PİRHA-Malatya’nın Akçadağ İlçesi Kürecik Mahallesi’nde yapılmak istenen baraja karşı protesto eylemi gerçekleştiren yurttaşlar ve sivil toplum örgütleri, Kürecik’in doğasının, kutsal alanlarının baraj altında bırakılmak istendiğini belirttiler. Bilirkişi heyeti, profesör ve avukatların keşif için gittiği sahada, ÇED raporu sonucuna göre baraj yapılamaz kararı verildi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı eşliğinde gelen profesör ve avukatlar saha incelemesinde bulunarak, “Bölgede baraj yapımına uygun değildir” kararı verdi.
Geçen günlerde Malatya’nın Akçadağ ilçesi Kürecik Mahallesi’nde yapılmak istenen baraja karşı bir araya gelen Kürecikliler yaşam alanlarının yok edilmek istendiğini belirttiler. Eyleme, Uluslararası Kürecik Meclisi (UMK), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Malatya Şubesi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şubesi ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), ve Emeğin Partisi (EMEP) ve çok sayıda yurttaş katılarak tepki gösterdi.
“DSİ, ‘ÇED RAPORUNA GEREK YOKTUR’ KARARI VERDİ”
Baraj yapımına karşı olduklarını dile getiren Kürecikliler Derneği Başkanı Haci Çiçek, 5-10 senedir bu projeden bahsedildiğine ve son iki senedir de bölgede sondajla kuyu kazılmaya başlandığını ifade ederek şunları söyledi:
“Biz geçen sene su altında kalan köy sakinleriyle birlikte Devlet Su İşleri Müdürlüğü’ne bölgede kutsal yerlerimizin olduğunu, mezarlıklarımızın olduğu, bahçelerimizin olduğuna dair bir dilekçe verdik. Devlet Su İşleri burayı tekrar gündeme getirdi ‘ÇED raporuna gerek yoktur’ kararı verildi. Tekrar 2500 kişiyle birlikte ıslak imza toplayıp Malatya Çevre, Şehircilik İklim ve Şehircilik Müdürlüğü’ne teslim ettik. Tekrar ÇED raporuna gerek yok denilince biz avukatlar aracılığıyla dava açtık. Yürütmenin durması ve ‘bölgede ÇED raporuna gerek vardır’ diye dava açıldı. Bu dava için de bugün keşif geldi buraya. Şu anda bilirkişi heyetiyle birlikte keşife geldiler.”
“KÜRECİKLİLER HEP GÖÇE ZORLANIYOR”
Uluslararası Kürecik Meclisi (UMK) Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Aslan, barajın olası etkilerine değinerek, Kürecik’in insanlarının hep göç etmek zorunda kaldığını ifade etti.
Aslan, “Biliyorsunuz burada bir baraj yapılmak isteniyor. Bu bölgenin insanları zaten birçoğu Avrupa’ya metropollere göç etmiş. Eğer baraj buralara gelirse kimse burada kalmayacak. Baraj yapılırsa bölgede 12 tane şantiye kurulacak böyle olursa tozdan dumandan durulmayacak. Biz diyoruz ki herkes bu baraja karşı yanımızda dursun. Bu alanın sulanacak bir yeri yok. Onların amacı baraj yapıp madenleri yıkamak, buraları talan edip insanları göçe zorlamak. Sulanacak bir tarlamız yok barajla” dedi.
Kamber YILDIZ/MALATYA
Yoruma kapalı.