PİRHA-Hacı Bektaş Veli Dergâhı Postnişini Veliyettin Hürrem Ulusoy, UNESCO’nun ‘2021 Hacı Bektaş Veli Yılı’ ilan etmesini değerlendirdi. Ulusoy, “12. asırda Hünkar Hacı Bektaş, insan haklarını en güzel şekilde ifade ederek günümüze taşımış. Onun felsefesini benimseyen herkes bu yola hizmet edecektir” dedi. Ulusoy, bazı Alevi örgütlerinin 21 Mart Hacıbektaş’ta olmamasını da “Herkes farklı görüşlerde olabilir ama eski deyimle asgari müşterekten birleşme imkanımız olmalıydı” şeklinde değerlendirdi.
Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı Başkanı ve Hacı Bektaş Veli Dergâhı Postnişini Veliyettin Hürrem Ulusoy, Uluslararası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) ‘2021 Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran Yılı’ ilan etmesinin ardından duygu ve düşüncelerini PİRHA ile paylaştı.
Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Hürrem Ulusoy, UNESCO ilanından sonra birçok Alevi kurum temsilcisinin 21 Mart’ta, Hacıbektaş ilçesinde buluşmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.
“HACI BEKTAŞ VELİ’NİN FELSEFESİNİ BENİMSEYEN HERKES YOLA HİZMET EDECEKTİR”
Ulusoy, UNESCO ilanından sonra başlatılan karadut dikme projesine dair de konuşarak, “Hacıbektaş kültürünün daha fazla tanıtılması adına vakfınızın yol ve yöntemi nedir?” sorumuza ise şu yanıtı verdi:
“Önce şunu belirteyim; UNESCO başlangıçta ‘ölüm yıldönümü’ şeklinde ifade kullanmıştır ama sonradan bunu düzelttiler. Bizler de buna çok sevindik. Çünkü ölüm yıldönümünde hiçbir şey yapılmaz. Ölüm acıdır. Ama bu durum artık dönüştü. İkincisi, bizler Hacı Bektaş Veli Vakfı olarak karadut dikim projesi yaptık. Nedeni ise şu; Velayetname’de geçen Karadut ki bugün önünde çerağımızı uyandırdık. Hacı Bektaş Veli’nin buraya gelmesine vesile olarak, yarı yanmış odun parçası buraya fırlatılmış ve ‘git oraya hizmet et’ denilmiş. Ve ben nereye gittiysem Hacı Bektaş dergahlarının hepsinde o karadut ağaçlarını gördüm. Ondan dolayı da bu sene karadut dikme projesi başlattık. Urfa’dan, Mersin’den, Isparta’dan ve pek çok yerden deyiş ve duvazlarla karadutlar dikildi. Bu da bizim vakfımız için mutluluk nedenidir. Zaten burada Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı 2000’in üzerinde fidan dikmişti. Bu dikime devam da edilecek.
Hacı Bektaş’ı tanıtma yönüne gelecek olursak eğer, Hacı Bektaş Veli’yi tanıyan tanıyor. Onun felsefesi, onun insan hakları ile ilgili olan görüş ve sözleri bugüne kadar gelmiş.
İnsan Hakları Bildirgesi daha çok yeni ama 12. asırda Hünkar Hacı Bektaş Veli, insan haklarını en güzel şekilde ifade etmiş ve bunu günümüze taşımış. Tabii ki onun felsefesini, inancını benimseyen herkes bu yola hizmet edecektir.”
“BİRLEŞME İMKANIMIZ OLMALIYDI”
Veliyettin Hürrem Ulusoy, kimi Alevi kurumlarının 21 Mart Hacıbektaş buluşmasında yer alamamasına dair de konuştu. “Keşke bütün Alevi dernekleri burada olsaydı” diyen Ulusoy, “Ne yazık ki görüşler farklı olduğu için parçalanma da oluyor. Aslında el ele vermenin zamanıdır, kötülemenin değil. Herkes farklı görüşlerde olabilir ama eski deyimle asgari müşterekten birleşme imkanımız olmalıydı” dedi.
Eren GÜVEN-Cebrail ARSLAN/HACIBEKTAŞ
Yoruma kapalı.