla binası Tunceli Müzesi açılmış ve halktan yoğun eleştiri almıştı. Yaklaşık 50 bin kitap bulunan Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi içerisinde Yusuf Cengiz Sergi Salonu açıldı.

Birçok mektup, belge ve fotoğrafın yer aldığı Yusuf Cengiz Sergi Salonu’nun açılışına Yusuf Cengiz’in oğlu iş insanı ve yazar Hüseyin Cengiz, Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP PM Nesimi Aday, HDP Dersim İl Eş Başkanları Nurşat Yeşil, İbrahim Kasun ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) eski başkanlarından Yusuf Cengiz’in anısına çocukları tarafından düzenlenen sergi salonunda aralarında Cemal Süreyya, Ahmed Arif, Yılmaz Güney, Enver Gökçe, Sait Kırmızıtoprak, Nazım Hikmet, Abdullah Nefes, Can Yücel gibi pek çok şair ve yazarın el yazısı mektup ve şiirleri, Avukat Halit Çelenk’in Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının savunmasını yazdığı daktilosu, belgeleri, Alevi el yazmaları ve cönklerinin yanı sıra Dersim tarihi ile ilgili belge ve fotoğrafları var. Dersim mebusu Hasan Hayri beyin 1912 yılında eşiyle evlenirken düzenlenen çeyiz senedi, Dr. Şivan’ın mektupları ve fotoğrafları, Dr. Nuri Dersimi’nin fotoğrafları, 1937-38 katliamında sürgüne gönderilen bazı ailelere ait fotoğraflar, 1980’li yılların başlarında Kenan Güven tarafından Kuran kurslarına gönderilen Dersimli çocuklara ait belgeler, Alevi el yazmaları ve cönklerin yansıra 1716 yılında yazılmış oldukça hacimli olan bir Yeniçeri el yazması ve fütüvvetnameler bulunmakta.

“KÜTÜPHANE ALEVİLİK İÇİNDE BİR MERKEZ HALİNE GELECEK”

Kütüphane içerisinde gelecekte bir Alevilik bölümü oluşturacağını, burada el yazmaları ula birlikte Ocak mensuplarının, pirlerinin ve rayberlerinin yazmalarını, kişisel bazı eşyalarını sergileyeceklerini söyleyen Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan, “Kütüphanenin sadece edebiyat, tarih ve sanat kütüphanesi olarak değil aynı zamanda Alevilik içinde bir merkez haline gelecek. Genelde Türkiye’nin, özelde ise Dersim’in geçmişe dair hafızasını bir araya getirerek geçmişi geleceğe aktaracaklarını hem de her anlamda yaşanan asimilasyona karşı ciddi bir duruş sergileyeceğiz” dedi.

PİRHA/DERSİM

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak